Το σφιχταγκάλιασμα ΕΥΠ και Predator – Νέα στοιχεία από “Βήμα”-“Documento” (upd)
19/11/2022Νέες εξελίξεις που ήδη προκαλούν ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο θέμα των υποκλοπών, καταγράφονται με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πέντε πρόσωπα “πρώτης γραμμής” , παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία υπό την ευθύνη του είχε το πρωθυπουργικό γραφείο! Πρακτικά και από τη στιγμή που ισχύει το δημοσίευμα τα πέντε αυτά πρόσωπα προστίθενται δίπλα στους Ανδρουλάκη και Κουκάκη που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από ΕΥΠ και Pretador και για τις υποθέσεις αυτές υπάρχει εξακρίβωση και επαλήθευση. Πάντως το ” ΒΗΜΑ” με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρεται με λεπτομέρειες στο τρίγωνο που εγκατέστησε το Predator στην Υπηρεσία Πληροφοριών και στη λίστα των χειριστών του
Στα πρόσωπα που σύμφωνα με το “Documento”, υπήρχε διπλή παρακολούθηση είναι ο Υπουργός Εργασίας (και πρώην υπουργός Ενέργειας) Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με το “Documento” ο Κωστής Χατζηδάκης παρακολουθούνταν από το παράκεντρο του Μαξίμου γιατί «κρίθηκε ότι ακολουθεί δική του ατζέντα σε θέματα επιχειρηματικότητας». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας παρακολουθούνταν τον καιρό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας και, μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ στις 21 Νοεμβρίου 2020 να συνομιλεί με τον Π.Π., με αντικείμενο της συνομιλίας να είναι η «Σαρωνίδα».
Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, που σύμφωνα με το δημοσίευμα «ήταν θύμα όλων των παράνομων μεθόδων που μετήλθε το παράκεντρο ΕΥΠ-Predator». Η παρακολούθηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, γινόταν τόσο γιατί «ο Αλ. Παπαχελάς έγινε αντιληπτός από το πολιτικό κέντρο του επιτελικού παρακράτους ως πηγή κινδύνου, διότι μπορούσε “να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη”». Επίσης η εφημερίδα σημειώνει πως «η ολιστική παρακολούθηση του δημοσιογράφου σχετιζόταν με τη συλλογή πληροφοριών για πτυχές του νεοδημοκρατικού γίγνεσθαι, οι οποίοι πιθανώς να είχαν διαφύγει της προσοχής του παράκεντρου, ενώ μέσω του Αλ. Παπαχελά θα μπορούσαν να προκύψουν πληροφορίες για τις προθέσεις επιχειρηματιών και τις επαφές με ξένους παράγοντες»
Ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος ε.α., γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. «Ήταν στόχος παρακολούθησης λόγω της θέσεώς του και κυρίως λόγου του μεγάλου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Ο Αλέξης Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 19 Αυγούστου 2020.
Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής που διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και παραιτήθηκε από το ΕΛΚ, προσχωρώντας στο RenewEurope του Εμμανουέλ Μακρόν.
Σφιχταγκάλιασμα ΕΥΠ και Pretador
Νέα στοιχεία για την εγκατάσταση και λειτουργία του Pretador στην ΕΥΠ , καταγράφει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας το «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σύστημα του παράνομου λογισμικού είχε εγκατασταθεί στο πίσω μέρος προς την πλευρά του Υμηττού, των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Το λογισμικό Pretador λειτουργούσε την περίοδο κυρίως 2020-2022 και φέρεται να παρακολουθούσε δεκάδες πολιτικούς , δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και άλλους ιδιώτες. Στο συγκεκριμένο χώρο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα , έδιναν το παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και άλλες αστυνομικές διευθύνσεις. Η εφημερίδα αναφέρει ορισμένα ονόματα αστυνομικών που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Pretador , ενώ πολλά ονόματα που δεν δημοσιεύονται είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Pretador φέρεται να είχε προϊσταμένη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας .
Η αξιωματικός είχε τοποθετηθεί αρχικά σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου του συστήματος «νόμιμων συνακροάσεων» ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ με τον οποίον διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φαίρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στην Ελλάδα.
Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός, η οποία υπέγραφε και το αίτημα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, θεωρούνταν από η πιο στενής συνεργάτης του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. Ο κ. Κοντολέων με την σειρά του ήταν προσωπική επιλογή του πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη , για τον οποίον μάλιστα υπήρχε σχετική νομοθετική ρύθμιση επειδή δεν είχε την απαραίτητη μόρφωση να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Ο κ. Κοντολέων διατηρούσε διαρκή επαφή , σύμφωνα με μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας με τον Λαβράνο με επισκέψεις και στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «σε ένα τρίγωνο που αποτελούνταν από τους Λαβράνο, Κοντολέοντα, και την εν λόγο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ , που ουσιαστικά φέρεται να συμμετείχαν στην εγκατάσταση ή κάποιοι εξ αυτών και στην διαχείριση του λογισμικού υφαρπαγής όλων των δεδομένων από κινητά δεκάδων στόχων»