Στον εισαγγελέα πετάει την υπόθεση Φουρθιώτη η κυβέρνηση

Νέα έρευνα για τον Φουρθιώτη – Δημοσιογράφος με μαϊμού ταυτότητα

Σε μία προσπάθεια να βγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει μετά την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για την δραστηριότητα του πολυπράγμονα Μενέλαου Φουρθιώτη, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε σήμερα ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και συμπυκνώνονται στο ερώτημα «τι συνδέει το Μαξίμου με τον κ. Φουρθιώτη και γιατί απολαμβάνει όχι μόνο αστυνομικής, αλλά και πολιτικής προστασίας;».

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση καθώς, μετά την υπόθεση Λιγνάδη, βρίσκεται σε θέση απολογούμενου από τις αποκαλύψεις για την δραστηριότητα του κ. Φουρθιώτη. Αρχικά θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, και κυρίως το σκέλος της αστυνομικής προστασίας του κ. Φουρθιώτη και την γραμμή του ακολούθησε η πλειονότητα των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ψηλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το συντηρεί φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κίνησή του να προσφύγει στον εισαγγελέα, το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζει την προ εικοσαετίας στάση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε πει ως πρωθυπουργός το μνημειώδες: «όποιος έχει στοιχεία (για υποθέσεις διαφθοράς) να τα καταθέσει στον εισαγγελέα». Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση θα ζητήσει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης».

Ερωτηματικά από την υπόθεση Φουρθιώτη

Η διερεύνηση αφορά την προσπάθεια του κ. Φουρθιώτη να αποσπάσει χρήματα από το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που αποκάλυψε με τις δηλώσεις του στο Documento ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, καθώς και διάφορες καταγγελίες για απάτες σε βάρος πολιτών, μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το σκέλος αυτό των δραστηριοτήτων του τηλεπαρουσιαστή ήδη έχει παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας.

Εκείνο που όμως που ακόμη δεν διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές, είναι εάν θα διερευνηθεί η προστασία που του είχε παράσχει η ΕΛ.ΑΣ. Για ποιο λόγο του είχε παρασχεθεί η «καταχρηστική» όπως αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος αστυνομική φύλαξη και οι ενδεχόμενες σχέσεις του με την ηγεσία της Αστυνομίας, ή με κυκλώματα αστυνομικών. Σύμφωνα με κάποιες διαρροές η αστυνομική προστασία αφαιρέθηκε από τον κ. Φουρθιώτη, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Αυτό δεν λέγεται ευθέως. Υπονοείται από την διαρροή ότι, μετά τις αρχικές καταγγελίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει τον κατάλογο των προσώπων που είχαν αστυνομική προστασία. Οι πληροφορίες πάντως δεν αναφέρουν αν ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποδοθούν ευθύνες. Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων προκάλεσε αντίστοιχες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Το θέμα έθεσε δημοσίως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, με δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Αντ1, ο οποίος για το σκέλος της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε: «Ορθώς το έφερε η αντιπολίτευση το θέμα στη Βουλή. Περιμένω και κι εγώ να ακούσω τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού». Ο κ. Κακλαμάνης εκφράζει την πλειοψηφία των συναδέλφων του βουλευτών, που προς το παρόν απλώς αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο ζήτημα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όμως, συμφωνούν ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση».

Είπε ακόμη ότι οι καταγγελίες για την προσπάθεια Φουρθιώτη να εξαπατήσει το δημόσιο και να εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα πρέπει να διερευνηθούν είτε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα, είτε με πρωτοβουλία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Σχολιάζοντας δε τις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση για εισβολή του γνωστού τηλεπαρουσιαστή με μπράβους στο υπουργείο Εργασίας, είπε «δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, όπως και στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών όλων των παρατάξεων».

Η υπόθεση πέρα από το ότι αποκαλύπτει τις δυσώδεις σχέσεις του τηλεπαρουσιαστή-μάνατζερ με κυκλώματα εξουσίας, προκαλεί ρωγμές στο κυβερνών κόμμα. Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της ΝΔ και μάλιστα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Γιάννης Βρούτσης, κινήθηκε σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της αποσιώπησης ενός μείζονος ζητήματος. Παρομοίως ισχύει και για τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επίσης έσπασε την επίσημη γραμμή, θέτοντας το ζήτημα της αστυνομικής προστασίας του κ. Φουρθιώτη και επιπλέον συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται και η πίεση προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος με την παρέμβαση του είχε αναγκάσει την ηγεσία της ΕΛΑΣ να παραδεχτεί δημοσίως ότι είχε εκδώσει ψευδή ανακοίνωση και είχε δείξει σαν υπεύθυνο τον αρχηγό κ. Καραμαλάκη. Μετά από ημέρες σιωπής στο θέμα αναφέρονται και τα συστημικά sites, ενώ (φυσικά αφού άλλαξε η γραμμή αντιμετώπισης), τώρα θα αναφερθούν και τα τηλεοπτικά δελτία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι