Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κέρδη και ζημίαι από την ψηφοφορία
17/04/2022Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, δεν άφησε ικανοποιημένο κανένα από τα δύο μέρη που έδωσαν την εσωκομματική μάχη. Το αποτέλεσμα έχει ως εξής: Επί συνόλου εγγεγραμμένων μελών 5784 ψήφισαν 4.681, υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά. Η πρόταση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438, (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων).
Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1208 ψήφους (ποσοστό 25,8%). Είναι εντυπωσιακό ότι δεν ψήφισαν περίπου 1100 άτομα. Από αυτούς, όπως εξηγούσε κομματική πηγή αργά το βράδυ, οι 500 δεν προσήλθαν καν στο Συνέδριο για να παραλάβουν τις κάρτες των συνέδρων. Από τους υπόλοιπους αρκετοί ήλθαν στο ξεκίνημα του Συνεδρίου και αποχώρησαν γιατί ήταν από την επαρχία και δεν άντεχαν το κόστος για την παραμονή τους στην Αθήνα. Ορισμένοι πάλι φοβήθηκαν τον Covid. Εκτιμάται πάντως ότι δεν άλλαζαν τα ποσοστά ή όχι σε αξιοσημείωτο βαθμό.
Οι μεν συνασπισμένοι προεδρικοί επεδίωκαν να πάρουν γύρω ή και πάνω από το 80% των συνέδρων μετά και την πλήρη επικράτησή τους στην βάση του κόμματος που προηγήθηκε. Οι δε, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, που αποφάσισαν να πετάξουν το γάντι και να προκαλέσουν την ψηφοφορία, επεδίωκαν να πάρουν πάνω από το 30% των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι μεν και οι δε στις διαρροές τους νωρίτερα έλεγαν «το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει». Κάπως έτσι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν ήταν κανένας χαρούμενος. Οι πλέον δυσαρεστημένοι ήταν τα επώνυμα στελέχη της Ομπρέλας. Ένιοι εξ αυτών έλεγαν ότι «φοβόμαστε ότι το κόμμα που θα προκύψει μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 15 Μαΐου και την εκλογή αρχηγού και ΚΕ, δεν θα είναι εκείνο που απαιτούν οι καιροί για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα της κοινωνίας».
Ψηφοφορία
Τα θέματα που ετέθησαν στις ομιλίες ήταν: η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας και η αυτοκριτική που δεν ολοκληρώθηκε μετά την ήττα του 2019. Επίσης το θέμα της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζεται με το εύρος του ανοίγματος του κόμματος ή διαφορετικά που θα σταματήσει η προσέλκυση φίλιων δυνάμεων πριν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Συναφές με αυτό είναι το ερώτημα πώς θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη στις εκλογές.
Οι μεν υποστηρίζουν ότι για να κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει με την διεύρυνση να αντιστοιχηθεί η δομή του κόμματος με την ευρύτερη μάζα των ψηφοφόρων (το 30% της κοινωνίας) και ότι αυτό που προέχει είναι να φύγει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ή άλλη άποψη, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα βάλει τις βάσεις για αποτελεσματική διακυβέρνηση ακριβώς προσελκύοντας την κοινωνία με τις αριστερές και ριζοσπαστικές του αντιλήψεις. Εν τέλει ότι δεν είναι συστημικό κόμμα για να κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών προκειμένου να κερδίσει. Υπήρξαν και προσωπικές πικρίες: όπως το διατύπωσαν ορισμένοι «πώς μπορούμε να είμαστε σύντροφοι με ορισμένους που όταν ήμασταν κυβέρνηση, είχαν συνταχθεί με το αντισύριζα μέτωπο;».
Ανεξάρτητα από τις προσδοκίες τους πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου το ένα τέταρτο του κόμματος που τους βάζει μπροστά στο επόμενο δίλημμα, πώς θα το διαχειριστούν. Παράλληλα από τις ομιλίες φάνηκε ότι υπερέχει στο πεδίο των «αξιωματούχων» και υπολείπεται στην βάση. Η ψηφοφορία απασχόλησε και τον Αλέξη Τσίπρας ο οποίος αρχικά σκεπτόταν να κάνει ενωτική παρέμβαση αμέσως μετά την λήξη προκειμένου να μαζέψει τις πικρίες και να μην αφήσει να χαλάσει το κλίμα. Τελικά αποφάσισε να το κάνει με την σημερινή του ομιλία στο αναμενόμενο πανηγυρικό κλείσιμο του Συνεδρίου.