ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στόχος η ανατροπή – Ανεβάζει τον πήχη ο Κασσελάκης

Στόχος η ανατροπή – Ανεβάζει τον πήχη ο Κασσελάκης

Σε ερώτηση για το αν θα ισχύσει αυτό που ισχύει στη Αμερική ότι όποιος χάνει φεύγει ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την Χίλαρι Κλίντον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ «όπου αυτό δεν ίσχυσε και μετά την ήττα τους επανήλθαν».

Την πρωτιά στις ευρωεκλογές έβαλε ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του, λέγοντας: «πάμε για την απόλυτη ανατροπή». Ο κ. Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη, την ίδια ώρα που οι 11 αποχωρήσαντες έκαναν την παρουσίαση του ονόματος του νέου κοινοβουλευτικού τους κόμματος, αφενός ως αντίπραξη, αφετέρου για να δείξει ότι αφήνει πίσω την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση και σχέδιο για την συνέχεια με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές.

Αν και σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε βάλλει τον πήχη στο 17%, αυτή την φορά μίλησε για πρωτιά στις ευρωεκλογές που θα αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τροχιά εξουσίας και παράλληλα θα στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το άλλοθι του 41% για τις αντιλαϊκές αποφάσεις που συνεχίζει να παίρνει. Ξεκαθάρισε ότι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές θα είναι οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά), ενώ οι υπόλοιποι θα αναδειχθούν με εσωτερική διαδικασία αξιοκρατικά από την βάση, πάντως θα είναι άνθρωποι από την κοινωνία, αλλά όχι σελέμπριτις.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα των 11, αν και είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων ο κ. Χαρίτσης στο μόνο που ήταν σαφής ήταν στην πολεμική κατά Στέφανου Κασσελάκη και στην τοποθέτηση για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πια η Αριστερά που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα βέβαια γιατί ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ήταν υπουργοί και κορυφαία στελέχη δεν πέτυχε την τετραετία 2019-2023 να είναι η αριστερή εναλλακτική λύση, δεν το άγγιξαν. Αφήνουν να εννοηθεί ότι για τα δεινά της Αριστεράς ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης που εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν από τρεις μήνες.

Η ομιλία στην παρουσίαση του νέου φορέα ήταν γενική και συνθηματολογική δίχως περαιτέρω προσδιορισμό για το περιεχόμενο της Αριστεράς. Εντύπωση πάντως προκαλεί και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην εθνική θέση της χώρας, όπως άλλωστε είχε αποφύγει και η κ. Αχτσιόγλου. Αντίθετα υπήρχε επαρκώς το στίγμα μίας Αριστεράς του δικαιωματισμού. Εν τέλει η μόνο σαφής διαφορά – μέχρι στιγμής – με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο αποχωρήσανε είναι το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και ο προσδιορισμός «πατριωτική αριστερά» του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά μπορεί να φανούν οι διαφορές στο μέλλον. Πάντως σήμερα οι 11 της Νέας Αριστεράς δεν καταψήφισαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τις ευνοικές ρυθμίσεις για τα funds – κάτι που πάντως δεν είναι αριστερό δείγμα γραφής.

Αποχωρήσεις, ήττα και αριστεία

Για να επιστρέψουμε στην συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Στέφανος Κασσελλάκης ανέφερε για την διάσπαση ανέφερε: «Ο γέγονε, γέγονε. Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, που αυτή την στιγμή αισθάνεται αγχωμένος, με ένα κόμμα που θα είναι ευρύ και αξιοκρατικό. Εκλέχτηκα για να σπάσω αυγά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών, ένα κόμμα που να είναι ανοικτό και αξιοκρατικό. Τα όργανα θα υπάρχουν και θα παράγουν πολιτική, αλλά οι οργανώσεις των μελών θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που τους αφουγκράζεται».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις αποχωρήσεις από το κόμμα, είπε: «Υπάρχουν αποχωρήσεις υπάρχουν και εισροές και ο τόπος έχει ανάγκη από ένα κόμμα που θα είναι ανεξάρτητο και χωρίς χρέη στις τράπεζες. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο μέλλον θα το δείτε στην πράξη». Για την δήλωση Χαρίτση ότι «η αποχώρηση ήταν μονόδρομος» είπε ότι «την συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα. Οι ελπίδες και οι αγωνίες του προοδευτικού κόσμου θα εκφραστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Άφησε, μάλιστα, αιχμές για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι εσωτερικά ζητήματα, όμως θα νοικοκυρέψουμε το κόμμα. Τα οικονομικά του κόμματος είναι καλύτερα από της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Περάσαμε μία διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο χαμηλότερο σημείο, οι δημοσκοπήσεις το αντικατοπτρίζουν, έχουμε σχέδιο για την ανασυγκρότηση, θα το διαπιστώσει ο κόσμος».

Σε ερώτηση για το αν θα ισχύσει αυτό που ισχύει στη Αμερική ότι όποιος χάνει φεύγει ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από την Χίλαρι Κλίντον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, «όπου αυτό δεν ίσχυσε και μετά την ήττα τους επανήλθαν». Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και για το αν η παρουσία του στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα σημαίνει ότι τον στηρίζει απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να κρίνω για το τι σηματοδότησε, ωστόσο μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Αλέξης είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Απάντησε πάντως καθαρά στο ότι «έχει επαφή και συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».

Για το θέμα της αριστείας είπε: «Από την πρώτη συνέντευξή μου ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με ρώτησαν για το θέμα της αριστείας, προφανώς είναι προκατάληψη, δεν ισχύει ότι “η αριστεία είναι ρετσινιά”. Είναι λυπηρό ότι άτομα σαν εμένα ή την Διάνα Βουτυράκου έπρεπε να απολογούμαστε για μία τέτοια δήλωση. Όμως, αριστεία δεν είναι τα πτυχία, αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν άριστος, αλλά βλέπουμε ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για τα Τέμπη, για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για το Predator. Άριστος είναι ο καλός πολίτης που προσφέρει στον τόπο του, για μένα άριστοι είναι οι νοσηλευτές και οι πυροσβέστες».

Οικονομία και επιστολική ψήφος

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του στην πορεία του Πολυτεχνείου απάντησε: «Στην Αμερική δεν υπάρχει λογοκρισία. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει τεράστια λάθη στην εξωτερική τους πολιτική και το γνωρίζουν και οι Αμερικανοί. Το Κυπριακό πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Για την επίσκεψη Ερντογάν σημείωσε: «Από ότι καταλαβαίνω δεν είναι μία επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, είναι επίσκεψη εργασίας. Ως μέρος του θετικού διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη επίσκεψη, θα υποστηρίξουμε τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού, βάζοντας πάντα τις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά».

Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε: «Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης γνωρίΖουν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως τις γνωρίζει και η ΕΕ. Η δημοσιονομική αναβάθμιση έγινε σε βάρος του Έλληνα πολίτη. Στην Υγεία για παράδειγμα το 40% των δαπανών είναι ιδιωτικές σε βάρος των πολιτών. Η Standard and Poor’s έκανε αναφορά στη ρύθμιση του χρέους από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο μαξιλάρι που ήταν μεγάλο για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας και ότι έχει έλλειμα εξωστρέφειας. Συνολικά, είναι μια πορεία αναβάθμισης που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε επικεντρωμένοι στα χαμηλότερα στρώματα».

Για την επιστολική ψήφο και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα την υπερψηφίσει ανέφερε: «Η αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίζει ό,τι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στο συγκεκριμένο επί της αρχής είμαστε θετικοί και ανήκει και στις αξίες της Αριστεράς. Αλλά να δούμε κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν όχι μόνο οι εκτός Ελλάδος αλλά και εκείνοι που ενδεχομένως εργάζονται όπως οι νέοι που κάνουν σεζόν. Δεν είμαι αρνητικός».  Σημείωσε ότι δεν παίρνει συλλήβδην αρνητικές θέσεις απέναντι στη κυβέρνηση και έφερε σαν παράδειγμα «τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπου έσπευσα να καταδικάσω την στάση του κ. Σούνακ» για να καταλήξει ότι «αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Για το φορολογικό και το αν ένας επιχειρηματίας μπορεί να δηλώνει χαμηλότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενό του απάντησε: «Ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει ζημιά για μία χρονιά ή και για περισσότερες και να στηρίζει την επιχείρησή του. Ας σεβαστούμε το επιχειρηματικό ρίσκο». Πρόσθεσε ακόμη: «Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή και υπάρχουν και σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπισή της. Ποιος είναι όμως ο πυρήνας της δικής μας πρότασης: ένα απλό, ξεκάθαρο, σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα διαρκέσει μία δεκαετία, όχι ένα σύστημα που θα αλλάζει κάθε λίγους μήνες. Μία μεγάλη απλοποίηση που θα ξεκινά από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε έναν προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης να απλοποιηθεί. Το να έχουμε διαφορετικές κλίμακες είναι μπέρδεμα, να έχουμε μία προοδευτική κλίμακα για όλους και να αναθεωρήσουμε και το φόρο στο μέρισμα. Ανεξάρτητα πηγής μία ξεκάθαρη απλή φορολόγηση. Και επιτέλους να σταματήσει η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών». Ξεκαθάρισε τέλος ότι «αυτή θα είναι η εισήγησή μου στα όργανα του κόμματος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι