ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνωστισμός δελφίνων για την καρέκλα του Μπόρις

Συνωστισμός δελφίνων για την καρέκλα του Μπόρις, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η μάχη της διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα είχε ξεκινήσει πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, όλοι οι δελφίνοι είχαν συνείδηση ότι ο πολιτικός του χρόνος είχε εξαντληθεί και η κούρσα θα ξεκινούσε το αμέσως επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, οι σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, αν και οι ενδιαφερόμενοι φρόντιζαν να μην προκαλέσουν μέχρι να έλθει η ώρα. Η “στρατολόγηση” βουλευτών, όμως, ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών και Ρισί Σουνάκ υπήρξε αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πιθανότερος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον. Στα υπέρ του ότι είναι αυτός που μαζί με τον υπουργό Υγείας πυροδότησαν με την παραίτησή τους τη χιονοστιβάδα που ανάτρεψε τον πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους, επειδή διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση της οικονομίας, σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές. Κι αυτή την περίοδο, το μείζον πρόβλημα της Βρετανίας είναι η οικονομική κρίση.

Ο Σουνάκ είναι γιός Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και στην Οξφόρδη, ενώ πέρασε και από το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Θεωρείται η “επιτομή” της πολυεθνικής Βρετανίας. Ανήκει στο μοντέρνο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν μετεωρική από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο το 2015.

Ο “προδότης” υπουργός

Ο 42χρονος σήμερα υπέρμαχος του Brexit έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό. Οι δύο τους ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Σουνάκ θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιωδώς διαφορετική» από την αντίστοιχη του αυτή του Τζόνσον.

Το περιβάλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, πάντως, τον κατηγορεί για προδοσία, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον κι όχι για κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Σουνάκ θεώρησε ότι πίσω από τις πρόσφατες διαρροές για την προσωπική του ζωή και τις ηθικά μεμπτές πρακτικές της συζύγου του, κρύβεται το περιβάλλον της Ντάουνινγκ Στρίτ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του. Η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σουνάκ, αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει πράσινη κάρτα, που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βρέθηκε και στο κέντρο των partygate. Του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθηκε και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020.

  Documento: Με Predator παρακολουθούσαν και την οικογένεια Μπακογιάννη

Μία… βοηθός μάγου για τους Τόρις!

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που συνεργάζονταν με τον Τζόνσον και σήμερα διεκδικούν τη θέση του. Ένας από αυτούς είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μορντό, που θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα, αλλά και ηγετικές ικανότητες. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Reading, όπου και σπούδασε φιλοσοφία. Για να καλύψει τα δίδακτρά της, είχε εργαστεί παράλληλα ως βοηθός μάγου!

Εκλέγεται βουλευτής από το 2010. Ήταν φανατική υπέρμαχος του Brexit. Η μετοχή της στο κόμμα εκτοξεύτηκε, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι. Μόλις τρείς μήνες αργότερα, όμως, απομακρύνθηκε από το νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, ωστόσο, την επανέφερε ως υπουργό Εμπορίου. Στο παρελθόν ήταν μέλος και της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον ως υφυπουργός του Κοινοβουλίου και ως γραμματέας διεθνούς ανάπτυξης.

Αν και ποτέ δεν ανήκε στους στενούς συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού, είχε αναλάβει χαρτοφυλάκιο ως σκληρή υποστηρίκτρια του Brexit, παρ’ ότι δεν απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Τζόνσον. Όσον αφορά στην κριτική που του άσκησε σχετικά με το Partygate, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς υπουργούς, ενώ όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται να διεκδικήσει την αρχηγία των Τόρις. Στην ψηφοφορία για τη μομφή εναντίον του Τζόνσον, ένα μήνα νωρίτερα, η Μορντό δεν ακολούθησε τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών που είχαν υποστηρίξει τον Τζόνσον. Εκείνη, αντιθέτως, είχε πάρει αποστάσεις. Πριν εισέλθει στην πολιτική είχε διακριθεί στο Βασιλικό Ναυτικό. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στο Συντηρητικό Κόμμα.

Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημά της για κάποιους είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Είναι ιδιαίτερα ανοιχτή σε σχέση με προσωπική της ζωή. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την απώλεια της μητέρας της από καρκίνο, όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Ο πατέρας της είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Έντουαρντ. Θεωρείται ότι γνωρίζει άριστα και κινείται με άνεση στον κομματικό μηχανισμό.

Ένας “απλός, λαϊκός άνθρωπος”

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ εμφανίζεται ψηλά στη λίστα των δελφίνων. Η παραίτηση του συνέβαλε στην αποπομπή Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών και κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ήταν εντέλει αυτός που κατέφερε καίριο πλήγμα εναντίον του Τζόνσον. Ανέκαθεν ήταν επικριτικός απέναντί του. Κονταροχτυπήθηκαν, μάλιστα, στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019. Η παρατεταμένη κόντρα τους, ακόμα και μετά την επικράτηση του Τζόνσον, ήταν και ο λόγος που ο τελευταίος τον απομάκρυνε το 2020 από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός ότι τον επανέφερε στην κυβέρνηση για να χειριστεί την κρίση του κορονοϊού, κατά πολλούς αντανακλά τη φήμη του ότι διαθέτει πολιτικές ικανότητες.

  Από την Χρυσή Αυγή στο κόμμα Κασιδιάρη

Ο Τζάβιντ ήταν μεγαλοστέλεχος στις τράπεζες Chase Manhattan και Deutsche Bank, πριν ανακατευτεί με την πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2010. Πριν λίγες ημέρες επέκρινε δημόσια τον Τζόνσον στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που πολλοί θεώρησαν σαν εναρκτήριο λάκτισμα του εσωκομματικού αγώνα της διαδοχής. Ο Τζάβιντ είναι γιος φτωχών Πακιστανών μεταναστών του Μπρίστολ, μουσουλμάνος και ο ίδιος στο θρήσκευμα. Έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «απλό λαϊκό άνθρωπο, ως πολιτικό που αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους απόφοιτους των “ιδιωτικών σχολείων”».

Μπεν Γουάλας και Τζέρεμι Χαντ 

Σχετικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων φαίνεται να διαθέτει ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Πράγματι, ο 52χρονος πολιτικός φαίνεται να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοφιλία εντός του Συντηρητικού Κόμματος. Έχει πιστωθεί την επιτυχημένη στάση της Βρετανίας εντός του ΝΑΤΟ για τη αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ είχε διαχειριστεί με επιτυχία και την αποχώρηση των Βρετανών από το Αφγανιστάν. Τις τελευταίες ημέρες στάθηκε στο πλευρό του Τζόνσον, δηλώνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει η διαδοχή, αλλά αυτό μάλλον έχει ήδη αλλάξει μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ θεωρείται σίγουρο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, είναι υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ και μαζί του είχε αγωνιστεί για την αρχηγία μετά την παραίτηση του Μέι. Δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ από τον Τζόνσον, αλλά ορίστηκε επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Δεν έχει κρύψει το ιδεολογικό χάος που τον χώριζε και τον χωρίζει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Από την ήττα του το 2019 μέχρι σήμερα κάθεται στα πίσω έδρανα, αλλά φρόντισε να ασκεί κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ανήκει στη λεγόμενη κεντρώα πτέρυγα των Συντηρητικών. Κατά πολλούς, η εκλογή του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις της Βρετανία με την ΕΕ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι