Στην Ολομέλεια η «μάχη των Πρεσπών» με φόντο την πρόταση μομφής

Τί λέει για τον Δένδια η αντιπολίτευση

 

Με φόντο την φημολογία για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη άρχισε το πρωί στην Ολομέλεια η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελετά όλες τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί και το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα καταθέσει τελικά την πρόταση, την οποία στηρίζουν ήδη ο Σταύρος Θεορωράκης και ο Πάνος Καμμένος.

Το μόνο δεδομένο που υπάρχει μέχρις στιγμής πάντως, είναι η δήλωση του προέδρου της ΝΔ από την Θεσσαλονίκη, ότι θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Και αυτό γιατί στην ΝΔ εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα με σκοπό να μπλοκάρουν την διαδικασία.

Το Μαξίμου, με δήλωση συνεργάτη του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε ήδη από χθες «δώρο» μια πρόταση δυσπιστίας, επικαλούμενο την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Υπολογίζοντας μάλιστα τις διεργασίες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στα μικρά κόμματα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΙΝΑΛ) στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα βγουν ενισχυμένοι από μία νέα ψηφοφορία.

Το γεγονός αυτό συνεκτιμά και η ΝΔ και σε αυτό οφείλονται οι δισταγμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γνωρίζουν άλλωστε στην ΝΔ ότι είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν 151 βουλευτές που απαιτούνται για να καταψηφιστεί η κυβέρνηση. Επειδή όμως υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι ναι μεν δεν ψηφίζουν την συμφωνία, αλλά δεν ρίχνουν την κυβέρνηση (Ζουράρις, Κόκκαλης), αλλά και άλλοι οι οποίοι ψηφίζουν την συμφωνία πλην όμως ρίχνουν την κυβέρνηση (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς), αν τελικά ο Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αυτή θα αφορά αποκλειστικά το εθνικό θέμα.

Μια τέτοια κίνηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες, αλλά και σε εκείνους που είναι αντίθετοι με την συμφωνία, πλην όμως δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης.

Διευρυμένη πλειοψηφία

Ένα άλλο σενάριο το οποίο μελετούν στην Πειραιώς είναι να τεθεί θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας. Μετά και την πρόταση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας με 180 ψήφους, επικαλούμενη το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Μάλιστα με δεδομένο ότι η πρόταση μομφής είναι αδύνατον να  συγκεντρώσει τις 151 ψήφους, κύκλοι της Πειραιώς εκτιμούν ότι μια  ονομαστική ψηφοφορία για τους 180 μπορεί να προκαλέσει διαρροές από την ομάδα των «προθύμων», κυρίως εκείνων που δεν ψηφίζουν την συμφωνία, αλλά δεν ρίχνουν την κυβέρνηση. Εκτιμούν επίσης ότι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο δικαιώνεται πολιτικά η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να μπλοκάρει κοινοβουλευτικά την διαδικασία.

Η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου στο κοινοβούλιο είναι βέβαια μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν κάποιους στην Πειραιώς να μην θεωρούν εντελώς απίθανη μια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μητσοτάκης δεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις του, αλλά την Πέμπτη κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Παρέμβαση Καραμανλή και Σαμαρά

Στην συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Οι πληροφορίες θέλουν το Καραμανλή να προβαίνει σε γραπτή δήλωση, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει τον λόγο την Πέμπτη στην Βουλή.

Εντωμεταξύ απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί την ΝΔ και αντιστρόφως η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ. Δι’ εγέρσεως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και το ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, ότι δεν πληρούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε καταμέτρηση. Η πλειοψηφία ωστόσο ήταν προφανής, καθώς το ΚΚΕ δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι