ΣΧΟΛΙΟ

Στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο Κασσελάκης δεν πάτησε νάρκη

Κασσελάκης: "Δεν μου είναι εύκολη απόφαση οι διαγραφές"

Με δυο συμβολικές, αλλά γεμάτες μηνύματα, κινήσεις ξεκίνησε την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. Επισκέφθηκε αρχικά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959. Ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε και το εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Προέβη σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές αυτό που λένε όλοι. Και για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μίλησε και για Κραν Μοντανά. Αβίαστα και ακολουθώντας την πεπατημένη επανέλαβε τα δήθεν political correct! Άλλωστε αυτό θέλουν να ακούσουν στη Λευκωσία, αυτά είπε. Και είναι και τα πλέον “ασφαλή”, δεν προκαλούν πλέον αντιδράσεις. Δεν είπε οτιδήποτε άλλο και δεν απάντησε σε ερωτήσεις για να αποφύγει κακοτοπιές.

Από εκεί και πέρα, έκανε τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ελληνοτουρκικά και δεν απέφυγε να στείλει και κάποιες προειδοποιήσεις στην Άγκυρα. Αναφορικά, λοιπόν, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο είπε πως «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο», σημειώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Άνευ εκπλήξεων η επίσκεψη στην Κύπρο

Κατά τα λοιπά ήταν μια επίσκεψη χωρίς εκπλήξεις. Έτσι μάλλον την είχαν σχεδιάσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που η προσοχή τους είναι στις εκλογές της Κυριακής. Έπρεπε να έλθει στην Κύπρο και το έκανε. Μετά και το γνωστό φραστικό ατόπημα με τα κατεχόμενα, αλλά και επειδή έτσι συνηθίζεται: “Το πρώτο ταξίδι να είναι στην Κύπρο”. Μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε την παράδοση και άφησε την Κύπρο έξω από τις προτεραιότητες. Ήλθε κι αυτός κάποια στιγμή. Και που ήλθε; Πραγματοποίησε μια επίσκεψη εξπρές. Για να ξοφλήσει την υποχρέωση…

Το Κυπριακό για τους μη γνώστες του ζητήματος, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλαδιτών πολιτικών, είναι ναρκοπέδιο. Και είναι ναρκοπέδιο επειδή δεν το ξέρουν αλλά και γιατί και δεν τους πολύ-ενδιαφέρει.

Τον κ. Κασσελάκη συνοδεύουν στις επαφές του στη Λευκωσία ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου και ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Τον συνοδεύουν, επίσης και ο διατελέσας διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελος Καλπαδάκης, καθώς και η βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδος- Κύπρου, Νίνα Κασσιμάτη

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι