ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναγερμός για το ενεργειακό στην Ελλάδα λόγω Ουκρανίας

Συναγερμός για το ενεργειακό στην Ελλάδα λόγω Ουκρανικού

Ακραία, από αισιόδοξα έως “μαύρα”, σενάρια εξετάσθηκαν σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργειακή κάλυψη της Ελλάδας, σε περίπτωση σύρραξης για το Ουκρανικό. Ορισμένοι καθησυχάζουν ότι δεν θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση, λόγω της όδευσης που ακολουθεί το ρωσικό φυσικό αέριο για να φτάσει στη χώρα μας, καθώς και λόγω της ύπαρξης εναλλακτικών πηγών προμήθειας του καυσίμου.

«Αν κατά συνέπεια κλείσουν οι αγωγοί της Μόσχας που περνούν από την Ουκρανία, η Ελλάδα δεν θα μείνει ακάλυπτη», υποστηρίζουν, χωρίς όμως να μπαίνει ακόμα και στο σχετικά αισιόδοξο σενάριο ο παράγων “κατακόρυφος άνοδος ζήτησης” και φυσικά “τιμών”. Οι αρμόδιοι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τα πιθανά σενάρια των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χώρα μας ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κατά τη γνώμη τους η μόνη περίπτωση να έρθει σε δύσκολη θέση η Ελλάδα, είναι η Ρωσία (ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό) να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό TurkStream, μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς.

Παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι μόνο αυτό απειλεί την τροφοδοσία της Ελλάδας, εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες κάλυψης από άλλες πηγές, όπως από τον αποθηκευτικό χώρο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Πάντως το ρωσικό αέριο καλύπτει το 45% των αναγκών της χώρας μας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να κινείται και στη δέσμευση κι άλλων φορτίων LNG.

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη

Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν επίσης προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί. Ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ “Κομοτηνή” και “Λαύριο 4” συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW.

Το τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου αλλά λόγω αυξημένης ζήτησης και της τιμής των άλλων καυσίμων, είναι ένα τεράστιο θέμα που μάλλον κανείς δεν θέλει να αγγίξει προς το παρόν. Πάντως, οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς. Από την αγορά της ενέργειας συμμετείχαν επίσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Ουκρανικό: Συνέχιση του διάλογου θέλει η Μόσχα

Την ίδια στιγμή, μαίνεται το θρίλερ στο Ουκρανικό. Σε συνάντηση που είχαν προ λίγου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την συνέχιση του διαλόγου με την Δύση, παρά τις «μη ικανοποιητικές» (όπως δήλωσε) προτάσεις των Δυτικών στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειας. Να σημειωθεί η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο “viral” τραπέζι-παγοδρόμιο του Ρώσου προέδρου!

https://twitter.com/Andrew__Roth/status/1493204290764251139?s=20&t=TkVeghbi4Gp6ojpyBhDuJQ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι τα περιθώρια του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης δεν έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα υπερθεμάτισε ότι «απέχουν πολύ» από το να εξαντληθούν, ενώ πρότεινε και τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον. Από την πλευρά του, ο Πούτιν φέρεται να απάντησε «εντάξει», σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx