ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, δηλώσεις και για την Ιερουσαλήμ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

Τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό στην Πενταμερή της Γενεύης βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στις δηλώσεις τους ωστόσο, οι τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ιερουσαλήμ.

Πρώτον είδε ο υπουργός Εξωτερικών τον τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει συστηματικά την διεθνή νομιμότητα, ενώ στο Κυπριακό  λειτουργεί με λογική διχοτόμησης.

«Η στάση της Τουρκίας, αλλά και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απέναντι στο Κυπριακό παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, γιατί αντιφάσκει με όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Γενικής Συνέλευσης, για λύση του Κυπριακού βιώσιμη με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» υπογράμμισε ο Ανδρέα Λοβέρδος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την γενικότερη συμπεριφορά της η Άγκυρα «αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κράτος ταραξία».

Ελληνοτουρκικά και Ισραήλ 

Ακολούθησε η ενημέρωση του ΚΚΕ, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Μαρίνο, να κάνει λόγο για «παζάρι μέσω των διερευνητικών και άλλων συνομιλιών» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ένα «παζάρι» που κατά τον ίδιο, μέσα από τις εντάσεις έχει στόχο την διαμόρφωση του εδάφους για «έναν κεντρικότερο συμβιβασμό για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος ενεργειακών ομίλων».

Ο Γιώργος Μαρίνος εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι οι προωθούμενες διεργασίες είναι προσπάθειες για την «αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στην κάθετη διχοτόμηση που προβάλλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά». Σημείωσε δε ότι «ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων είναι μεγάλος».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δηλώσεών του στις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ, οι οποίες απειλούν με ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «σφαγή του παλαιστινιακού λαού», επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που «αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Ηθικός αυτουργός ο Ερντογάν

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, καλώντας και τις δύο πλευρές «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και τις αιματοχυσίες». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο «ηθικός αυτουργός όλης αυτής της κίνησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και όλων αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών είναι ο Ερντογάν, ο οποίος εντελώς ξαφνικά κατηγόρησε το κράτος του Ισραήλ για τρομοκρατία και, σε μια αήθη επίθεση, κάλεσε, υπονομεύοντας την ειρήνη της περιοχής, τους μουσουλμάνους να ενωθούν εναντίον του κράτους του Ισραήλ».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μυλωνάκης παρατήρησε ότι ο Ερντογάν δεν λέει να σταματήσει την προκλητικότητα, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό είπε ότι «θα δούμε τι θα γίνει με την επανάληψη της Πενταμερούς», μετά την αποτυχία της πρώτης. Άφησε πάντως αιχμές για την κυπριακή ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδη «συζητάει σαν κοινοτάρχης, ενώ είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε τέλος ότι για να «συνεχίσει η Κύπρος να μιλάει με τον Ερντογάν, πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική μας σε όλους τους εταίρους μας και μπορούν οι Έλληνες να είναι υπερήφανοι για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε μετά την συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας. Πρόσθεσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Νίκο Δένδια «για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και στα θέματα της πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης».

Έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα 

Στις δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον οποίο έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων του Νίκου Δένδια, είπε επίσης ότι η συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών κάλυψε κυρίως τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «πρέπει να έχουμε μια ενεργητικότερη εμμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου», εκφράζοντας τη διαφωνία του με την άποψη ότι η βασική επικοινωνία της χώρας μας με την Τουρκία πρέπει να είναι σε ελάσσονα θέματα, όπως τα οικονομικά. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που δέχεται η Τουρκία και για οικονομικούς λόγους και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο σχέσεων με την Αμερική και την ΕΕ, ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά το διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το Κυπριακό, στο οποίο η οποιαδήποτε αναβολή μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες συνέπειες, όπως τόνισε. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας πως ακόμα περιμένει να έρθουν τα μνημόνια προς υπογραφή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, τονίζοντας, ωστόσο, για άλλη μία φορά, ότι η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχε στην Άγκυρα και επισήμανε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Άγκυρα. Ο  υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx