Στο μικροσκόπιο των κομμάτων η αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων η αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα

Για την ιστορικών διαστάσεων συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσε τα κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενόψει και της αναμενόμενης συζήτησης στη Βουλή. Οι τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων έθιξαν βέβαια, στις συνομιλίες τους με τον υπουργό, όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με πρώτο την τουρκική προκλητικότητα και τις ενέργειες αντιμετώπισής της στο πλαίσιο της ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, χαρακτήρισε την συμμαχία με τα ΗΑΕ ως μία κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η χώρα μας «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της» και ειδικά «σε μια περιοχή στην οποία ως τώρα ήμασταν απόντες».

Εξετάζοντας την συγκεκριμένη συμφωνία σε συνάρτηση με το γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καλύπτουν προβλήματα ασφαλείας που έχουμε σε άλλες περιοχές, όμως τα προβλήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο καλύπτονται μέσα από τοπικές συμμαχίες». Σημείωσε επίσης ότι «τα Εμιράτα είναι κύριος παίκτης σε αυτή τη διαδικασία».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Για θετική εξέλιξη, «εφόσον βεβαίως ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», μίλησε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα. πρόσθεσε πάντως, ότι «αυτό πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που αυτή τη στιγμή λείπει και είναι ιδιαίτερα αναγκαία, ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση σχετικά με το «κενό  στρατηγικής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε επίσης, ότι επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών πως «για πρώτη φορά η τελευταία παράνομη Navtex της Τουρκίας θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να θέσει ξανά, στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και πιθανοί ελιγμοί της». Πρόσθεσε τέλος ότι «μέχρι τότε θα πρέπει και ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές», επαναλαμβάνοντας ότι «μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα ΗΑΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη “μικρή Σπάρτη” του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΚΙΝΑΛ θα αναπτύξει τις «ειδικότερες θέσεις» του για το θέμα, όταν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή.

Για «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ενώ την στήριξή του στη συμφωνία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μίλησε για μια συμφωνία που «δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού». Ερμηνεύοντας την δε με τις γνωστές θέσεις του κόμματος, την ενέταξε στους ανταγωνισμούς μεγάλων «ιμπεριαλιστικών οργανισμών» στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία με τα Εμιράτα

Τι είναι όμως η συμφωνία με τα ΗΑΕ; Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, και όχι μόνον, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις, εκτιμούν ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ΗΑΕ, που προβλέπει η συμφωνία, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της επίσκεψης  Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι. Πρόκειται άλλωστε, για μια συμφωνία που η Ελλάδα υπογράφει, σε διμερές επίπεδο, για πρώτη φορά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, με τη συμφωνία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ   δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, αλλά και να συνδράμουν η μία χώρα την άλλη σε περίπτωση απειλής. Στη συμφωνία αναφέρεται ρητά, ότι οι προβλέψεις της δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών. Καθίσταται όμως ιδιαίτερα σημαντική, στην παρούσα συγκυρία, όπου η Τουρκία εξελίσσεται σε μόνιμο αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται επίσης, ότι η συμφωνία προβλέπει την στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, χρήση των σχετικών υποδομών και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Τον περασμένο Αύγουστο, άλλωστε, τέσσερα F-16 της αεροπορίας των ΗΑΕ είχαν σταθμεύσει για περίπου έναν μήνα στην αεροπορική βάση της Σούδας και μετείχαν σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία. Ήταν η περίοδος της μεγάλης έντασης που προκάλεσε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η παράνομη αποστολή του “Ορούτς Ρέις”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx