Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η κρίσιμη μάχη
17/01/2019Κορυφώνεται με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η μάχη στη Βουλή διανύει το δεύτερο και τελευταίο 24ωρο. Στελέχη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «σύγκρουση δίχως έλεος» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κρίσιμη μάχη, ωστόσο, θα δοθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Στα πηγαδάκια, υπουργοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλίσει τον αριθμό των 151 βουλευτών που χρειάζονται για να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί. Από την άλλη, όμως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τυχόν «αναταράξεις και εκπλήξεις» στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι ενδεικτικό ότι εκφράζεται ανησυχία ακόμα και για το ελάχιστο πιθανό ενδεχόμενο η Συμφωνία να μην φτάσει τελικά στην Ολομέλεια. Γιατί; Πρέπει πριν να περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Μετά την απόσυρση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι τον Σπύρο Δανέλλη αντικατέστησε στην εν λόγω επιτροπή ο Γρηγόρης Ψαριανός, εκ μέρους του Ποταμιού.
Οι αλχημείες του Βούτση
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχειρεί με αλχημείες να ανασυνθέσει την Επιτροπή για να δημιουργήσει πλειοψηφία με όσους υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα αυτό προκαλεί μεγάλη ένταση, η οποία πιθανότατα θα κλιμακωθεί όταν η Συμφωνία θα σταλεί στην Επιτροπή. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι επιχειρείται «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» από την κυβέρνηση. «Παρά την έξοδο των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει πλειοψηφίες στις επιτροπές της Βουλής, αθροίζοντας την πλειοψηφία που εκτιμά ότι θα προκύψει από την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιστρέφοντας, όμως, στην εν εξελίξει κοινοβουλευτική μάχη, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι τόνοι παραμένουν πολύ υψηλοί. Βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Θέλουμε την ιδεολογική ήττα της Αριστεράς. Να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην επιστρέψουμε στον σκοταδισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, με στόχο την παράταση της ζωής της κυβέρνησης για κάποιους μήνες, αλλά είναι την απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο μια νέα προοδευτική πλειοψηφία». «Θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και σήμερα και στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις επόμενες εκλογές», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας ότι «θα διαψευστούν όσοι ονειρεύονταν κυβερνητική κατάρρευση».
«Θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, συμπρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο και σε καθορισμένους ρόλους διάσπαρτους κομπάρσους», χαρακτήρισε τις πρόσφατες εξελίξεις ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Για φαρσοκωμωδία που έστησαν Τσίπρας και Καμμένος έκανε λόγο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια εξέλιξη που βολεύει και τους δύο, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κατάντια της πολιτικής
Κατάντια της πολιτικής οι «μουσικές καρέκλες» βουλευτών, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην τελευταία περίοδο της θητείας της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να αφορά τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου. Απέφυγε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσίασε η ομιλία του Πάνου Καμμένου. «Βρίσκομαι στη θέση, ως επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης» ανέφερε. Επανέλαβε την «πάγια», όπως είπε, διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφασίσαμε να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, ούτε καν με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, με βάση τον ψηφισμένο προϋπολογισμό που οι ΑΝΕΛ ψηφίσαμε ομόφωνα» σημείωσε και συνέχισε: «Η πρόταση έχει να κάνει με ένα δίλημμα, το οποίο ο πρωθυπουργός, κατά την άποψή μου, λανθασμένα έφερε».
Είχε προηγηθεί μία συνέντευξή του, με την οποία για πρώτη φορά κατηγόρησε τον μέχρι τώρα εταίρο του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως αισθάνεται προδομένος από τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι στο θέμα των Σκοπίων δεν του είπε την αλήθεια. Όπως τόνισε, αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας του είχε πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ερχόταν μετά τις εκλογές. Αργότερα του είχε είπε πως θα ξαναδούν το θέμα το Μάρτιο.
Πυρετώδεις πάντως είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία τόσο για τη σημερινή διαδικασία, όσο και για την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη που αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έρθει στις επιτροπές της Βουλής στο τέλος της εβδομάδας και στην Ολομέλεια την άλλη εβδομάδα, όπου και θα κρατήσει για δύο ημέρες.