Τα χαμογέλα Μητσοτάκη-Μακρόν, τα Μάρμαρα και το παντελόνι της Μαρέβας

Τα χαμογέλα Μητσοτάκη-Μακρόν, τα μάρμαρα του Παρθενώνα και το παντελόνι της Μαρέβας, Σπύρος Γκουτζάνης

Πως αποτιμάται άραγε η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη εκτός έδρας; Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος ακολούθησε την πεπατημένη του “Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία”, ξεκινώντας τις διεθνείς συναντήσεις του από το Παρίσι, με στόχο όπως ο ίδιος ανέφερε, να αλλάξει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης αλλά και πέραν του Ατλαντικού, το αφήγημα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, δεν ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων, συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων», είναι το μότο του πρωθυπουργού, αν και αποφεύγει να μιλήσει για την ύφεση στην οποία όπως όλα δείχνουν εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την πολιτική στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν για να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Πάντως, από τις δηλώσεις και τις διαρροές δεν προέκυψε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων στον πρόεδρο της Γαλλίας, παρότι επιμένει ότι «συνιστά απαράγραπτη δέσμευσή του». Ο πρωθυπουργός εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο –όπως, λέει, είχε δεσμευτεί προεκλογικά– και αφού πρώτα υλοποιήσει απαρέγκλιτα τον προϋπολογισμό του 2019 που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει την δέσμευση για 3,5% το 2020. Το αίτημα όταν υποβληθεί θα αφορά το 2021 και το 2022, μείωση στο 3% και στη συνέχεια στο 2,5%.

Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της επίσκεψης στο Παρίσι ήταν εκ των προτέρων εξασφαλισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη –έκλεψε την παράσταση με τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις και ξεναγήθηκε ξεχωριστά από την Μπριτζίτ Μακρόν– πήραν τις φωτογραφίες που ήθελαν στο προαύλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων με φόντο την προεδρική φρουρά. Στις δε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Μακρόν δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί τον συμβολισμό της πρώτης αυτής (εκτός Κύπρου) επίσκεψης του Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Η παλαιά γαλλική διπλωματία δεν φείδεται καλών λόγων και ανέξοδης στήριξης όταν μάλιστα εκτός από την ανταπόδοση στο πολιτικό επίπεδο, μπορεί να προσδοκά και μερικά αμυντικά συμβόλαια, ή ίσως και την είσοδο σε κάποια από τις αγορές που θα απελευθερώσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Αθήνας όπως της ηλεκτρικής ενέργειας και των υδάτων.

Στο τραπέζι ιδιωτικοποιήσεις

Η Figaro στο άρθρο της που συνόδευε την συνέντευξη του πρωθυπουργού την ημέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι –στο ίδιο που πρόβαλε κατ’ αποκλειστικότητα την απόφαση του πρωθυπουργού να μειώσει τους φόρους στις επιχειρήσεις στο 24% από φέτος– ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητά επενδυτές για τις ιδιωτικοποιήσεις στις εταιρείες υδάτων και ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάνει.

Στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν συζητήθηκε και η αμυντική συνεργασία, και έχει την σημασία του ότι τον πρωθυπουργό συνόδευε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Αν και η μόνη δημόσια αναφορά ήταν από τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιθυμεί την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό πεδίο, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αν και ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και επανέλαβε την στήριξή του στην Κύπρο –το είχε κάνει και στην Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου δίπλα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα– ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα ελληνοτουρκικά, στις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ωσάν να μην ήταν στην ατζέντα της συζήτησης που όπως διέρρευσε μετά διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Συναντίληψη για τα Βαλκάνια

Παρομοίως δεν έγινε καμία αναφορά, ούτε από τον κ. Μακρόν στη Συμφωνία με τη Βόρειο Μακεδονία, παρότι συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Προφανώς η παράλειψη ήταν ένα δώρο του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό. Προσεκτικά διατυπωμένη ήταν η αντίστοιχη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου: «Στη συνάντηση εκφράστηκε επίσης συναντίληψη για τα Βαλκάνια, ενώ και σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά του Γάλλου προέδρου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, η προσέγγισή του περιλάμβανε το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Μακρόν ήδη από την εποχή που εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο τωρινός πρόεδρος της Γαλλίας δευτεροκλασάτος υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Στην συνέντευξή του στο France 24 ανέφερε ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι έχουν συναντίληψη για τις νεοφιλελεύθερες απελευθερώσεις σε τομείς της οικονομίας.

Άλλωστε και οι δύο έχουν εργαστεί στον τραπεζικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη μίλησε για την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη με την δυνατότητα συγκλίσεων, κατά περίπτωση όπως πχ στα θέματα περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και του σοσιαλιστές.

Από το Λούβρο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ως επιτυχία της επίσκεψης, η ελληνική πλευρά προβάλλει την αποδοχή από τον κ. Μακρόν της πρότασης Μητσοτάκη να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί μία έκθεση χάλκινων ευρημάτων –πιθανότατα και από την Ολυμπία– που θα βγουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα και θα εκτεθούν στο Λούβρο.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε: «Αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του κ. πρωθυπουργού να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα που έχει ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας».

Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα παραπέμφθηκαν να συζητηθούν διμερώς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και από τη Γαλλίδα ομόλογο της.

Τα δύσκολα σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη

Ο επόμενος σταθμός του κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή του αφηγήματος είναι και ο πιο δύσκολος. Την επόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, συνοδευόμενος αυτή την φορά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ναι μεν ο κ. Μακρόν προσφέρει την πολιτική του στήριξη στον κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, αλλά το ΟΚ θα πρέπει να το δώσει το Βερολίνο που κρατά τα κλειδιά της οικονομίας της Ευρώπης. Ειδικά στον βαθμό που οι νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί της ελληνικής κυβέρνησης απαιτούν την ανοχή των εταίρων όσον αφορά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και εκτιμήσεις. Έχει ενδιαφέρον εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει έστω και επιφανειακά στο Βερολίνο το θέμα της μελλοντικής αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να επεκτείνει την «αλλαγή του αφηγήματος για την Ελλάδα» και πέραν του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει στο περιθώριο της Συνόδου μία σύντομη συνάντηση και photo oportunity με τον πρόεδρο Τραμπ για επικοινωνιακούς λόγους. Το θέμα έχει τεθεί και προωθείται δια της διπλωματικής οδού. Ωστόσο, όπως έλεγε σύμβουλος του πρωθυπουργού, το θέμα δεν έχει κλειδώσει, καθώς ο Τραμπ έχει πολλά αιτήματα από ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx