Στην Αθήνα με στάση στη Θράκη ο Τσαβούσογλου – “Κλείδωσε” η επίσκεψη
26/05/2021Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 31 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του, ο οποίος, νωρίτερα την ίδια ημέρα, θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Θράκη. Πρόκειται για την συνήθη πρακτική Τούρκων αξιωματούχων να συνδυάζουν επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα, με ιδιωτικά περάσματα από την Θράκη και επαφές με την εκεί μουσουλμανική μειονότητα, την οποία η Άγκυρα βαφτίζει αυθαιρέτως τουρκική.
Η κίνηση αυτή του Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολλές φορές ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας για κακομεταχείριση της μουσουλμανικής, τουρκικής κατά τον ίδιο, μειονότητας, δείχνει ότι η Άγκυρα δεν μετατοπίζεται από τις παράλογες αξιώσεις και την προκλητική ρητορική της. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα για την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών.
Έρχεται ο Τσαβούσογλου
«Ήρθε η πρόσκληση και θα πάω στην Ελλάδα», φερόταν να έχει δηλώσει ήδη από την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός, ωστόσο δεν υπήρχε ακόμη επιβεβαίωση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία από την ελληνική πλευρά. Στο θέμα είχε αναφερθεί από τις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι έχει όλη την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου. «Δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε, την Τρίτη, από δημοσιογράφους σχετικά με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για την επίσκεψη.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα» είχε πει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πάντως, ότι «εφόσον τα προγράμματά μας (με τον Τσαβούσογλου) συμπέσουν, αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τον Νίκο Δένδια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι το Σάββατο θα είναι στα Χανιά για άλλο λόγο. «Για το μνημόσυνο του πατέρα μου και για μια σημαντική εκδήλωση. στην οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το έργο του ΒΟΑΚ», όπως είπε. Μετά τις εξελίξεις πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Την είδηση για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα δημοσίευσε αρχικά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ορίζοντάς την χρονικά για την προσεχή Δευτέρα 31 Μαΐου. Σκοπός της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από την ανταπόδοση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, η προετοιμασία της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μια συνάντηση, η πραγματοποίηση της οποίας φέρεται να προγραμματίζεται για το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στο οποίο θα μετέχει και ο Τζο Μπάιντεν.
Για το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως έχει γίνει γνωστό, προγραμματίζεται, άλλωστε, συνάντηση του Τούρκου Προέδρου και με το Αμερικανό ομόλογό του. Για τον Ερντογάν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και κυρίως η συνάντησή του με τον Μπάιντεν αποτελούν, άλλωστε, ορόσημο για τις περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες περνούν κρίση διαρκείας τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι αναμένουν την επιδείνωσή τους, μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.
Ενόψει αυτής της συνάντησης, αλλά και της επαναξιολόγησης της τουρκικής στάσης από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία έπεται, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να δείξει ένα “διαλλακτικό προφίλ” και στο κομμάτι που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται προφανώς και η επίσκεψη του Τσαβούσογλου.
ΜΟΕ και προκλήσεις Μπαχτσελί
Σήμερα άλλωστε, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας ξεκινά, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο τέταρτος κύκλος συναντήσεων για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Ο κύκλος αυτός ήταν προγραμματισμένος για τις αρχές του 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που προκάλεσε η Τουρκία. Στην τηλεδιάσκεψη οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα σημεία στα οποία είχαν διακοπεί οι συζητήσεις, ενώ αναμένεται να γίνει και μια προετοιμασία για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Εξάλλου, παρά την “επεισοδιακή” κοινή συνέντευξη Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, η γενική εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο επαναπροσέγγισης των δύο χωρών. οι διπλωματικές επαφές είναι αλλεπάλληλες και έχουν προηγηθεί ήδη, δύο γύροι διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο και στην Αθήνα τον Μάρτιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι υπήρξε κάποια ουσιαστική προσέγγιση ούτε ότι σταμάτησε η προκλητική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων.
Μόλις χθες Τρίτη άλλωστε, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, επειδή σε τηλεδιάσκεψή του με μαθητές του χωριού Πάχνη της Ξάνθης τους αποκάλεσε «ελληνόπουλα». Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί έκανε λόγο «για φασιστική πολιτική εναντίον της μειονότητας», την οποία αποκάλεσε, για άλλη μία φορά, «τουρκική».