Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για την ΑΟΖ – Νέα ανάρτηση Φιντάν για τη συνάντηση
08/11/2024Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη-Φιντάν, τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μιλάει για λύση πακέτο στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Η κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα, πάντα θα ανταλλάξουμε μία ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν.
Δεν έχω ενημερωθεί ακόμα λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών, είδα όμως τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Χακάν Φιντάν προχώρησε στην κάτωθι ανάρτηση: “Στις σημερινές συναντήσεις μας στην Ελλάδα εξετάσαμε κάθε πτυχή των σχέσεών μας με ειλικρινή και εποικοδομητική προσέγγιση. Συζητήσαμε επίσης, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, ορισμένα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας. Στοχεύοντας να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης, συμφωνούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των χωρών μας.
Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πολλά συνδεδεμένα ζητήματα. Όλα τα θέματα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ένταση θα συνεχίσουμε να τα προσεγγίζουμε βάσει του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού και των αρχών της καλής γειτονίας. Η ύπαρξη αυτής της αμοιβαίας βούλησης είναι από μόνη της πολύτιμο κεκτημένο.
Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της μειονότητας και των ομογενών μας που ζουν στην Ελλάδα και στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αυτή την αντίληψη, συναντηθήκαμε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Μεταφέραμε στους συνομιλητές μας τις απόψεις μας για τη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Ευχαριστώ τον αξιότιμο ομόλογό μου κ. Γεραπετρίτη για τη θερμή φιλοξενία και την εγκάρδια υποδοχή”.
Η συνάντηση
Στο υπουργείο Εξωτερικών υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις 10:30 π.μ., τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί είχαν θερμό τετ α τετ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Βασική μας επιδίωξη να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποφεύγουμε εντάσεις, στους 16 μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία μας συνάντηση έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησής τους.
«Ο επόμενος γύρος της θετικής ατζέντας θα γίνει τον επόμενο μήνα», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι οι επαφές μας πλέον αποκτούν μία κανονικότητα. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, αποκαλούμενοι ο ένας τον άλλον «αξιότιμο φίλο».
Γεραπετρίτης: “Στόχος η επίλυση θεμάτων αιχμής”
Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι «σκοπός μας είναι οι δύο λαοί να έρχονται ολοένα και πιο κοντά», αλλά και του Φιντάν ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μόνιμη φιλία στις σχέσεις μας».
«Οι τρεις βασικές μας επιδιώξεις είναι, επίλυση θεμάτων αιχμής και αποσυμπίεση εντάσεων για να προλαμβάνονται επικίνδυνες κρίσεις. Οργάνωση συναντήσεων σε 3 πυλώνες, πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και ΜΟΕ, καθώς και προετοιμασία συναντήσεων των ηγετών για ισχυρή πολιτική εντολή στο υψηλότερο επίπεδο»», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης στην έναρξη των δηλώσεων του, μετά το πέρας της συνάντησης.
«Έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου στην Αθήνα θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και τόνισε ότι οι επαφές μας πλέον αποκτούν μία κανονικότητα. Σκοπός μας, επεσήμανε, να φέρουμε τους δύο λαούς ολοένα πιο κοντά.
Για το Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «γέφυρες φιλίας», αναφερόμενος στις μειονότητες.
Υπογράμμισε, πάντως, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γεραπετρίτης κι απευθυνόμενος στον Χακάν Φιντάν, τον αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο», χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.
“Μόνιμη φιλία” ζήτησε ο Φιντάν
«Πρέπει να καταστήσουμε μόνιμη τη φιλία στις σχέσεις μας», είπε ο Φιντάν και τόνισε ότι στους πρώτους μήνες του 2025 θα διεξαχθεί το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό, δήλωσε ακόμη. «Ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο, δράματα και κλάματα στην περιοχή μας. Ο φανατισμός Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να αιματοκυλά την περιοχή», σημείωσε.
Η συνάντηση των δύο ομολόγων, παρουσία και των υφυπουργών των δύο πλευρών, δεν θεωρείται εθιμοτυπική, καθώς και οι δύο έχουν πάρει εντολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύγκλισης σε ένα κοινό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.