Στο τρίγωνο υποκλοπές-σκάνδαλο Πάτση-ακρίβεια παραδέρνει η κυβέρνηση
05/11/2022Μεταξύ υποκλοπών, σκανδάλου Πάτση και ακρίβειας παραδέρνει η κυβέρνηση η οποία με το επικοινωνιακό εφεύρημα του “καλαθιού του νοικοκυριού”, επιχειρεί να περιορίσει το πολιτικό κόστος της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο.
Το καλάθι του νοικοκυριού δεν αντέχει σε κριτική και κατέρρευσε από το ξεκίνημά του. Η συγκράτηση των τιμών σε περιορισμό αριθμό προϊόντων, συνήθως ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ, που τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατακόρυφης πτώσης του βιοτικού επιπέδου σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, κυρίως στις χαμηλότερες βαθμίδες της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας.
Το ρεπορτάζ αγοράς έδειξε ότι σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές είναι ίδιες εντός και εκτός καλαθιού. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αποσκοπεί να πείσει ένα χαμηλού επιπέδου κοινό πως «κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια, αφού οι αιτίες είναι εξωγενείς και οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών της ενέργειας». Φυσικά το επιχείρημα καταρρέει όταν παρουσιάζονται τα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντιπολίτευσης από τον Ιούνιο του 2021 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κερδοσκοπούν πλέον και από την διαφορά τιμής μεταξύ χονδρικής και λιανικής πώλησης.
Το μόνο που πηγαίνει καλά στον επικοινωνιακό σχεδιασμό αφορά την εικόνα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμελώς μένει εκτός κάδρου των αρνητικών -υποκλοπές όπου δεν πάει στην βουλή, σκάνδαλο Πάτση- και αντίθετα τροφοδοτεί τα ΜΜΕ με φωτογραφίες από τυχαίες συναντήσεις με Έλληνες ανά τον κόσμο ή με το ποδήλατό του από το Πάπιγκο. Προφανώς είναι οι συμβουλές του Σταν Γκρήνμπεργκ που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει πιάσει δουλειά ενόψει των εκλογών.
Το σκάνδαλο Πάτση επιμένει
Είναι έντονο όμως των κοντράστ με την παράλληλη εξέλιξη του σκανδάλου Πάτση (συμπληρωματικά λειτουργούν οι αποκαλύψεις για την κ. Πιτσίκα),που τείνει να διαμορφώσει την εντύπωση -σε ένα τμήμα του κοινού που δεν καθορίζει άποψη μόνο από τα συστημικά ΜΜΕ -ότι την ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει τους γλίσχρους μισθούς μία κατηγορία χρυσοκάνθαρων που έχουν στενές σχέσεις με το σύστημα εξουσίας απομυζούν τον δημόσιο πλούτο. Το στοιχείο ότι ο Ανδρέας Πάτσης διατηρούσε και εισπρακτική εταιρεία προσδίδει επιπλέον ηθική απαξία στην εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης που τον υπέθαλπε στους κόλπους της.
Το επιχείρημα «δεν γνωρίζαμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση» και «φταίει η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής », στην οποία προσπαθεί να στρέψει τα πυρά η κυβέρνηση, δεν στέκεται. Η φωτογραφία του κ. Πάτση με την Ντόρα Μπακογιάννη από τα εγκαίνια της δικηγορικής του εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη (που δημοσίευσε η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”), διαψεύσει τους ισχυρισμούς της και αντίθετα ενισχύει τις πληροφορίες ότι ήταν δική της επιλογή η υποψηφιότητά του στα Γρεβενά. Επιπλέον υπάρχει η κουμπαριά με τον Στέλιο Πέτσα και οι συνεργασία με την σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Άλλωστε ακόμη και αν η ΝΔ δεν γνώριζε για τον κ. Πάτση -ως όφειλε-, μέχρι την εκλογή του στην συνέχεια υπήρξαν τα δημοσιεύματα δύο εφημερίδων και οι ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή. Εν τω μεταξύ, ακόμη και μετά τις καταγγελίες, η εταιρεία του κ Πάτση έπαιρνε δουλειές από τα ΕΛΤΑ και από περιφερειακά νοσοκομεία. Το συμπέρασμα είναι ότι όσο το σύστημα Μητσοτάκη ήταν ισχυρό, με περισσή αλαζονεία προσπερνούσε τις καταγγελίες.
Οι υποκλοπές
Σε ένα άλλο επίπεδο λόγω των δημοσιευμάτων των εφημερίδων “ΝΕΑ” και “Βήμα” αλλά και της έλευσης της επιτροπής Pega του ευρωκοινοβουλίου στην χώρα μας αναθερμάνθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για την διερεύνηση του ζητήματος ποιος έφερε το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα και αν αυτό συνεχίζει να λειτουργεί κερδίζει έδαφος η καταγγελία – ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το «αν η χώρα θα πάει σε εκλογές με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης στην διάθεση της κυβέρνησης».
Στην συνέντευξη που παραχώρησε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τις αποκαλύψεις των δύο εφημερίδων. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Προκύπτει ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, δηλαδή ο Μητσοτάκης, παρακολουθούσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις συνομιλίες του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Επίσης ότι παρακολουθούσε ακόμη δύο υπουργούς και άλλους επιχειρηματίες». Εάν ισχύει δίνει μία εξήγηση γιατί οι εφημερίδες από το “Υποκλοπές τέλος”, αναζωπύρωσαν την υπόθεση. Το εάν θα συνεχίσουν και αν είναι δυσαρεστημένοι και άλλοι επιχειρηματίες -που σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθούντο-, είναι ένα ερώτημα, όπως και το εάν θα αντιδράσουν και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες με το Μαξίμου.
Η κυβέρνηση όπως και οι γαλάζιοι βουλευτές θεωρούν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε μικρό αποτύπωμα αντίθετα με το σκάνδαλο Πάτση και την ακρίβεια που προκαλούν σημαντική φθορά και μειώνουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης ενώ έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Συμπληρωματικά οι τρεις υποθέσεις δημιουργούν την βάσιμη εντύπωση ότι το σύστημα Μαξίμου, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών, διολισθαίνει σε παρακρατικές συμπεριφορές με απώτερο στόχο την αδιαφανή άσκηση της εξουσίας και την νομή του δημοσίου πλούτου από ένα περιβάλλον “κολλητών”, την ώρα που η κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια.
Επιστροφή στο 2015
Καθώς μάλιστα οι επικοινωνιακές άμυνες της κυβέρνησης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να επιστρέψει στην γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή: επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφιέρωσε το μπρίφινγκ της Δευτέρας σε μία εκτεταμένη επίθεση ενώ ο πρωθυπουργός από το εξωτερικό αφού εκτίμησε ότι «το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει» επιτέθηκε και εκείνος στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Εν ολίγοις ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην τα πάει καλά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε χειρότερα. Είναι και η μόνη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές αφού όσο διατηρεί την υπεροπλία στα ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιτάξει τα αποτελέσματα της περιόδου 2015-2019 (έξοδος από τα μνημόνια, μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, κοινωνική πολιτική).
Η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης πάντως που φαίνεται στις προς ιδίαν χρήση μετρήσεις προκαλεί ανησυχία στους βουλευτές του κόμματος που αρχίζουν και ανησυχούν για την προσωπική τους πορεία, αφού όπως είπε και ο Γιάννης Λοβέρδος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά τις εκλογές με απλή αναλογική θα είναι 70 λιγότεροι. Εάν όμως είναι δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εκλογές τότε θα είναι 70 λιγότεροι οριστικά. Βεβαίως όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών περιορίζεται και η δυνατότητα αντιδράσεων αφού κυριαρχεί το επιχείρημα ότι κάθε διαφωνία ακόμη και βάσιμη ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελικό ερώτημα βέβαια είναι πόσα ακόμη μπορούν να καταπιούν οι γαλάζιοι βουλευτές και κυρίως η βάση των γαλάζιων ψηφοφόρων.