ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Στην Κεντρική Επιτροπή μετατίθεται η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κεντρική Επιτροπή μετατίθεται η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Με διαφωνία γύρω από το κείμενο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε η σημερινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γρμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες πολιτείες.

Επισήμως η Κουμουνδούρου θέλησε να δημιουργήσει εντύπωση ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε “ήρεμο και γόνιμο κλίμα” και ότι υπήρξαν διαφωνίες σε επιμέρους πτυχές της εισήγησης που αφορούσε την αποτίμηση του αποτελέσματος, τα αίτια και τα μελλοντικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη κατεύθυνση επτά μέλη από τα συνολικά 20 της Πολιτικής Γραμματείας διευκρίνισαν ότι “έγινε ψηφοφορία και καταψήφισαν την εισήγηση”. Κάπως έτσι η διαφωνία μεταφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει σκληρή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος και στις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στην τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στην διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε». Επανέλαβε ότι «μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ», θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία. Κλείνοντας ανέφερε ότι «ήταν μία παρά πολύ παραγωγική και ευγενική συζήτηση, θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία με τις προτάσεις μας».

Πάντως για την πρόταση κειμένου για την Κεντρική Επιτροπή υπήρξαν ενστάσεις από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Συγκεκριμένα οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ελένη Συμεωνίδου, διαφώνησαν σε πτυχές της εισήγησης που αφορούν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το εάν είναι ικανοποιητικό και τα αίτια, διευκρινίζοντας ότι δεν δίνουν την έγκριση τους. Ενστάσεις υπήρξαν και για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε το κλείσιμο της “Αυγής”.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν υπήρξε ψηφοφορία επί του κειμένου εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή, οι ενστάσεις θα κατατεθούν γραπτώς και θα ενσωματωθούν στο κείμενο εισήγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου,  την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ξανά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αντικείμενο τα οργανωτικά του κόμματος. Μία ακόμη συνεδρίαση θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η επόμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου θα είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα έχει αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής που με την σειρά της θα ετοιμάσει το Συνέδριο του κόμματος. Πρόθεση του προέδρου είναι να γίνει το καταστατικό Συνέδριο ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν προλάβουν.

Στην σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η επιτροπή που θα επεξεργαστεί την πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές που θα αποφασίσει το Συνέδριο. Στην επιτροπή συμμετέχουν: Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Παναγιώτης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Ματζουράνης, Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λιλά Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασσιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Κώστας Παναγιώτοπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτη Μπελώνη. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε «ενδελεχής ενημέρωση από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τα οικονομικά του κόμματος, τα έσοδα και έξοδα και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές».

“Αυγή”: Συνάντηση εργαζομένων-Κασσελάκη

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, είχαν σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι εργαζόμενων στην εφημερίδα “Αυγή”, στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου. Η συνάντηση έγινε μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το θέμα των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος.

Η αναζήτησή λύσης που περνά από τον οικονομικό εξορθολογισμό των Μέσων και τις οικονομικές δυνατότητες του κόμματος, συνεχίζεται και αύριο το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Προηγουμένως, στην είσοδο της Κουμουνδούρου είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι της “Αυγής” και είχαν έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε από τους συγκεντρωμένους της “Αυγής” και είπε ότι είχε ενημερώσει τις διευθύνσεις, πλην όμως όταν οι εργαζόμενοι του είπαν πως δεν γνώριζαν τίποτε μέχρι την αιφνίδια ανακοίνωση της αναστολής της καθημερινής έκδοσης, απάντησε: «Mea culpa, ήταν λάθος που δεν ενημερωθήκατε».

Εισήγηση της Ράνιας Σβίγκου

Την βασική εισήγηση που απηχεί και τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, έκανε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Στην εισήγησή της αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν.

Οι επιθέσεις της ΝΔ, των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσαν στο κενό. Η εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα αφετηρία. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της ΝΔ, παρότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν, θέτοντας την ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις».

Για την πορεία προς το Συνέδριο ανέφερε: «Ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων. Οικοδομούμε το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία».

Αναφέρθηκε και στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης την οποία χαρακτήρισε «πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Με πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, με προτάσεις νόμου και συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματος μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποιήσεις δε μας αφορούν».

Ξεκαθαρίζει ακόμη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φυσικά, δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Οφείλει να ασκεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Κεντρική θέση σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, κατέχει η θεσμική ανάγκη διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων».

Αναφέρθηκε στα οικονομικά σημειώνοντας ότι οι μόνοι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κρατική χρηματοδότηση και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους. Ακολούθως πρόσθεσε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της “Αυγής”, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της “Αυγής” που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο. Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό.

Η “Αυγή” είναι πολύτιμη για την ιστορία της Αριστεράς και του λαού μας. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές».

Έκλεισε με αναφορά στην πορεία προς το συνέδριο: «Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου. Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι