Στον αστερισμό του Καμμένου η χώρα

Σαρακινός Βαγγέλης
644
Ο Καμμένος φεύγει, οι «πρόθυμοι» έρχονται, Βαγγελης Σαρακινός

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει τον τρόπο του να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία και το κατάφερε πολλές φορές. Σε αυτό δεν συμβάλλει μόνον ο εκρηκτικός χαρακτήρας του και οι πολιτικές επιλογές του, αλλά, όπως φαίνεται, μεγάλο ρόλο παίζει και η εμμονή της ΝΔ εναντίον του.

Τις τελευταίες ημέρες  ο Καμμένος ήταν με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας το κόμμα του να φυλλορροεί, από την στιγμή που ανακοίνωσε ότι φεύγει από την κυβέρνηση, αν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών. Βουλευτές και στελέχη του, τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση, άρχισαν να διαφοροποιούνται το ένα μετά το άλλο και ο ίδιος δεχόταν ομαδικά πυρά από παντού, ανάμεσά τους και «Φίλια».

Ο Πάνος Καμμένος ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, μετά την ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των εξελίξεων στο Μακεδονικό. Οι ίδιες οι εξελίξεις στα Σκόπια, καθώς ο Ζάεφ μέχρι πριν λίγο δεν είχε τους απαραίτητους βουλευτές για να προχωρήσει την συνταγματική αναθεώρηση, ανέβαλαν αυτήν την συνάντηση.

Ανακωχή και αδιέξοδο

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τις αποφάσεις του οποίου ενέκρινε πριν δύο ημέρες η Εκτελεστική Γραμματεία του Κόμματος, είχε προγραμματίσει για σήμερα και την σύγκληση της ΚΟ. Επρόκειτο για την συνεδρίαση με τους βουλευτές του, η οποία είχε αναβληθεί προχθές, επειδή κάποιοι έλειπαν αναγκαστικά (Κουντουρά, Κόκκαλης) και κάποιοι άλλοι, στο κλίμα της γενικότερης αμφισβήτησής του, είχαν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν (Χρυσοβελώνη).

Σήμερα ωστόσο, λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ, ο Πάνος Καμμένος την διέκοψε, πάλι με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.  Φέρεται μάλιστα να είπε στους βουλευτές του ότι προχωρά σε αυτήν την απόφαση «γιατί είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση». «Αν δεν έχουμε εικόνα από τα Σκόπια δεν θα γίνει τίποτα, ούτε η συνάντηση με τον Τσίπρα, ούτε η συνέντευξη στο Star. Μην πιστεύετε τίποτα από αυτά που γράφονται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες θέλουν τον Καμμένο να ζήτησε εξουσιοδότηση από την ΚΟ, προκειμένου στην συνάντηση με τον Τσίπρα, όποτε γίνει, να αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Κάτι που δεν έγινε δεκτό, αφού μόνον οι δύο πιστοί του βουλευτές, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης, συντάχθηκαν με την πρότασή του, ενώ οι υπόλοιποι φέρονται να την  την απέρριψαν, επικαλούμενοι τις απουσίες της Έλενας Κουντουρά και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν «αποκυήματα φαντασίας» τις περιγραφές για το τι συνέβη στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος και σημειώνουν ότι «η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

Δοκιμασμένη σχέση

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μία εβδομάδα έντασης ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και προσωπικά ανάμεσα στους Τσίπρα και Καμμένο, παρά την καλή χημεία που υπήρχε τα τρία τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο ανδρών. Οι διαρροές ότι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα διαφοροποιούνταν και θα ψήφιζαν την συμφωνία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιοι είχαν πάρει ήδη τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχαν γίνει δεκτοί παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός, ήταν η σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ο Καμμένος όμως, μπροστά στα δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, ακόμη και σε αυτήν την συγκυρία απέδειξε στον Τσίπρα ότι είναι ένας «αξιόπιστος εταίρος» και ότι σέβεται τις συμφωνίες που κάνει. Αυτό έκανε άλλωστε, όταν του ζήτησε ο πρωθυπουργός (και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το δέχθηκε) να αναβάλλει την συνέντευξή του στο Star για μετά την συνάντησή τους.

Ο πρωθυπουργός πάντως, στην δική του συνέντευξή του στο OPEN, δεν δίστασε να θέσει «εκβιαστικά διλήμματα» στον κυβερνητικό εταίρο του με αναφορές ότι κανέναν δεν αφορά ποιος θα είναι υπουργός τους επόμενους μήνες, αλλά αν η χώρα θα συνεχίσει την σταθερή πορεία της ή αν θα γυρίσει πίσω.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν απάντησε ούτε σε αυτά, μεταθέτοντας κάθε δήλωση για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση για μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Και το έκανε αυτό την ώρα που μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του. Μόνον ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης βγήκε και είπε δημόσια ότι ο Καμμένος έχει λόγο και δεν θα συνταχθεί με την αντιπολίτευση.

Από το πρωί φαίνεται

Ο Πάνος Καμμένος είχε δείξει τις προθέσεις του από το πρωί. Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντέκρουσε τις επιθέσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν είναι "απερχόμενος" υπουργός και ότι "δεν τελεί υπό παραίτηση".  Και το έκανε αυτό την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εστίαζε την κριτική της στην τροπολογία Καμμένου για τα Αντσταθμιστικά Ωφέλη από την αναβάθμιση των F16, σε προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η ΝΔ, για την οποία ο Καμμένος είναι μόνιμος στόχος, έμεινε αρχικά στην συζήτηση και κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, η οποία έγινε δεκτή και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ωστόσο αποχώρησε, εισπράττοντας τις επικρίσεις και από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ οι εκπρόσωποι των φορέων, ο  εκπρόσωπος της Lockheed Martin, ο πρόεδρος της ΕΑΒ, ο πρόεδρος του Σωματείου της ΕΑΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού και ο εκπρόσωπος εταιρειών Αεροδιαστημικής και 'Άμυνας, τόνισαν στην συνεδρίαση ότι η τροπολογία Καμμένου θα ενισχύσει αναμφίβολα την εγχώρια βιομηχανία.

Η αντιπαράθεση της ΝΔ με τον Καμμένο έχει βέβαια πολλά επεισόδια, ανάμεσά τους τα περίφημα βλήματα που θα πουλούσε ο υπουργός Άμυνας στην Σαουδική Αραβία, οι χειρισμοί του στην υπόθεση Noor1, κ.α. Σε ό, τι αφορά ωστόσο την αντιπαράθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μείνουμε στο τελευταίο tweet του Πάνου Καμμένου, περιορίζεται μόνον στο "όνομα της Μακεδονίας".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.