ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα ένα σχέδιο εξωστρέφειας

Λυγερού Νεφέλη
572
ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα ένα σχέδιο εξωστρέφειας, Νεφέλη Λυγερού

Έχοντας πλέον τα μάτια στραμμένα στις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου επεξεργάζονται ένα σχέδιο εξωστρέφειας και διεύρυνσης. Παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τρία χρόνια και κάτι στην εξουσία, οι τοπικές οργανώσεις αποτελούν κλειστά και απροσπέλαστα κλαμπ. Γίνονται προσπάθειες να αλλάξει αυτό, με πιέσεις εκ των άνωθεν για άνοιγμα των οργανώσεων και εγγραφή νέων μελών.

Έχει διαμηνυθεί ότι τουλάχιστον σε επίπεδο οργάνωσης της βάσης, πρέπει να κοπεί μαχαίρι το σύνδρομο έμμεσου αποκλεισμού ατόμων από άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ακόμη κι αν οι πόρτες των οργανώσεων βάσης ανοίξουν, η προσέλευση θα είναι από περιορισμένη έως αμελητέα. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε υπουργός «είμαστε στο 2018 και όχι στο 2014».

Υπάρχουν πρόσωπα, που αν και πρωταγωνιστούν στον κυβερνητικό στίβο, έχοντας θέσεις-κλειδιά, έχουν προκαλέσει εσωτερικές αντιθέσεις. Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι αντιθέσεις να γεφυρωθούν και αν αυτό δεν είναι εφικτό να παραμεριστούν, με σκοπό τη μάχη για την πολιτική επιβίωση. Το μήνυμα έχει σταλεί και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν κρύβει την κόντρα του με στελέχη που ανήκουν στο κλειστό κύκλο του Μαξίμου. Με εκατέρωθεν διαρροές, παρεμβάσεις και διαψεύσεις η κόντρα συντηρήθηκε, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η Έφη Αχτσιόγλου δημιούργησε τις δικές της έριδες μέσα στο κόμμα. Η εκτόξευσή της, αλλά και διάφορα νομοσχέδια που έφεραν την υπογραφή της και δίχασαν τους συντρόφους της την στοχοποίησαν ουκ ο λίγες φορές. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ανήκει στην «προεδρική» Ενωτική Κίνηση, έχει δει τη μετοχή του να ανεβαίνει σταθερά από το 2015 και να εδραιώνεται σαν το alter ego του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει κατά καιρούς πολιτικές αποκλίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νίκος Παππάς που αποδεικνύεται σταθερή δύναμη, έχει και αυτός τα δικά του ανοιχτά μέτωπα μέσα στο κόμμα. Όλοι αυτοί καλούνται, όμως, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της μεταμνημονιακής εποχής. Καλούνται, μάλιστα, να βγούν δυναμικά προς τα έξω, διαψεύδοντας οποιαδήποτε δυσαρμονία, αλλά και σηματοδοτώντας τη στροφή στην κοινωνία, την υπέρβαση των στεγανών που εξακολουθούν να υπάρχουν και την διαμόρφωση ενός νέου πλειοψηφικού εκλογικού ρεύματος.

Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως η επομένη των εκλογών θα βρεί τον ΣΥΡΙΖΑ αν όχι νικητή τουλάχιστον ισχυρό. Αυτό θα επιτρέψει στον ίδιο να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος και να ξεδιπλώσει μία στρατηγική ανοιγμάτων, προσεγγίσεων και συνεργασιών κυρίως με την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ που έχει αντίστοιχο προσανατολισμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.