'Σβήνει' ο ΣΥΡΙΖΑ από τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης  

Σύνταξη SLpress.gr
1340

Η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές επεκτάθηκε και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον χάρτη, τουλάχιστον από την Λάρισα και πάνω. Ήδη από την πρώτη Κυριακή, η ΝΔ «κλείδωσε» πέντε από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, εκλέγοντας τους υποψηφίους τους με απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία του υπουργείου η ΝΔ πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να λαμβάνει το 61,97% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι και το υψηλότερο που σημειώθηκε πανελλαδικά στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές του α΄ γύρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέλεξε επίσης τους περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη (57,05%), Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (55,46%), Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο (54,25%) και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη (52,5%).

Ελπίζει αλλά ... 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις από τους πέντε περιφερειάρχες της ΝΔ κατείχαν το αξίωμα και μετά τις εκλογές του 2014. Μοναδική εξαίρεση είναι ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος στις χθεσινές εκλογές νίκησε επίσης από τον πρώτο γύρο τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την πρώτη Κυριακή εξελέγη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με ποσοστό 60,85 %, ο οποίος όμως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε και την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Το κυβερνών κόμμα στηρίζει υποψηφίους και στον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα κριθούν οι υπόλοιπες επτά περιφέρειες.

Πρώτη εξ αυτών είναι η νυν περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία έλαβε ποσοστό 19,71% στον πρώτο γύρο. Το έργο της προδιαγράφεται δύσκολο για την δεύτερη Κυριακή, καθώς έχει απέναντί της τον Γιώργο Πατούλη που υποστηρίζει η ΝΔ και ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 37, 65%.

Σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 22,48%. Προηγείται ωστόσο η εκλεκτή της ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγακαροπούλου με ποσοστό 29,13%. Αξιώσεις προβάλει το κυβερνών κόμμα και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 33,22% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση, πίσω από τον υποψήφιο της ΝΔ Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος προηγείται με 35,71%.

Διεκδικήσεις στον δεύτερο γύρο αξιώνει όμως και η ΝΔ, για την οποία σε δύο περιφέρειες η αναμέτρηση αποτελεί εσωτερική υπόθεση. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα αναμετρηθούν την Κυριακή ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (34,25%) που είχε την επίσημη στήριξή της και ο Χριστόδουλος Τοψίδης (30,17%) που προέρχεται από τη ΝΔ. Παραλλήλως, στο Βόρειο Αιγαίο η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου (30,99) που είχε και τη στήριξη της ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον επίσης προερχόμενο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Μουτζούρη (24,04%).

Ανάλογο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σκηνικό και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν ο Πέτρος Τατούλης δεν είχε χτίσει ήδη από τις προηγούμενες εκλογές το προφίλ του ανεξάρτητου. Ο νυν περιφερειάρχης έλαβε στον πρώτο γύρο 34,10 % και την Κυριακή θα αναμετρηθεί με τον υποστηριζόμενο από την ΝΔ, πρώην δήμαρχο της Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που προηγείται με 34,19%. Ρευστή είναι η κατάσταση όμως και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου ο στηριζόμενος από την ΝΔ Φάνης Σπανός (29,35%) θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο (24,26%).

Κάτι δεν πάει καλά

Το 5-1 του πρώτου γύρου, παρότι άλλαξε μόνον μία περιφέρεια χέρια, είναι ένα βαρύ σκορ για την κυβέρνηση. Το πλήγμα θα είναι όμως μεγαλύτερο αν χαθούν και άλλες περιφέρειες στον δεύτερο γύρο και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με το ό,τι είναι ελάχιστοι οι δήμοι που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι δήμαρχοι άλλωστε δεν ήθελαν την ανοιχτή στήριξή του), θα κάνει ακόμη πιο έντονη την εικόνα της αποσύνθεσης του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αυτό πήγε προφανώς να προλάβει ο Τσίπρας και προκήρυξε εθνικές εκλογές ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και των ευρωεκλογών. Αποτελέσματα, στα οποία καταγράφονται για πρώτη φορά υπερβολικά μικρά ποσοστά για υποψηφίους κυβερνώντος κόμματος, κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, όπου κρίνεται και το παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων.

Το γεγονός μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και για πρώτη φορά, μετά από οκτώ μνημονιακά χρόνια, επιστρέφει κάτι στους πολίτες, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Και αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον σε άλλους τομείς πέραν της οικονομικής πολιτικής.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.