Στην ίδια πίστα και οι τρεις βαρώνοι της ΝΔ
13/10/2021Εμφανής είναι η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου να προβάλλει ότι η σημερινή κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη-Καραμανλή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 47 χρόνια της ΝΔ, συμβολίζει την ενότητα του κόμματος. Ο βασικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, που έτσι εμφανίζεται σε δημόσια εκδήλωση μετά από δύο χρόνια.
Η προηγούμενη ήταν πάλι σε εκδήλωση του Ιδρύματος στην Βόρειο Ελλάδα για την βράβευση τότε του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό. Δεν είναι όμως δίχως σημασία στην συγκυρία που λαμβάνει χώρα με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τις αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ και προτιμά να επικαλείται όταν ανατρέχει στην ιστορία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Χαρίλαο Τρικούπη.
Το Μέγαρο Μαξίμου επεδίωξε την συμμετοχή ως συμβολική κίνηση της ενότητας του κόμματος και σαν άνοιγμα του πρωθυπουργού στην καραμανλική πτέρυγα. Η εσωκομματική συγκυρία δεν είναι ανέφελη, όσο και αν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διατείνονται ότι επικρατεί ηρεμία και ομόνοια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί πρόσφατα τα βέλη του Αντώνη Σαμαρά για την παθητική και υποχωρητική του πολιτική έναντι της Τουρκίας, αλλά και για τις επιλογές του στην ενέργεια. Κυρίως όμως ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε το θέμα της ταυτότητας της ΝΔ λέγοντας ότι «άλλο διεύρυνση και άλλο μετατόπιση και ότι η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι».
Το θέμα του πολιτικού χαρακτήρα αναδείχθηκε και από την διαγραφή Μπογδάνου με ανοικτό αν θα επιστρέψει στη ΝΔ. Στην ίδια συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης έχει απέναντι του τον πρώτο δελφίνο επί των ημερών του, τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει σαφώς ανοίξει ηγετική περπατησιά και απευθύνεται στην καραμανλική πτέρυγα.
Οι τρεις βαρώνοι και οι ομάδες
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ που αναδεικνύουν την τριχοτόμηση του κόμματος σε νέο-Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς ακόμη και στην βάση. Από τις εκλογές θα αναδειχθούν τα νέα νομαρχιακά συμβούλια αλλά και οι αιρετοί σύνεδροι για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Αναμένεται ότι θα αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά. Η θέση που είχε διατυπώσει είναι ότι η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Είχε δε προειδοποιήσει στην προηγούμενη δημόσια εμφάνισή του ότι πιέσεις από φίλους και συμμάχους δεν γίνονται δεκτές.
Η θέση αυτή πλησιάζει στην θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν συνομιλείς με πειρατές». Ωστόσο η θέση των δύο προέδρων είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μιλά «για μεγάλες διαφορές με την Τουρκία, με σημαντικότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (και όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ) οι οποίες θα λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Θέμα πολιτική φυσιογνωμίας
Ενδιαφέρον όμως αποκτά η τοποθέτησή του καθώς είναι ανοικτό –μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά– το θέμα της πολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής είχε αποκηρύξει τα άκρα και τις ακρότητες (αν και είδε να του φέρνει ο Αντώνης Σαμαράς στο κόμμα τα στελέχη του Γιώργου Καρατζαφέρη τον οποίο ο Καραμανλής είχε διαγράψει).
Όμως, ο Καραμανλής είχε επιμείνει και στον κοινωνικό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής, σε απόσταση από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία σε κάποιο βαθμό μοιράζεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πατριωτικός και κοινωνικός χαρακτήρας της καραμανλικής παρακαταθήκης είναι σε απόσταση από το νεοφιλελεύθερο στα οικονομικά και κοινωνικά και αναθεωρητικό στα εθνικά μοντέλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι εμφανής και από τις διαρροές που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα σε φιλικά μέσα ενημέρωσης «για το πόσο καλές είναι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, πόσο οι δύο πρώην εκτιμούν τον νυν αλλά και για το ότι πρώτη φορά στην ιστορία της υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο ενωμένη η ΝΔ».