ΣΧΟΛΙΟ

Συριζιάδα επί του πολιτικού – Ο άξονας και το αριστερόμετρο

Συριζιάδα επί του πολιτικού – Ο άξονας και το αριστερόμετρο, Μάκης Ανδρονόπουλος

Το ερώτημα εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αριστερός, άρα συμβατός με τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είναι η ουσία της διαμάχης με το αριστερόμετρο μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν αυτοί που ψήφισαν τον Κασσελάκη είναι αριστεροί και ένα τρίτο είναι αν είναι και πως είναι αριστεροί όσοι τον αντιπολιτεύονται.

Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε δύο εργαλεία: τον γνωστό άξονα Αριστερά-Δεξιά και το αριστερόμετρο, το οποίο είναι μάλλον μία μεταφυσική έννοια και δυσκολεύει την αξιολόγηση ενός προσώπου ή μιας πολιτικής αλλά είναι σε ευρεία χρήση στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο άξονας Αριστεράς-Δεξιάς του κοινοβουλευτικού τόξου έχει επεκταθεί και προς τις δύο πλευρές με τις έννοιες της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς από την δυτική επιστημολογία, επιτυγχάνοντας έτσι τη μετατόπιση των δύο βασικών πολιτικών θέσεων προς το κέντρο. Ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες, οικονομικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές οι δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι μετακινούνται στην πράξη μέσω των πολιτικών που υιοθετούν ή εφαρμόζουν σε σχέση με το Κέντρο που άλλωστε κι αυτό μετακινείται στον άξονα.

Παράδειγμα, η κυβέρνηση Τσίπρα εφάρμοσε σκληρά δεξιές πολιτικές επειδή οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το επέβαλαν, χωρίς να πάψει να είναι αριστερό κόμμα. Επισημαίνεται ότι ο όλος κομματικός ΣΥΡΙΖΑ είχε μετακινηθεί επί του πραγματικού προς τα δεξιά. To ίδιο ισχύει και για το Μητσοτάκη που υποχρεώθηκε λόγω πανδημίας και κρίσης να εφαρμόσει επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες δεν τον κάνουν σοσιαλδημοκράτη.

Εννοείται ότι και οι ψηφοφόροι μετακινούνται επί του άξονα, καθώς το ζήτημα της πίστης (loyalty) στα κόμματα έχει καταρρεύσει μαζί με τις ιδεολογίες κάτι που διευκολύνει η πολλαπλότητα των επιλογών, όπως φάνηκε στον β΄ γύρο των εθνικών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σημειωτέον ότι το 50% των ψηφοφόρων βγαίνει από τον άξονα με την αποχή. Ως εκ τούτων, είναι σαφές ότι οι κινήσεις κομμάτων και ψηφοφόρων επί του άξονα ακολουθούν κυρίως την ένταση των οικονομικών φαινομένων και των ταξικών συμφερόντων, αλλά όχι μόνο.

Η χρήση του αριστερόμετρου

Το αριστερόμετρο, από την πλευρά του, μετρά κυρίως κατά πόσο ένα πολιτικό πρόσωπο καλύπτει τα στερεότυπα λεκτικά, αισθητικά, επιλογών και άλλες εκφάνσεις της αριστεροσύνης. Αφορά πρόσωπα που εμπλέκονται στην αριστερά με την ευρεία έννοια και περιλαμβάνει κυρίως λεκτικούς αφορισμούς (μετα-αλήθεια κλπ) και αισθητικούς που συχνά έρχονται σε αντίθεση ή προκαλούν σύγχυση αφού εκφεύγουν από την στερεοτυπική εικόνα.

Κλασική περίπτωση είναι η ανάλυση που γινόταν για το πρόσωπο της Έφης Αχτζιόγλου, η οποία κατάγεται από αστική αριστερή οικογένεια και η ίδια είναι γέννημα θρέμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είναι veritable αριστερή, αλλά το στιλ της, το ντύσιμο την κατέτασσαν στη δεξιά αισθητική. Αθλιότητα! Πρώτον, διότι η κυρία έχει προσωπικό γούστο (casual chic) που απέχει από το σύνηθες γκλαμουροκίτς μιας δεξιάς κυρίας (πχ. κα Πατούλη).

Τις ίδιες αμφισβητήσεις έχει υποστεί και η βουλευτής κα Τζάκρη που έχει υιοθετήσει ένα πιο νεοφιλελέ ντύσιμο. Τώρα θα αποφύγουμε επιμελώς να θέσουμε το appearance της γκαρνταρόμπας ή του πολιτικού λόγου της Λιάνας Κανέλλη ή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αριστερόμετρο και θα προχωρήσουμε μετά από αυτές τις πρώτες θεωρητικές διευκρινήσεις στην απάντηση των τριών αρχικών ερωτημάτων.

Οι προηγηθείσες επισημάνσεις έχουν την αξία τους γιατί σε πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” ο Νίκος Φίλης περιόρισε δραματικά την αριστερά στο ΚΚΕ και στο ΚΚΕ Εσωτ. και στους προερχόμενους/ες από αυτά. Αν καταλάβαμε καλά ούτε το ΠΑΣΟΚ των μεταπολιτευτικών δεκαετιών ήταν αριστερά, ούτε οι ψηφοφόροι του που πήραν το 3% του ΣΥΡΙΖΑ και το πήγαν στο 36% και τον έκαναν κυβέρνηση ήταν αριστεροί. Παρενθετικά, να θυμίσουμε εδώ τον αείμνηστο Τζίμη Πανούση ο οποίος είχε απαντήσει σε κυριακάτικο ένθετο κραταιάς εφημερίδος για το πού τοποθετεί τον εαυτό του πολιτικά, πως ανήκει στην «ευρύτερη αριστερά» διότι ήθελε να αλλάξει το σαράβαλο αυτοκίνητό του ώστε να είναι ασφαλής η οικογένειά του και να πάρει καινούργια τηλεόραση.

Ένα δίφραγκο στον άξονα

…Θα ξεκινήσουμε την απάντηση των ερωτημάτων ανάποδα από την απάντηση του τρίτου ερωτήματος. Είναι και πως είναι αριστεροί αυτοί που καταγγέλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη; Προφανώς και είναι, αφού οι περισσότεροι έκαναν καριέρα ως επαγγελματίες πολιτικοί της αριστεράς, έγιναν βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, μετακλητοί και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος. Στον άξονα αριστερά-δεξιά βεβαίως τοποθετούνται αριστερά, αν και πολλοί από τους επώνυμους αμφισβητίες έχουν τα ταξικά (οικονομικά) τους συμφέροντα μεταξύ κεντροδεξιάς και δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η αριστεροσύνη τους εκφράστηκε με τον αποκλεισμό των ψηφοφόρων, φίλων και μελών του 36% από τις κομματικές οργανώσεις και διαδικασίες, προφυλάσσοντας το απαράβατο του κομματικού μηχανισμού και εμποδίζοντας τους εισοδιστές σοσιαλδημοκράτες ρεφορμιστές να αλώσουν το κόμμα και να το κάνουν κεντρώο. Είναι αυτοί οι συντηρητικοί “ιδιοκτήτες” της αριστεροσύνης που ενδιαφέρονται μόνο για το Ναό από τον οποίο σιτίζονται και όχι για τους πιστούς, το εκκλησίασμα. Και στο νου τους (όχι όλοι φυσικά) στο παγκάρι. Η ατάκα να βγάλουμε ένα ευρωβουλευτή για να μπούμε στην κρατική χρηματοδότηση τα λέει όλα. Σε ότι αφορά τον πολιτικό λόγο που εκφέρουν (πάντα με εξαιρέσεις) είναι συνήθως κομματικός πετροξύλινος, άνευ ουσίας, με αποτέλεσμα να μην τους ακούει εδώ και χρόνια ο κόσμος… Γι’ αυτό και βρίσκονται τώρα στο 12,9%.

Στο τρίτο ερώτημα, αν ήταν αριστεροί αυτοί που πήγαν και ψήφισαν Κασσελάκη, δια της ατόπου επαγωγής προκύπτει ότι ναι ήταν αριστεροί. Πρώτον, γιατί είχαν το δίφραγκο (όπως είπε ο Φίλης) δηλαδή ανήκαν στο λούμπεν προλεταριάτο. Αν η είσοδος ήταν 10 ευρώ ούτε ο Τσίπρας θα είχε επανεκλεγεί. Δεύτερον, από τις ροές κεφαλαίων τις κρίσιμες βδομάδες δεν προκύπτει ότι η Goldman Sachs πρόλαβε να λαδώσει το εκλογικό σώμα, ενώ το pretador δεν συνέβαλλε επικοινωνίες του Democratic Party (αλλά ούτε και του Τραμπ) με το επιτελείο του Κασσελάκη.

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι οι επικριτές του Κασσελάκη και οι ψηφοφόροι του Κασσελάκη είναι αριστεροί. Μένει τώρα να δούμε αν είναι ο Κασσελάκης αριστερός ή όχι και αν τρώνε κουτόχορτο με αποτέλεσμα να ξεγελαστούν όσοι τον ψήφισαν. Αυτό θα γίνει στο επόμενο κείμενο με ανάλυση των κειμένων και ομιλιών του νέου προέδρου και θα ακολουθήσει η πολιτική αξιολόγηση της αριστεροσύνης των κειμένων και των δηλώσεων Τζουμάκα, Κούλογλου, Ομπρέλας κ.ά. στη συνέχεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι