Στηβ Βρανάκης: ο άνθρωπος που θα ξανασυστήσει το “brand Ελλάδα”
27/10/2019Η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετή περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και πολιτικής έντασης. Ως συνέπεια αυτών, οι πολίτες δεν έχουν ακόμα αποτινάξει την συσσωρευμένη κόπωση τόσων χρόνων. Κόπωση που προκλήθηκε τόσο από τη δυσφήμιση και τα αρνητικά στερεότυπα που βίωσαν, όσο και από τα μεγαλόπνοα στρατηγικά σχέδια ανάκτησης της θετικής της εικόνας, με τα οποία κατά καιρούς βομβαρδίζονταν.
Η άφιξη του νέου επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην Προεδρία της Κυβέρνησης Στηβ Βρανάκη καλείται να αναπτερώσει το ηθικό μίας κανονικής χώρας, η οποία κατοικείται από κανονικούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν είναι εξοικειωμένοι με όρους μάρκετινγκ, όπως το rebranding.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το βιογραφικό του, το οποίο είναι πράγματι εντυπωσιακό. Πρόκειται για έναν Έλληνα της διασποράς που έχει χαράξει μία αξιοθαύμαστη επαγγελματική σταδιοδρομία σε σχετικά νεαρή ηλικία, συνδέοντας το όνομά του με την Google. Εκεί, ήταν ο επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Έχει ακόμα συνεργαστεί με την Apple, την Amazon, τη NASA, τον ΟΗΕ, τη UNICEF και η λίστα δεν έχει τελειώσει. Πέρασε από ψηφιακά, σχεδιαστικά και διαφημιστικά γραφεία σε πόλεις όλου του κόσμου, στο Βανκούβερ, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νέα Υόρκη στο Σαν Φραντσίσκο και στο Λονδίνο. Η δουλειά του σε κάποιες εκ των σημαντικότερων εταιρειών-κολοσσών της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας τον έχουν μετατρέψει στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ σε ένα είδος “ροκ σταρ”. Αποτελούσε μάλιστα, κοινό μυστικό στους κόλπους της Google, ότι ήταν ένα από τα στελέχη που θεωρούνταν πολύτιμα.
Έλληνας μέχρι τα μπούνια
Όσοι, όμως, τον γνωρίζουν επιμένουν ότι η εικόνα του golden boy που καταφτάνει ως σωτήρας στην χώρα καταγωγής των προγόνων του δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. «Έχει εν αγνοία του καλλιεργηθεί αυτή η εικόνα και τον ενοχλεί ιδιαίτερα. Είναι κουλ τύπος, ολίγον τί ροκ και Έλληνας μέχρι τα μπούνια και μάλιστα εκ πεποιθήσεως», μας διαβεβαιώνει άνθρωπος που έχει συνεργαστεί μαζί του.
Κυκλοφορεί μάλιστα μία ιστορία, κάτι σαν αστικός μύθος, που τον θέλει να βοηθάει με αξιοθαύμαστη γενναιοδωρία άτομα που χαρακτηρίζονται από όραμα, πάθος και βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Λέγεται ότι κάποτε ένας τέτοιος τον βομβάρδισε με μηνύματα όταν τον αναγνώρισε σε ξενοδοχείο που διέμενε στις ΗΠΑ, μέχρι που τον έπεισε να κατέβει στο λόμπι. Εκεί βρέθηκαν μιλώντας για ώρες.
Περιέργως, οι φήμες αυτές μάλλον ευσταθούν. Μιλώντας κανείς μαζί του, εντυπωσιάζεται από μία ταπεινότητα, την οποία, όπως υποστηρίζει, υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Google. «Όταν κάποιος φτάνει να εργάζεται για τη συγκεκριμένη εταιρεία συνειδητοποιεί την τύχη του. Είναι το πρώτο πράγμα που σου λένε. Σκύψε το κεφάλι, νιώσε ευγνωμοσύνη και εργάσου σκληρά», συνηθίζει να λέει.
Ποιος είναι ο Στηβ Βρανάκης
Η επιμονή και η σκληρή δουλειά δεν τον φόβισαν ποτέ. Εξάλλου, ο ίδιος είναι παιδί μεταναστών. Οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στη δεκαετία του 1960. Η μητέρα του είναι από την Καλαμάτα και ο πατέρας του από τα Σφακιά της Κρήτης. Το ζευγάρι βρέθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά και ο Στηβ πέρασε όλη την παιδική ηλικία σε ένα μικρό μονό δωμάτιο, με τα δύο αδέλφια του. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η ζωή του απείχε από πολυτέλειες και προνόμια. Το οικογενειακό του περιβάλλον, όμως, ήταν που του εμφύσησε κάτι που ο ίδιος κουβαλάει και σήμερα σαν βαριά κληρονομιά, σαν μεγάλο πλούτο, την αίσθηση συλλογικότητας, το μαζί.
Στην πρώτη του νεότητα ανακάλυψε την τεχνολογία, ενώ κομβική στιγμή για εκείνον ήταν όταν κράτησε στα χέρια του τον πρώτο υπολογιστή Mac. Τότε αρχίζει να εξερευνά το Διαδίκτυο και τις απέραντες δυνατότητες που αυτό του προσέφερε. Κάπως έτσι αρχίζει η κατά κάποιον τρόπο ερωτική σχέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα με την τεχνολογία, με τον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών και της διαδραστικότητας.
Μία ακόμα έκπληξη, αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Στηβ δεν αντιμετωπίζει την τεχνολογία ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο. Είναι, άλλωστε, ο πρώτος που αποστασιοποιείται από την κωδικοποιημένη στείρα γλώσσα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, ειδικά σε ότι αφορά τα νέα του καθήκοντα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του δεν χρειάζεται να καταφεύγει κανείς σε τακτικές μάρκετινγκ, ή αριθμητικά τερτίπια όταν έχει να κάνει με ανθρώπους.
Γι’ αυτό και η προσέγγιση στο νέο του ρόλο ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, θέση για την οποία εγκατέλειψε την εργασία των ονείρων του, είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Κατά τον ίδιο οφείλουμε ως χώρα να οικοδομήσουμε ένα νέο, θετικό αφήγημα, όχι να προσπαθήσουμε να πουλήσουμε ένα προϊόν. Άλλωστε το brand, όπως εξηγεί, καθορίζεται από τους ανθρώπους και όχι από σλόγκαν.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Όμως ακόμα και στην περίπτωση των άριστων προϊόντων, το υπερβολικό περιτύλιγμα περισσεύει. «Είναι σαν να θέλεις να κρύψεις κάτι, ενώ αντιθέτως εσύ προσπαθείς να το αναδείξεις». Για τον ρόλο του ως επικεφαλής δημιουργικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης αποφεύγει τις πολλές κουβέντες. Όπως λέει, «είναι προτιμότερο να εκπλήσσεις ευχάριστα, παρά να καυχιέσαι και να υπόσχεσαι πράγματα πριν ακόμα αυτά υλοποιηθούν».
Η ιδέα-κλειδί στο μυαλό του είναι να αναδείξει τον τρόπο που βλέπουν οι Έλληνες τους εαυτούς του. «Γίνονται τόσο σημαντικά πράγματα από Έλληνες, για Έλληνες, αλλά η πίεση και οι δυσκολίες των περασμένων ετών μας εμπόδιζαν να τα δούμε. Έπρεπε να επιβιώσουμε κι αυτό από μόνο του μας απορροφούσε τόσο…» Κατά τη γνώμη του, όμως, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε ένα σπάνιο μομέντουμ.
Αυτό είναι που τον ώθησε να τα παρατήσει όλα και να ζήσει στην Ελλάδα. Αν και γεννήθηκε και έζησε στον Καναδά και εργάστηκε σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια σταθερά στη Βρετανία, παντρεύτηκε Ελληνίδα και μάλιστα Κρητικιά! Απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία επέλεξε να γεννηθούν στην Αθήνα και να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια και ελληνική εθνική συνείδηση. Επισκεπτόταν την Ελλάδα αρκετές φορές τον χρόνο, σε κάθε ευκαιρία.
Σχέση εμπιστοσύνης με τον πρωθυπουργό
Όταν ο Στηβ Βρανάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, είχε ήδη ζητήσει από την Google να μεταφερθεί από το Λονδίνο στον Καναδά. Είχε κανονίσει τα πάντα: τα σχολεία των παιδιών και τα πράγματα της οικογένειας είχαν ήδη αποσταλεί στο νέο τους σπίτι. Η πενταμελής οικογένεια βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα πριν την μόνιμη μεταγκατάστασή τους εκεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Βρανάκης γνωρίζονταν ήδη κοινωνικά και είχαν μία καλή χημεία. Είχαν συνυπάρξει σε οικονομικά φόρουμ, είχαν ανταλλάξει απόψεις για την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονταν σε σύγκλιση. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστεψε, όπως και έγινε, ότι θα δεχτεί με χαρά να είναι το λιθαράκι σε μία εθνική προσπάθεια. Μετά από την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια.
Αν και αντιλαμβάνεται τον ρόλο του εθνικά, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. «Παρατήρησα ότι πράττουν άμεσα όλα αυτά που εξαγγέλλουν, ενώ παράλληλα κινούνται και με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς», σχολιάζει για την κυβέρνηση. Αυτό ήταν! Βγήκε και η αναμνηστική φωτογραφία με τον πρωθυπουργό, φωτογραφία στην οποία ποζάρει εμφανώς αμήχανος. «Ίσως φταίει η ταχύτητα με την οποία συνέβησαν όλα».
Κάπως έτσι, η οικογένεια δεν επέστρεψε ποτέ από τις ηλιόλουστες διακοπές της στον κρύο Καναδά. Αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Ο Στηβ παραιτήθηκε για να αναλάβει το τιμητικό αυτό αξίωμα και τα παιδιά, προς μεγάλη τους ικανοποίηση, προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητά. Ακόμα, όμως, όλα τα υπάρχοντά τους βρίσκονται σε αποθήκη του Καναδά, ενώ εδώ έχουν ως απόθεμα τις καλοκαιρινές τους βαλίτσες.
Συνώνυμο του success story
Παραδέχεται ότι τον έχει κυριεύσει μεγάλη αγωνία και προσμονή, αλλά και ενθουσιασμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Συνεργάζεται ήδη με πολλούς φορείς, με το υπουργείο Εξωτερικών, με το Enterprise Greece, καθώς και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δηλώνει εντυπωσιασμένος από το πόσο αποτελεσματικοί και συνεργάσιμοι είναι. Ο ίδιος, πάντως, έχει ως προσωπικό μότο την συνεργασία και τη συλλογικότητα.
Εξάλλου, φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι δεν έρχεται να επιβλέψει ή να βοηθήσει κανέναν, απλά να συμμετάσχει και να συμβάλει σε μία εθνική προσπάθεια, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον ίδιο. Έναν στόχο, τον οποίο η τεχνολογία σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα καθιστά εφικτό. «Ιδέες υπάρχουν. Έχει, μάλιστα, πλάκα να αναλογιστεί κανείς ότι αν ρωτήσεις τους Έλληνες τι σημαίνει Ελλάδα, θα λάβεις εκατό χιλιάδες διαφορετικές απαντήσεις».
Ο χρόνος μένει μόνο να δείξει την συμβολή του νεοαφιχθέντα, αλλά όχι ξένου, Στηβ. Όπως επιμένει εμφαντικά ο ίδιος: «Έλληνας είμαι!» Στα θετικά του, εκτός από την ελληνική συνείδησή του, προσμετράται και το γεγονός ότι ο δημόσιος λόγος του διακατέχεται από σαφήνεια και απλότητα. Μιλάει με κατανοητό τρόπο και σχεδόν αυτονόητους συλλογισμούς.
Φημίζεται, άλλωστε, για την ικανότητά του να μεταφράζει και στους πλέον αμύητους, όρους όπως ψηφιακή καινοτομία, καθώς και τις πιο δαιδαλώδεις πτυχές της. Ίσως, λοιπόν, αυτό σταθεί ως πολύτιμος σύμμαχός του στο να γίνει το όνομά του συνώνυμο, όχι μόνο με την επιτυχία της Google, αλλά και του νέου ελληνικού success story.