Συντροφικά μαχαιρώματα στις κάλπες

Συντροφικά μαχαιρώματα στις κάλπες, Νεφέλη Λυγερού

Δυσάρεστες εκπλήξεις για υπουργούς και στελέχη της πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ έκρυβαν οι χθεσινές κάλπες. Όπως προκύπτει, εκτός Βουλής μένουν οι Γιώργος Σταθάκης, Μυρσίνη Ζορμπά, Τάσος Πετρόπουλος, Ράνια Σβίγκου, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Τόσκας, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Ξυδάκης και άλλοι γνώριμοι της κυβερνητικής θητείας που μόλις ολοκληρώθηκε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση προς τους δικούς του ανθρώπους. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τον κομματικό μηχανισμό, ακόμα και εις βάρος άλλων υποψηφίων, φρόντισε να εξασφαλίσει μία προνομιακή μεταχείριση για την εκλογή στελεχών όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και άλλοι.

Διακεκριμένο κομματικό στέλεχος περιγράφει πως κυριολεκτικά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τη στιγμή που όλοι οι πόροι που είχε στη διάθεσή του το Μεγάρου Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο για την διάσωση των εκλεκτών του. Ενδεικτική περίπτωση είναι και αυτή του Παύλου Πολάκη.

Ο αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός είχε ζητήσει την στήριξη του πρωθυπουργού, την οποία και έλαβε. Η σχέση του Γιώργου Σταθάκη με το πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε προ πολλού πέσει στα βράχια. Η παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, στο πλευρό του Πολάκη, αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.

Την επομένη των εκλογών, μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που θέτουν θέμα επιλεκτικής στάσης της ηγεσίας προς υποψηφίους που θεωρεί εκλεκτούς της. Ακούστηκε, μάλιστα, και το επιχείρημα ότι «άνθρωποι που έδωσαν την μάχη στις τηλεοράσεις, σηκώνοντας δυσανάλογο επικοινωνιακό βάρος δεν βρήκαν την αποδοχή που τους άξιζε». Μία άλλη καταγγελία είναι ότι ακριβοθώρητα στελέχη που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν διαφοροποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπισε σχεδόν υπονόμευση.

Ο πρώην –πλέον– πρωθυπουργός, όμως, δεν μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένο τον στενό του κύκλο, ακόμα και αν είναι έντονα δυσαρεστημένος με κάποια στελέχη του περιβάλλοντός τους, τα οποία –σύμφωνα με τον ίδιο– έπληξαν την εικόνα της απερχόμενης κυβέρνησης. Η αποδοκιμασία τους στις κάλπες θα ισοδυναμούσε με αποδοκιμασία προς το πρόσωπό του. Κάτι που ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι