ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική “δεδομένου” και “πρόθυμου συμμάχου” στο Ουκρανικό

Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης ζητούν την ένταξη ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές

Για πολιτική “δεδομένου” και “προθύμου συμμάχου” αναφέρεται στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνεται στην Αθήνα στην οποία παρευρέθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς το άτυπο δείπνο του κ Μητσοτάκη όχι μόνο δεν συνέβαλε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, αλλά ανέδειξε το δόγμα του δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου και την λογική επικοινωνίας και μικροπολιτικής που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια στην εξωτερική πολιτική, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Πρώτον, η συνάντηση αυτή δεν ανέδειξε καμία νέα πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια – όπως η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών – που θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας σε μια περιοχή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αυξανόμενης τουρκικής επιρροής. Περιορίστηκε σε μια γενικόλογη Διακήρυξη για τη σημασία της διεύρυνσης η οποία εστιάζει στο ουκρανικό και όχι στα Βαλκάνια.

Η συνάντηση αξιοποιήθηκε για να διαφημιστεί ο αποκλεισμός του Αλβανού πρωθυπουργού σε σχέση με την απαράδεκτη στάση του στην υπόθεση Μπελέρη, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης εγκωμίαζε τον Έντι Ράμα στη μειονότητα ενόψει των εκεί δημοτικών εκλογών. Με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας όχι μόνο δεν υπήρξαν συνομιλίες για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για νέες συμφωνίες ή έστω δέσμευση για κύρωση των παλιών, αλλά δεν υπήρξε καν συνάντηση.

Και βέβαια ουδεμία πρωτοβουλία υπήρξε σε σχέση με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στο κοσοβαρικό, όπου η πολιτική Μητσοτάκη περιορίζεται στην ταχεία και χωρίς στρατηγική αναβάθμιση των επαφών με το Κόσοβο.

Επιπλέον με περισσή υποκρισία ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε μια συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποσιωπώντας οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που ξεπάγωσε αυτήν ακριβώς την προοπτική το 2018, ανοίγοντας των δρόμο για την ειρήνη και την ανάπτυξη σε μια περιοχή που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της κοινής δήλωσής του με τον Ουκρανό Πρόεδρο που δεσμεύει την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, σε διμερείς εγγυήσεις και σε στήριξη στην προοπτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνει ξανά διαπιστευτήρια ως “πρόθυμος σύμμαχος” για την προώθηση των υπερατλαντικών συμφερόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Προχωρά μάλιστα σε αυτές τις δεσμεύσεις που επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και αποδυναμώνουν τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία στην κοινή δήλωση ή έστω προφορική αναφορά στο κυπριακό από τον Ουκρανό Πρόεδρο και χωρίς καν να διεκδικεί και να εξασφαλίζει ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περαιτέρω, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω των ανωτέρω δεσμεύσεων ειδικά δε στην επικίνδυνη για τη χώρα εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Έλληνες η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, αποτέλεσε πρόταση του κ Μητσοτάκη.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι σαφής απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπέρ των κυρώσεων και της δίωξης όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υπέρ της αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό, της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας στην ΕΕ, της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από ελληνικές εταιρείες και της ελληνικής συμβολής στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Θεωρούμε όμως εξαιρετικά επικίνδυνο η Ελλάδα να εντείνει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της στον πόλεμο, να πρωτοστατεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα με επιλογή της να απουσιάζει από πρωτοβουλίες για την ειρήνη όπως αυτή της Συνόδου στην Σαουδική Αραβία (5-6/8), στην οποία συμμετείχαν μέχρι και οι Βαλτικές, η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Αντιδράσεις από Ελληνική Λύση και ΚΚΕ 

Με σκληρή γλώσσα η Ελληνική Λύση σχολίασε: «Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για διμερή συνάντηση με τον ανθέλληνα ψευδοπρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι είναι αδιανόητη, προκλητική και εθνικά επικίνδυνη. Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Κοσόβου και ανοίγει κερκόπορτα για την Κύπρο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί εχθρική πράξη κατά των φυσικών συμμάχων και αδελφών μας Σέρβων, και είναι εθνικά επικίνδυνη, διότι ο Κούρτι επιδιώκει τον διαμελισμό της Ελλάδας».

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε: «Κύριος στόχος της συνάντησης είναι η βαθύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, και ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι