Στο φουλ η Βουλή για την αλλαγή λειτουργίας του Κράτους

Στο φουλ η Βουλή για την αλλαγή λειτουργίας του Κράτους, Βαγγέλης Σαρακινός

Μπρος τις μηχανές βάζει από σήμερα η Βουλή, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο να τρέξουν γρήγορα τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Μια αλλαγή, η οποία έγινε σαφής, στην διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που προηγήθηκε της ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη αυτοδύναμη από το 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε το τότε ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο χρόνος είναι βεβαίως διαφορετικός, καθώς τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ξεκινά από σήμερα και το νομοθετικό της έργο, παραλαμβάνει μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος και  πρόσβαση στις αγορές, αλλά και με εξασφαλισμένες τις δανειακές ανάγκες της και τις ανάγκες αποπληρωμής χρεών. Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την ισχυρή αυτοδυναμία, αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του θα πρέπει να εκμεταλλευτούν.

Ο Μητσοτάκης έδωσε το σήμα από την ημέρα της εκλογής του και το επανέλαβε  στην διάρκεια της τριήμερης συζήτησης. Τα πράγματα πρέπει να τρέξουν γρήγορα για να γίνει αισθητή η αλλαγή πολιτικής. Έτσι, με νωπή την εκλογική νίκη, η οποία εκ των πραγμάτων μειώνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες τρεις εβδομάδες, να κλείσει πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα για να καταδείξει αυτήν την πολιτική αλλαγή. Σε αυτό βοηθάει και το ό,τι είναι κατακαλόκαιρο και οι πολίτες βρίσκονται σε διακοπές, πριν την έναρξη της νέας περιόδου, η οποία παραδοσιακά ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.

Το επιτελικό Κράτος

Σήμερα Τρίτη, οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του προέδρου του Σώματος εκλέγουν τα προεδρεία τους, με διαδοχικές ψηφοφορίες και το απόγευμα συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία ο Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια. Όπως φάνηκε και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, πρώτο από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή θα είναι το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, στο οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει «συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα», καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της ρύθμισης εκκρεμοτήτων που κάνουν σαφή την αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης, της Διοίκησης και της Βουλής. «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή» είπε ο  υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά εισάγεται νομοθέτημα συνολικής διακυβέρνησης».

Συμπύκνωσε μάλιστα τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για την εισαγωγή ενός «εγχειριδίου διακυβέρνησης», το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή». Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει αλλαγές στην λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την οργανωτική δομή του και τον προγραμματισμό των συνεδριάσεών του.

Οι τρεις άξονες

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνει στην εμπιστοσύνη προς την δημόσια διοίκηση, μέσω της αποκομματικοποίησης των Γενικών Γραμματειών των υπουργείων. Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός του «ενιαίου βαθμού υπηρεσιακού γενικού γραμματέα», ο οποίος θα προέρχεται από την ίδια τη διοίκηση και δεν θα είναι διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση, πολλές φορές μεταφερόμενος σε διαφορετικά και ασύμβατα πόστα.

Ο τρίτος άξονας αφορά την Βουλή και σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη εισάγει την «προοπτική αναβάθμισής της» μέσα από την «καταπολέμηση της παθολογίας του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού». Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με το ίδιο, να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην αντιπολίτευση και ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να μπορούν να συγκληθούν εξεταστικές επιτροπές και με δική της πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους θα υπάρξει και μια σειρά αλλαγών, κωδικοποιήσεων και απλοποιήσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας,  η οποία θα αποτυπωθεί και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, δηλαδή πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν σε αυτό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Κοινοβουλευτική δράση και εντάσεις αναμένονται όμως και την επόμενη εβδομάδα με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος της κυβέρνησης είναι, άλλωστε, πριν κλείσει η Βουλή για Δεκαπενταύγουστο, να έχει κατατεθεί, και ενδεχομένως ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι