Σύγκρουση στη Βουλή για άρση ασυλίας – Πυρά από την αντιπολίτευση

Σύγκρουση στη Βουλή για άρση ασυλίας – Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση για την άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία ψηφίστηκε τελικά με 162 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 15 “παρών”. Η υπόθεση αφορά δηλώσεις που έκανε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, από το βήμα της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι αγορητές των οποίων τάχθηκαν όλοι κατά της αποδοχής της έγκλησης.

Στις 2 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η βουλευτής επικαλέστηκε, στην ομιλία της στην Ολομέλεια, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Ένωση Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε την άρση της ασυλίας της βουλευτού, η οποία ψηφίστηκε τελικά από την Βουλή.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε κλίμα έντασης με τους αγορητές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις που οδηγούν στην φίμωση των βουλευτών. Η ίδια η βουλευτής του ΜέΡΑ25, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατέθεσε πλήθος δημοσιευμάτων και δηλώσεων για τον τρόπο δράσης αστυνομικών με μεταμφίεση, για αστυνομικούς που έφεραν κουκούλες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καθώς και δηλώσεις για προβοκάτσιες.

Τι είπε για τη δίωξη η Αδαμοπούλου

«Δεν άνοιξε ρουθούνι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις υπουργών Προστασίας του Πολίτη, εκπροσώπου Αστυνομικών, πλήθους βουλευτών και κεντρικών πολιτικών παραγόντων, συντακτών, για τα δημοσιεύματα. Ούτε λόγος για έγκληση εκεί, όχι ότι θα έπρεπε να γίνει» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε όλα αυτά «οι κύριοι της Ένωσης που με κατηγορούν, δεν είδαν τίποτα το συκοφαντικό που να τους θίγει την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια», συμπεραίνοντας ότι «είτε επί τόσα χρόνια αποδέχονταν αδιαμαρτύρητα αυτούς τους δημόσιους ισχυρισμούς, και άρα είναι ύποπτο να εξανίστανται τώρα, είτε η όψιμη ευαισθησία τους εξυπηρετεί σκοπιμότητα».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου χαρακτήρισε την έγκληση «προδήλως αβάσιμη και καταχρηστική που στερείται λογικού νομικού και ηθικού ερείσματος», προσθέτοντας ότι αν «η πλειοψηφία αποφασίσει να υιοθετήσει τα σοβαρά ερμηνευτικά σφάλματα» που, όπως είπε, αποδόμησε με την ομιλία της, «μοιραία θα παραβιάσει το συνταγματικά ανέγκλητο και θα θέσει τον εαυτό της εκτός συνταγματικής νομιμότητας».

Παρεμπίπτον ζήτημα με το σκεπτικό ότι η αίτηση εισάγεται αντίθετα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, και εντάσσεται σε επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου  συνέδεσαν την περίπτωση Αδαμοπούλου με την προκαταρκτική έρευνα κατά των τριών πολιτικών αρχηγών (Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη) για τη συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Δημοκρατική εκτροπή καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η βουλευτής του ΜέΡΑ25 έκανε μια πολιτική κρίση, όταν είπε ότι σε διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια, προσθέτοντας ότι αυτό, ανεξαρτήτως του αν είναι η όχι αληθές, αποτελεί πολιτική κρίση και δεν στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν μπορεί να δεχθεί την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των βουλευτών και έκανε λόγο για μια «συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής», αλλά και για απόπειρα οικοδόμησης «αστικοδικαστικού κράτους».

«Δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών» με σκοπό τον περιορισμό της κριτικής και τη φίμωσή τους κατήγγειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας υπαινίχθηκε το άνοιγμα ενός επικίνδυνου δρόμου. Αναφερόμενος μάλιστα, ο δεύτερος, στο γεγονός ότι πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί από βουλευτές της ΝΔ πως χαϊδεύει την τρομοκρατία, ρώτησε αν θα γινόταν δεκτή μία μήνυση του γραμματέα του κόμματός του για αυτό το θέμα. Ο ίδιος διερωτήθηκε επίσης αν θα γινόταν δεκτή μία μήνυση κατά του Κουτσούμπα ή του Τσίπρα από κάποιον σύνδεσμο βιομηχάνων για την συνήθη κριτική τους.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων κομμάτων αναφέρθηκαν και στην αναθεώρηση του άρθρου 62, λέγοντας ότι είχε σκοπό τον περιορισμό του ακαταδίωκτου των βουλευτών, όχι όμως την εξάλειψή του για την πολιτική δραστηριότητα και τα καθήκοντά του βουλευτή. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, είπε ότι, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προτού διαβιβάσει στη Βουλή τις δικογραφίες, έχει διενεργήσει έλεγχο που αφορά το παραδεκτό και τη νομική βάση.

Σφοδρή κριτική από το ΚΙΝΑΛ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν έχει επ’ ουδενί την αρμοδιότητα να ελέγξει το βάσιμο των κατηγοριών και ότι αυτό είναι κάτι που κάνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Επικαλούμενος μάλιστα το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής είπε ότι «ο βουλευτής, μπορεί να ψηφίσει και να πει οτιδήποτε κρίνει, ό,τι πρέπει να πει για την υποστήριξη των απόψεών του και για την προβολή των θέσεων του κόμματός του, δεν δικαιούται όμως να υποπέσει στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης».

Σφοδρή ήταν η κριτική και από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με τον Γιώργο Καμίνη να επισημαίνει ότι είναι «προφανής η απουσία της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος». Ο ίδιος εξήγησε ότι η κα. Αδαμοπούλου «αναφέρθηκε σε ολόκληρη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, οπότε δεν στοιχειοθετείται καν η αντικειμενική, αλλά και η υποκειμενική, υπόσταση του αδικήματος», αφού στην περίπτωση της συκοφαντικής δυσφήμισης απαιτείται «τα θύματα να είναι απολύτως εξατομικευμένα».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση και του γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι κατά την αγόρευση της κας Αδαμοπούλου, όταν ειπώθηκαν και τα σχετικά σχόλια, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Προεδρείο ούτε από βουλευτή κανενός κόμματος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η παρέμβαση από τα έξω προς τα μέσα στα λεχθέντα από το βήμα της Βουλής, είναι πέρα από τις συγκεκριμένες προβλέψεις του Συντάγματος». Να μην διαμορφωθεί με την ψηφοφορία ένα προηγούμενο για το οποίο η Βουλή δεν θα είναι υπερήφανη ζήτησε και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

Ομαδικά πυρά

«Για προσπάθεια να εγκαινιαστεί μια πρακτική άρσης βουλευτικής ασυλίας, για πράξεις και γνώμες βουλευτών που σχετίζονται κατεξοχήν με την κοινοβουλευτική και πολιτική τους δραστηριότητα» μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες υποθέσεις, του κ. Πολάκη και της κ. Πούλου, για τις οποίες το ΚΚΕ επίσης δεν συμφωνεί να αρθεί η ασυλία, έκανε λόγο για «βιομηχανία διώξεων σε βάρος βουλευτών». Προειδοποίησε τέλος τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι ανοίγουν έναν λάκκο που θα πέσουν και οι ίδιοι μέσα, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του άρθρου 62 του Συντάγματος.

«Εάν φοβάμαι ότι, όταν εκφέρω άποψη, κάποιος που θα ενοχληθεί από μία κοινωνική ομάδα, θα μου κάνει μήνυση, σημαίνει ότι με φιμώνετε. Και το λέω δημοσίως» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Η φίμωση δεν πρέπει να περνάει από εδώ μέσα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος διερωτήθηκε αν οι βουλευτές της ΝΔ γνωρίζουν τι κάνουν. Δεν υπάρχει αδίκημα στην ομιλία της κας Αδαμοπούλου τόνισε και ο βουλευτής του κόμματος Αντώνης Μυλωνάκης.

Για σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε «κοινοβουλευτική δικτατορία» μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «καταργεί de facto τον κοινοβουλευτισμό, ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν, το οποίο προβλέπει ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πρόσθεσε επίσης ότι και μόνο που έφτασε στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, για δήλωσή της από το βήμα της Βουλής, αποτελεί εκτροπή από την βασικότερη αρχή του κοινοβουλευτισμού: τη μη δίωξη βουλευτών για κατάθεση απόψεων, ιδίως από το βήμα της Βουλής. Τόνισε τέλος ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι «το φόβητρο που ασκείται στην ελευθερία του λόγου των βουλευτών. Όλων των βουλευτών!».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx