Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου
30/03/2025
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αναδείξει την σημασία και το βάθος της στρατηγικής σχέση με το Ισραήλ και την βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς. Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την άμυνα, τον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα συζητηθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή – με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία – όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας, αλ Σαραά.
Στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Αναμένεται επίσης να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων, όπως γνωστοποίηθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Στην κυριακάτικη ανάρτηση του στα social media, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. «Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Γιατί μια κορυφαία αμερικανική πολυεθνική επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή» σημειώνει.
Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου στην Γάζα. Σε ανακοίνωση της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η Νέα Αριστερά επισημαίνει πως η χώρα μας «στέκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας».
Η τετραμερής στο Παρίσι
Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζοντας τον ενεργό ρόλο της Γαλλίας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του από το Παρίσι μετά το πέρας της τετραμερούς Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου, εκτίμησε ότι «το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα».
Ειδική αναφορά ωστόσο έκανε κ. Μητσοτάκης στην πρώτη απευθείας συνομιλία που είχε -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον ad interim πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα: «Του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες», ανέφερε, και «ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας… θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας…
Διότι η Συρία αν θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο «μωσαϊκό» θρησκειών και εθνοτήτων που συνιστά τη σημερινή Συρία…».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ενεργά παρούσα, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτή η στρατηγική σχέση, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, της Γαλλίας με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνει πια και τις δύο χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες είναι και οι δύο παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Εκτίμησε δε, «ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα».
Να σημειωθεί πως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα, επισημαίνοντας πως «παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός». «Τα πλήγματα είναι μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν μια υπόσχεση που δόθηκε και παίζουν το παιχνίδι της Χεζμπολάχ», τόνισε ο Μακρόν, υποδεχόμενος τον Λιβανέζο ομόλογό του Ζοζέφ Αούν στο Παρίσι.
H νέα κυβέρνηση στην Συρία
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, χωρίς πρωθυπουργό. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 23 υπουργούς, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι και ο υπουργός Άμυνας Μούραφ Αμπού Κάσρα, στενοί συνεργάτες του μεταβατικού προέδρου. Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μοχάμεντ Γιοσρ Μπερνία και υπουργός Εσωτερικών ο Άνας Χατάμπ.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χιντ Καμπαουάτ – η οποία ανήκει στη χριστιανική κοινότητα της Συρίας – είναι η μοναδική γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Ράεντ αλ Σάλεχ – επικεφαλής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», μιας ομάδας διασωστών που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές που μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς – διορίστηκε υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών.