Στις “μυλόπετρες” του ΚΙΝΑΛ τα ανοίγματα του Τσίπρα

Στις “μυλόπετρες” του ΚΙΝΑΛ τα ανοίγματα του Τσίπρα, Βαγγέλης Σαρακινός

Φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να διερευνούν τρόπους για μια μελλοντική συνεργασία, μπροστά στο ενδεχόμενο, υπό το βάρος των συνεπειών της κρίσης, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουν για την ώρα αυτά τα σενάρια είναι να φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μία ημέρα πριν την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μια συζήτηση που σήμανε και το τέλος της συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες όπως τόνισε μπορεί να καταστούν «αναγκαίες», παρότι «οι συνθήκες δεν τις ευνοούν  ούτε τις επιτρέπουν». Με την αναφορά του όμως, ότι «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας» άνοιξε και την συζήτηση για μια μελλοντική “προγραμματική συνεργασία” με το ΚΙΝΑΛ.

Το “τετ α τετ” και το “κοινωνικό συμβόλαιο”

Τροφή σε αυτά τα σενάρια έδωσε ένα τετ α τετ που είχαν στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, καθώς και το γεγονός, ότι και οι δύο, στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά τους, έκαναν αναφορές στην αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, την γραμμή επικοινωνίας ήδη ανοιχτή και συνεργάτες των δύο αρχηγών να βρίσκονται σε μια διαδικασία επεξεργασίας όλων των θεμάτων. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν την ιδέα μιας συνεργασίας «πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει, άλλωστε, τα στελέχη του κόμματος να εργαστούν το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της δημιουργίας όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε προγραμματικές συγκλίσεις. Με απώτερο στόχο, βεβαίως, «τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η συζήτηση δεν αφορά μια προεκλογική συνεργασία, αλλά τη δημιουργία συγκλίσεων που θα επιτρέψουν μία συνεργασία μετεκλογικά. Προφανής είναι επίσης και η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού “μετώπου”, που να προσομοιάζει σε αυτό που ο ίδιος αντιμετώπισε, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Στα δύσκολα η Φώφη

Στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα για λόγους που δεν προέκυψαν χθες, αλλά προϋπήρχαν τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι στο κόμμα υπάρχει μια ομάδα βουλευτών, μέλη της οποίας ήταν πρόθυμα για ένταξη στη ΝΔ, ακόμη και πριν τις εκλογές του Ιουλίου. Λογικό είναι, αυτή η ομάδα να μην καλοβλέπει τα όποια ανοίγματα της Φώφης Γεννηματά προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, κύκλοι του ΚΙΝΑΛ “βάζουν πάγο” στα σενάρια συνεργασίας και μάλιστα παραπέμπουν στις αναφορές που έκανε η πρόεδρος, κατά την ομιλία της στη Βουλή, σε «απομιμήσεις» και «μιμητές που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο». Από την άλλη, υπάρχουν στελέχη, τα οποία υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η “κεντροαριστερά” δεν είναι ένας δικέφαλος αετός που βλέπει από δω κι από κει, αλλά ότι έχει σαφή προσανατολισμό προς την κατεύθυνση που υπαγορεύει το όνομά της.

Το πρόβλημα όμως για τη Φώφη Γεννηματά δεν είναι μόνον οι δύο αντικρουόμενες πλευρές. Το βασικότερο όλων είναι ότι το ΚΙΝΑΛ “δεν τραβάει”. Σχεδόν ανύπαρκτο στην κοινωνία, και με δεδομένο το νέο δίπολο Τσίπρας-Μητσοτάκης, είναι αναμενόμενο να υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, ειδικά αν οι κάλπες στηθούν πρόωρα. Η πρόεδρος το γνωρίζει αυτό και μάλλον αυτή η γνώση είναι και η βασική αιτία του πρόσφατου φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυσκολίες

Παρά το θετικότερο κλίμα, σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιρρήσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς δεν είναι λίγοι, εκείνοι που δεν μπορούν να ξεχάσουν το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά για «στρατηγική ήττα» του Τσίπρα. Λίγοι δεν είναι όμως και οι “Συριζαίοι” που θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ μεταφέρει “βαρίδια” από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τα οποία δεν βλέπουν τον λόγο να τα φορτωθούν.

Παραλλήλως, η προσέγγιση των δύο κομμάτων σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας δείχνει ότι υπάρχει χάσμα θέσεων. Οι διαφορές αυτές φάνηκαν έντονα στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο αρχηγοί για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και στη στάση των δύο κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Σε διαφορετικούς κόσμους κινούνται και οι νεολαίες των δύο κομμάτων, όπως φάνηκε επίσης ξεκάθαρα, από τις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της “κρίσης στον Έβρο”. Με δεδομένα τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και ότι το χάσμα δεν μπορεί να ξεπεραστεί με ένα τετ α τετ της Φώφης και του Αλέξη ούτε με έναν καφέ που ήπιαν ο Φλαμπουράρης και ο Γείτονας. Εκτός και αν το “φλυτζάνι” είπε άλλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι