ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίθεση Κασσελάκη στην κυβέρνηση με “πυρά” και προς το εσωτερικό

Κασσελάκης: "Τραμπιστές οι εσωκομματικοί μου αντίπαλοι" - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση

«Ήλθε η ώρα η σύγχρονη Αριστερά να σταματήσει να ασχολείται με χαζομάρες και να κερδίσει», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συγκέντρωση όπου συνομίλησε με τους πολίτες στο Κερατσίνι και πρόσθεσε: «Έχουμε ευθύνη να βρούμε τον βηματισμό μας και να κάνουμε όχι μόνο αντιπολίτευση, αλλά να βρούμε πολιτικές από την βάση προς τα πάνω που θα πείθουν».

Τον κ. Κασσελάκη προλόγισε η Νίνα Κασσιμάτη, ενώ στην συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Πέτρος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Δώρα Αυγέρη.

Ο κ. Κασσελάκης έδειξε πώς θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική αμφισβήτηση που διατηρείται, με την επικοινωνία του με τον κόσμο στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει και τα ελληνικά του και σε λίγους μήνες «θα είναι ξεφτέρι». Τις επόμενες ημέρες πάντως θα αναχωρήσει για την Αμερική, ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα υπηρετήσει και την στρατιωτική του θητεία.

Απευθυνόμενος προς τον κόσμο είπε: «Οι εποχές έχουν αλλάξει, είμαστε στο 2023. Είπα προχθές στον ΣΕΒ ότι το κεφάλαιο είναι ένα εργαλείο για να μειώσουμε τις ανισότητες. Ο ρόλος της σύγχρονης αριστεράς είναι να ξέρει που ζούμε σε ποιον κόσμο ζούμε, και να πείσουμε ότι θα δώσουμε ευκαιρίες, στέγη και μικροπιστώσεις σε όλους και κυρίως στους νέους. Αγωνίζομαι για όλους αλλά κυρίως για τους νέους».

Αναφέρθηκε στην πρόσκληση να γραφτούν στον isyriza νέα μέλη λέγοντας: «Μετά την πρόσκληση που έκανα γράφτηκαν 500 νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τα παλαιότερα στελέχη που ασκούν κριτική: «Πότε εσείς φέρατε 500 νέα μέλη σε μία μέρα; Πρέπει να προσκαλέσουμε τους πολίτες».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εσείς μου δώσατε την ευκαιρία, τώρα δώστε την ευκαιρία σε νέα μέλη. Οι αξίες της αριστεράς είναι ανεκτικότητα και κοινό καλό. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Μόνο με ιδιωτικοποιήσεις; Έρχεται η ΝΔ και θέλει να τα ιδιωτικοποιήσει όλα. Τα πανεπιστήμια, την υγεία, τα δημόσια αγαθά. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ είναι η επιδείνωση σε όλους τους τομείς. Πόσους μήνες χρειάζεται για να κλείσετε ένα ραντεβού στα νοσοκομεία; Εμείς θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Στην καμπάνια μου το μεγαλύτερο χειροκρότημα το έπαιρνα όταν έλεγα ότι δεν έχουμε γεννηθεί για να είμαστε ραγιάδες.

Στον Βόλο, φοβούνται να ψηφίσουν ελεύθερα γιατί φοβούνται τα αντίποινα. Είναι δυνατόν το 2023 να συγκρούονται δύο τραίνα από πολιτική επιλογή και όχι από φυσική καταστροφή; Είναι δυνατόν στην Ρόδο να μαίνονται πυρκαγιές για 11 μέρες. Ποιος πληρώνει το κόστος; Η νέα γενιά. Προχθές στον ΣΕΒ είπα για την ψωροκώσταινα, να πάμε μπροστά επιτέλους να γίνουμε σύγχρονη Ευρώπη. Είμαι εδώ για να τα αλλάξουμε όλα, αλλά δεν μπορώ μόνος σας θέλω μαζί μου».

Ευρωεκλογές και εθνικά

Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα εγγυάται την άμυνα του τόπου αλλά δεν θα εμπλέκεται σε περιπέτειες της Αμερικής» και πρόσθεσε: «Λένε ότι είμαι φυτευτός. Εγώ δεν έχω πόθεν έσχες να κρύψω, δεν είμαι φυτευτός, άλλοι έχουν πόθεν έσχες να κρύψουν».

Γενικεύοντας είπε ότι «Πρέπει σε πολλά θέματα να βρούμε σύγχρονες λύσεις. Η στέγη θα είναι το μεγαλύτερο θέμα μου στο εξής για την νέα γενιά. Επίσης πώς θα διαλύσουμε τα καρτέλ στον ηλεκτρισμό. Έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη βάζουν τα pass και κατεβαίνει. Ποιος τα πληρώνει όμως τα pass, η οικογένεια Μητσοτάκη τα πληρώνει;. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος όπως αυτό που έχτιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή το κοινωνικό δίχτυ που έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας». Απευθύνθηκε στα κανάλια λέγοντας κάνετε «κάντε και μία δωρεά για την Θεσσαλία».

Για την διεύρυνση του κόμματος είπε: «Πρέπει να χτίσουμε θετική πολιτική και πρέπει να προσκαλέσουμε τα νέα μέλη, ώστε να δείξουμε ότι το κόμμα δεν είναι ξινίλα αλλά αγκαλιά. Το ίδιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αναφέρθηκε στις Ευρωεκλογές είπε ότι θα σεβαστεί τα παλαιότερα στελέχη ωστόσο «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει και νέα στελέχη στην Ευρωβουλή, αυτή είναι η εντολή που πήρα και θα την τιμήσω. Αυτό που κάνουμε εδώ, τις συναντήσεις με τους πολίτες, θα το συνεχίσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές και στην συνέχεια. Πρέπει να σπάσουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων».

Σε παρατήρηση πολίτη ότι «είσαι μεσσίας» απάντησε: «Όχι καθόλου, συνεργάτης είμαι και συνάνθρωπος». Απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό για το θέμα της «ατιμωρησίας» είπε: «Ποιοι προσφέρουν ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη; Αυτοί που χρωστάνε σε 400 εκατομμύρια ευρώ». Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί την βοήθειά σας και της ομογένειας, αλλά δεν θα μπούμε στην λούμπα του δανεισμού».

Η αναφορά στα εσωκομματικά

Για τα εσωκομματικά ανέφερε: «Η εκλογή μου σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θέλει να κυβερνήσουμε ξανά, άρα να δώσουμε έμπρακτες λύσεις. Το να βγάλεις όμως αριστερόμετρο και να το βάλλεις σε κάποιον άλλο είναι δεξιά πρακτική. Αριστερά είναι να τους αγκαλιάσεις όλους, αν θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας». Σημείωσε ότι «πρώτα θα κάνουμε ρήξεις και μετά από κάτω προς τα πάνω θα χτίσουμε πολιτική».

Προανήγγειλε ακόμη ότι στις επόμενες εκλογές «5 από τις 15 θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι από τους νέους που θα τους επιλέξουν οι ίδιοι οι νέοι». Για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών θα είναι συνέδριο για την κοινωνία». Απαντώντας σε παρατήρηση πολίτη είπε: «Υπάρχει δικαιοσύνη αλλά δουλεύει για τους πολύ λίγους».

Ο κ. Κασσελάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαφθορά: «Ρωτάνε, πώς θα χρηματοδοτήσεις το ένα ή το άλλο, το πρώτο είναι να σταματήσεις την διαφθορά, αν οι αγορές δουν ότι η χώρα διοικείται σωστά θα τη στηρίξουν. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει επέλθει μέσω της φτωχοποίησης του πολίτη».

Αναφέρθηκε στην δικαιοσύνη λέγοντας: «Η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας. Σε 24 ώρες βγάλανε ανακοίνωση εναντίον μου αλλά για τα άλλα θέματα τι κάνουν; Είναι αλήθεια ότι έχουν υποστελέχωση τα δικαστήρια και ελλείψεις υποδομής. Θα στηρίξουμε τους έντιμους δικαστές, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση». Κλείνοντας επιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Έχουμε κυβέρνηση με επικίνδυνη πολιτική και με εθνικά επικίνδυνη πολιτική, ακόμη και με αποστρατικοποίηση των νησιών».

Μήνυμα Θεοχαρόπουλου

Ένα 24ωρο μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη και τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης , ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ο τρόπος αντικατάστασης του προκάλεσε εντάσεις, με προσεχτικό τρόπο άσκησε κριτική στην λειτουργία του κόμματος και κυρίως για το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα, ζήτησε να γίνει άμεσα το Συνέδριο εώ στο στόχαστρο της κριτικής του έβαλε και τον Χρήστο Σπίρτζή.

«Πάμε σε μια πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, να σώσουμε ότι σώζεται και χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτό. Και ό,τι δεν επικεντρώνεται σε αυτό, δεν είναι στην κατεύθυνση που πρέπει», δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος  στο “Open”,  ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη για συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές σχολίασε πως πρέπει να σοβαρευτεί.

«Πρέπει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να λειτουργήσουμε πολύ γρήγορα με τα συλλογικά μας όργανα. Η Πολιτική Γραμματεία που θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει, θα συνεδριάσει τώρα, μετά την Κυριακή. Και το Συνέδριο είναι σημαντικό να γίνει, όχι έναν μήνα πριν τις ευρωεκλογές. Πρέπει μέχρι τον Γενάρη να γίνει», σχολίασε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σε ερώτηση για το ποιους αποδέκτες είναι η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη που δείχνει το δρόμο της εξόδου για τους «υπονομευτές» του κόμματος, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Παράλληλα, σημείωσε πως «ο κ. Κασσελάκης εκλέχτηκε σε ένα κόμμα, δεν ιδρύθηκε ένα κόμμα. Άρα έχει καταστατικό, έχει θέσεις, έχει όργανα και όλα αυτά δεν μπορεί παρά να τηρούνται. Ο πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο να κάνει προτάσεις και έχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας».

Σε ερώτηση για το εάν οι θέσεις που εξέφρασε στην ομιλία του στον ΣΕΒ ο κ. Κασσελάκης είναι εκτός των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Είναι πολύ θετικό που ξεκινάμε και συζητάμε προγραμματικά γιατί τόσο καιρό το λέμε. Είναι μια συζήτηση και αυτό. Οι θέσεις μας για το αναιτιολόγητο της απόλυσης, για ζητήματα που τέθηκαν σαφώς είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο. Το πρόβλημα με το κεφάλαιο της Ελλάδας είναι πως δεν έχει υγιής επιχειρηματικότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Ερωτώμενος για ρεπορτάζ που γράφτηκαν πως βουλευτές του κόμματος που τους έγινε πρόταση να αναλάβουν τομεάρχες  είπαν πως δεν θέλουν καθώς ο επικεφαλής των τομεαρχών είναι ο Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Βαρίδια μέσα στο κόμμα δεν έχουμε. Έκανε λάθη (στο παρελθόν) για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ενέργειες. Θεωρώ πως ένας βουλευτής μπορεί να προσφέρει από διάφορες θέσεις. Εάν κάποιος λέει δεν θέλω να προσφέρω από την θέση του τομεάρχη αλλά του βουλευτή, δεν σημαίνει πως κατεβάζει τα μολύβια, όταν τρέχει για την περιφέρειά του. Οι προτάσεις οφείλουν να είναι συνθετικές, αν επιδιώκουμε την ενότητα».

Αναφορικά με την δήλωση που έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης για συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε: «Να σοβαρευτούμε λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα και το κόμμα έχει στόχο να ανασυγκροτηθεί την επόμενη μέρα. Όχι να διαλυθεί».

Αντιδράσεις

Πάντως το κλίμα εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται και φαίνεται πως πολλά θα εξαρτηθούν  από τον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει να κινηθεί τα επόμενα 24ωρα σε σχέση με τις κομματικές διαδικασίες και τις συναινετικές διαδικασίες που επιβάλλουν τα κομματικά όργανα, αλλά και από το μέχρι που προτίθενται να φτάσουν οι “διαφωνούντες”.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κασσελάκης εμμέσως πλην σαφώς  κατηγόρησε  ως υπονομευτές τους 8 Βουλευτές που του είπαν και προσωπικά όχι στο να αναλάβουν ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα και η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση.

Η Πολιτική Γραμματεία μετά τη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι δεν θα ανεχτεί την υπονόμευση της ΚΟ αναμένεται να συνεδριάσει σε θυελλώδες κλίμα με τον πρόεδρο όμως του κόμματος να μην είναι παρών, καθώς την Κυριακή το πρωί αναχωρεί για τις ΗΠΑ.

Πάντως  όσοι  είναι συντάσσονται με τον νέο πρόεδρο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο  κ. Κασσελάκης  σήκωσε το γάντι και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους απέναντι σε μια «λευκή απεργία» που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα.

Από την άλλη οι “διαφωνούντες” επισημαίνουν πως “το ποτήρι ξεχείλισε” μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη  για έξοδο από τα επόμενα ψηφοδέλτια. Επίσης αρκετοί επισημαίνουν πως υπάρχει “αντικειμενική αδυναμία συνεργασίας” με πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε “θέσεις κλειδιά” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η “Ομπρέλα” βρίσκεται σε αναβρασμό  και πως ετοιμάζεται κείμενο παρέμβαση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που όμως δεν θα δημοσιοποιηθεί  πριν την κρίσιμη μάχη του Β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι