Στο απυρόβλητο έβαλε ο Μητσοτάκης τον εαυτό του
08/08/2022Στην γνωστή γραμμή του ανεύθυνου πρωθυπουργού κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αν και αυτή την φορά διολίσθησε πλήρως σε ακροδεξιά ρητορική βάζοντας σαν ασπίδα «τον εθνικό σκοπό της Υπηρεσίας Πληροφοριών», που δεν θα πρέπει να υπονομευθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης όπως έχει κάνει και σε όλες τις προηγούμενες καταστάσεις (πανδημία, πυρκαγιές), αρνήθηκε τις προσωπικές του ευθύνες, αυτή την φορά κρυπτόμενος πίσω από τους δύο παραιτηθέντες -τον διοικητή της ΕΥΠ και τον ανεψιό του και διευθυντή του γραφείου του. Σε μία προσπάθεια να κολακεύσει το ακροδεξιό κοινό του κόμματός του ( και το ακραίο κέντρο) εμφάνισε την όλη υπόθεση των παρακολουθήσεων ως ένα λάθος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένα «ολίσθημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που όμως δεν θα πρέπει να απαξιωθεί αφού επιτελεί «εθνικό σκοπό».
Ο κ. Μητσοτάκης κατ’ αρχήν είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα, άρα μπορεί στην ελληνική επικράτεια να παρακολουθείται οποιοσδήποτε για λόγους που τους γνωρίζει μόνο η ΕΥΠ, ούτε καν ο πρωθυπουργός, και να μην υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία. Πέταξε δε το μπαλάκι των ευθυνών στον δικαστικό λειτουργό που δίνει την άδεια της παρακολούθησης. Το ότι η ΕΥΠ με δική του απόφαση υπάγεται στον ίδιο το αντιπαρήλθε.
Η ΕΥΠ πάνω απ’ όλα
Παράλληλα επιτέθηκε σε όσους ζητούν δημοκρατικό έλεγχο και πραγματική απόδοση ευθυνών για ένα μείζον θέμα παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, υποβιβάζοντάς το σε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης, λέγοντας: «Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας».
Προχωρώντας πιο πέρα απέδωσε την αποκάλυψη του σκανδάλου στους «εχθρούς της πατρίδας που επιθυμούν αποδυνάμωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». Στη πανδημία κρύφτηκε πίσω από τους ηρωικούς υγειονομικούς, στις πυρκαγιές κρύφτηκε πίσω από τους πυροσβέστες, τώρα κρύβεται πίσω από την δήθεν «πατριωτική αποστολή της ΕΥΠ».
Ακόμη όμως και στις προτάσεις που ακολούθως παραθέτει η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων παραμένει. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα».