ΣΧΟΛΙΟ

Στις καθυστερήσεις το γκολ Μητσοτάκη στον Ζάεφ

Στην Αθήνα για μπίζνες ο Ζάεφ, αλλά με ποιο διαβατήριο; Βαγγέλης Σαρακινός

Στην αντεπίθεση θέλει να δείξει ότι περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το φάουλ του Ζάεφ, ο οποίος, “ξεχασιάρης”, έκοψε τον γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια” στην ανάρτησή του για τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με την αντίστοιχη της Ολλανδίας. Η Αθήνα αντέδρασε, ζητώντας από τον πρωθυπουργό της γείτονος να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα πάντως έκανε ένα βήμα παραπάνω, προχωρώντας στο πάγωμα της κύρωσης, από την ελληνική Βουλή, των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων της Συμφωνίας.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος, ως αντιπολίτευση, πολέμησε την συγκεκριμένη Συμφωνία παίζει καιρό τώρα καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την κύρωση αυτών των μνημονίων, φοβούμενος διαρροές βουλευτών του κατά την ψηφοφορία. Ο Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε, ότι δεν ψηφίζει, ενώ ανάλογες τάσεις υπάρχουν και σε αρκετούς βουλευτές, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η καθυστέρηση φαίνεται ότι του βγήκε του Μητσοτάκη, όχι μόνον με τα σκοπιανά ατοπήματα στο Euro 2021, αλλά και με τις εξελίξεις που δρομολόγησε στην ΕΕ το βουλγαρικό πείσμα.

Η κύρωση, από τη ελληνική Βουλή, των τριών μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα και δεν θα μπορούσε να περιμένει άλλο, αν οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές. Όσο και αν φιλοκυβερνητικά Μέσα επιχειρούν να πείσουν ότι η μετάθεση της ψηφοφορίας για το φθινόπωρο είναι η άμεση απάντηση στην ανάρτηση Ζάεφ, δεν μπορούν να καλύψουν ότι αυτή (η μετάθεση) δεν θα γινόταν, αν η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων  της ΕΕ δεν ήταν αρνητική σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Απανωτά φάουλ από τον Ζάεφ

Την Τρίτη, οι αρμόδιοι για τα ευρωπαϊκά θέματα υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών δεν μπόρεσαν να δώσουν το “πράσινο φως” στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας του βουλγαρικού βέτο. Η Σόφια είναι γνωστό ότι ζητάει ουσιαστικά από την “Βόρεια Μακεδονία” να αναγνωρίσει την βουλγαρική προέλευση της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας της. Και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον μέχρι τις πρόωρες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Ιουλίου.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί μετέθεσαν για το φθινόπωρο τη λήψη της σχετικής απόφασης και ο Μητσοτάκης άρπαξε την ευκαιρία να κάνει τη δική του μετάθεση στο μέλλον, κλωτσώντας το “τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο”, μπας και το σηκώσει κανένας άλλος, όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας. Αν ο Μητσοτάκης ήθελε πράγματι να αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ του έδωσε εκπληκτική πάσα για να το κάνει. Και αυτό γιατί, ενώ δεσμεύτηκε να ρυθμίσει το θέμα της εθνικής ομάδας (σύμβολα και φανέλες) εμφανίστηκε να μην τηρεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της χώρας του, δύο ημέρες αργότερα.

Θα μπορούσε να πεί στον Ζάεφ “Κύριε δεν σέβεσαι την υπογραφή σου, πάμε γι΄αλλα”. Αυτό όμως δεν μπορεί να το πεί ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ. Οπότε παίζει καθυστέρηση, μέχρι να δούμε τι θα κάνουν οι Βούλγαροι. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο Ολλάνδος πρωθυπουργός, που καθόταν δίπλα στον Ζάεφ, θα έγραφε στη δική του ανάρτηση εκεινα τα τρία μικρά γραμματάκια “πγδ” και ένα μεγάλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στο τέλος. Αλλά αυτός τουλάχιστον τίμησε την Συμφωνία.

Η σημερινή εξέλιξη είναι απότοκο της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών και όχι της ανάρτησης Ζάεφ, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση τον εγκάλεσε, ζητώντας του να μείνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι μία αντίδραση. Και μάλιστα να έρχεται σε αντίθεση με την κραυγαλέα σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, που δεν είπαν λέξη για το διπλό ατόπημα των Σκοπίων και την παραβίαση από τον ίδιο τον Ζάεφ της Συμφωνίας που υπέγραψαν μαζί του. Απλώς παρακολουθούν, όταν δεν ζητωκραυγάζουν υπέρ της Συμφωνίας στις εδώ επισκέψεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, δίνοντας, κατα πως λέει ο λαός, την αίσθηση ότι “κόβουν …μακεδονικό χαλβά”.

Εντωμεταξύ, ο Ζάεφ προσπαθεί να μαζέψει τις “μαγκιές” και κάνει λόγο για λάθος. Το αποδίδει μάλιστα στο ότι είναι 46 ετών και στο ότι όλα αυτά τα χρόνια έτσι συνήθισε να αποκαλεί τη χώρα του. «Είναι φυσιολογικό, κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου… ξεφύγει και στο γράψιμο» είπε, μιλώντας στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, το οποίο διοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Το πιθανότερο ωστόσο είναι, ότι ο Ζάεφ περίμενε την αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είπε να κάνει λίγο τον “μάγκα” για εσωτερική, και όχι μόνον, κατανάλωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι