ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρωγμές στην ΕΕ: Εταιρείες πληρώνουν σε ρούβλια – Άγνοια δηλώνει η Κομισιόν

Ρωγμές στην ΕΕ για φυσικό αέριο - Εταιρείες με λογαριασμό στη Gazprombank

Στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, αναμένεται να παρουσιαστούν τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εναλλακτικές λύσεις προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Πάντως ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανοίγουν λογαριασμό στην Gazprombank.

Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα σημείωσε πως «δεν μπορεί η ΕΕ να δεχθεί ότι οι πληρωμές σε ευρώ για φυσικό αέριο θεωρούνται ολοκληρωμένες από τη Μόσχα μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια».

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν έναν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια των ρωσικών αρχών και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ η πληρωμή ολοκληρώνεται μόνο όταν μετατρέπεται σε ρούβλια», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δάνειο προς τη ρωσική κεντρική τράπεζα και «είναι παραβίαση των κυρώσεων». Για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Μέσα στον Μάιο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Gazprom εταιρείες άλλων πέντε τουλάχιστον χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για το τρίτο δεκαήμερο του μήνα). Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Bloomberg περί συμφωνίας με τη Μόσχα για πληρωμή σε ρούβλια. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμφωνήσει με την ρωσική πρόταση είναι δέκα και οι τέσσερις από αυτές έχουν κάνει ήδη πληρωμές σε ρούβλια.

Το Bloomberg επανέρχεται σήμερα και αναφέρει ότι η Uniper, μια γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, εκτιμά ότι το διάταγμα Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις. Από την γερμανική κυβέρνηση πάντως έχει καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν πληρωμές σε ρούβλια, ενώ το ίδιο ανέφερε και η αυστριακή κυβέρνηση.

Βολές κατά εταιρειών και από Financial Times

Επί του θέματος η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι εταιρείες διανομής αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην τράπεζα Gazprombank στην Ελβετία ώστε να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές του ενεργειακού τομέα. Μεταξύ των ομίλων αυτών βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ στη Γερμανία και η OMV που εδρεύει στη Βιέννη. Η ιταλική Eni, επίσης εξετάζει της επιλογές που έχει καθώς στα τέλη Μαϊου πρέπει να κάνει πληρωμές.

Πιθανό το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δηλώσεις του τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Οι Ρώσοι εννοούν όσα λένε και πρέπει να προετοιμαστούμε» τόνισε ο Χάμπεκ ενώ δεν απέκλεισε από την πλευρά της ΕΕ να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ως απάντηση στην διακοπή του φυσικού αερίου.

«Ένα πρόβλημα που φαινόταν πολύ μεγάλο πριν από μερικές εβδομάδες, δείχνει τώρα πολύ μικρότερο», είπε ο Χάμπεκ χθες, ενώ πριν από δέκα ημέρες είχε εκτιμήσει ότι η Γερμανία θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του 2022. «Η Γερμανία έχει φτάσει πολύ πιο κοντά στην ανεξαρτησία από το ρωσικό πετρέλαιο» είπε ο αντικαγκελάριος ενώ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία προς τα κάτω, για ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον

Μόλις πριν από μία εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είχε επισημάνει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» επισημαίνοντας ότι το εμπάργκο θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την «περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας».

«Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί» είχε υπογραμμίσει η Γέλεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ γύρω από το θέμα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνον από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά και από τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Gazprom θα διακόψει την παροχή στις χώρες που θα ακολουθήσουν την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Τι θα κάνει με τις πληρωμές αερίου η Ελλάδα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου (οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Μυτιληναίου και Κοπελούζου) τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Μέσα σε ένα μήνα, είπε ο υπουργός Ενέργειας, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx