Συνέδριο ΝΔ: Ενότητα στο κόμμα, μετωπική στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο ΝΔ: Ενότητα στο κόμμα, μετωπική στον ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα συστράτευσης και νίκης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από την έντονη κριτική  στους Τσίπρα και Καμμένο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία Σαμαρά. Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάει τιμητικά στις Βρυξέλλες και ότι ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος, ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε το 2019 καλή χρονιά για τη ΝΔ, γιατί, όπως είπε, θα κερδίσει τις εκλογές και συγκέντρωσε σε αυτήν την τελευταία ομιλία του όλα όσα θεωρεί ότι συσπειρώνουν την παράταξη. Τονίζοντας ότι το πεδίο της ΝΔ είναι η Ευρώπη και πυξίδα του κόμματος «το εθνικό συμφέρον», επιχείρησε μία αντιδιαστολή με την κυβερνητική πολιτική.

«Η ΝΔ μπορεί πάντα να προχωρά μπροστά κόντρα στις δυνάμεις του λαϊκισμού και στην ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει στην συνέχεια ότι «η αλλαγή για την οποία διψάει η χώρα έρχεται». Παρουσίασε μάλιστα την ΝΔ ως την «μόνη δύναμη αλλαγής και αισιοδοξίας στη χώρα».

Με αναφορές στην παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριο και στις ιστορικές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η παράταξη υπερασπίστηκε διαχρονικά ότι «ανήκουμε στην Ευρώπη».

Επίθεση σε Τσίπρα και Καμμένο

Με αιχμή την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε  στον πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι «παραμένει αδιόρθωτος και βλέποντας το φάσμα της ήττας γίνεται πιο νευρικός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι εξοικειωμένος με την ιστορία της απελευθέρωσης της Μακεδονίας και γι αυτό υποστήριξε ότι έσωσε την Μακεδονία. «Το μόνο που κάνατε κ. Τσίπρα ήταν να δώσετε την εθνότητα και τη γλώσσα, το μόνο που κάνατε ήταν να πείτε «ναι» εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν «όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να σταματήσει «να προσβάλλει τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες» και να «σταματήσει να χαρακτηρίζει ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική του». Παραλλήλως επανέλαβε ότι «η ΝΔ στέκεται απέναντι στην εθνική υποχώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτός να είναι ο τελευταίος κρίκος μίας αλυσίδας ντροπής τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Πρέπει να φύγει

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε ως αντισυγκέντρωση στο συνέδριο της ΝΔ. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, γιατί, όπως είπε, «υπονόμευσε το τέλος του δεύτερου προγράμματος».

Στο σημείο αυτό ανέφερε το γνωστό αφήγημα ανακοπής της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φόρτωσε την χώρα με «το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, μας στοίχισε 100 δισ., φόρτωσε 29 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, διπλασίασε τα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος και μας έβαλε σε ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά το δικό του πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αυτό που το χαρακτηρίζει είναι: «Λιγότεροι φόροι και εισφορές, έκρηξη επενδύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Ασφάλεια, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους».

Ενότητα από Καραμανλή, αντιδράσεις για Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν  μίλησε, όπως αναμενόταν, έστειλε όμως το δικό του μήνυμα ενότητας από την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου και παρακολούθησε τις εργασίες του ως το τέλος.

Τον λόγο πήρε πάντως το Σάββατο ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Αιχμή και στην ομιλία Σαμαρά ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Μας κυβερνούν αυτοί που σκορπούν την πατρίδα μας και τις αξίες της με το λαϊκισμό τους, ποντάροντας σε πελατειακά βολέματα και παροχές-ψίχουλα», είπε στην διάρκεια της τοποθέτησής του ο Αντώνης Σαμαράς, για να επισημάνει ότι η στάση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του συνοψίζεται στην φράση «χαβιάρι και φαγοπότι, με Άρη Βελουχιώτη». Τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «ομιλία βγαλμένη από την εποχή του εμφυλίου».

Στις Βρυξέλλες ο Μεϊμαράκης, στο κόμμα ο Αυγενάκης

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου  ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές.

Την επίσημη  ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης, το οποίο ο Μεϊμαράκης είχε ευχαριστήσει νωρίτερα για την εμπιστοσύνη που του έκανε με το να τον ορίσει πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε και την  πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα, ανακοινώνοντας την απόφασή του να προτείνει την παραμονή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ.«Σήμερα εκλέγουμε με ανοικτές διαδικασίες τη νέα Πολιτική Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί «ο Λευτέρης Αυγενάκης να παραμείνει στη θέση του γραμματέα» για να οδηγήσει, όπως είπε, το κόμμα στις εκλογές του 2019.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι