Τα φάουλ της Σακελλαροπούλου με το CNN

Γεωργίου Βαγγέλης
12698
Τα φάουλ της Σακελλαροπούλου με το CNN, Βαγγέλης Γεωργίου

«Σαν να μην υπήρχε άλλο νησί να πάει [η Σακελλαροπούλου], γιορτάζει εκεί συγκεκριμένα. Φυσικά αυτό μας ενοχλεί» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο. Την ώρα λοιπόν που ο Τούρκος υπουργός υποδείκνυε στην Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πρέπει και πότε να επισκέπτεται την εθνική επικράτεια, η κα Σακελλαροπούλου επέλεξε ατυχώς να δώσει συνέντευξή στον αμφιλεγόμενο δημοσιογράφο Nic Robertson για το CNN.

Στο Καστελλόριζο, η κα Σακελλαροπούλου βρέθηκε για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού. Απαντώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Εάν θέλεις ειρήνη, πρέπει πάντα να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, όπως έλεγαν κάποιοι αρχαίοι Έλληνες, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για οτιδήποτε». Η αγέρωχη -πλην ίσως τετριμμένη- ατάκα της Ελληνίδας προέδρου, επισκιάστηκε όμως από μια άλλη απάντησή της κατά την κρίση μας.

Όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος τη ρώτησε «Το να έρχεστε εδώ δίπλα στην Τουρκία, σε μια περίοδο εντάσεων δεν είναι ένα προκλητικό μήνυμα;» εκείνη απάντησε «Δεν θεωρώ ότι μια ειρηνική επίσκεψη της προέδρου της Ελλάδος είναι προκλητική με κανένα τρόπο». Προφανώς, η επίσκεψή της είναι ειρηνική, αλλά η κα Σακελλαροπούλου, ως νομικός, θα έπρεπε να αναζητήσει τη σωστή απάντηση στο άρθρο 1 του Νόμου υπ' αριθμ. 518 "Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα" της Δ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.

Σε αυτό λοιπόν λέγεται ρητά ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947». Κοντολογίς, ως Ελληνίδα πρόεδρος επισκέφθηκε ελληνικό έδαφος, πολύ απλά και κοφτά.

Αντίθετα, η κα Σακελλαροπούλου έδινε την εντύπωση αμήχανης Προέδρου. Τι σημαίνει ότι έκανε μια "ειρηνική επίσκεψη και δεν προκάλεσε κανέναν"; Σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να πάει όπου και όποτε θέλει εντός της επικράτειας δίχως να δίνει λογαριασμό σε "θιγμένους" Τούρκους υπουργούς. Εάν ακούσει ο μέσος Αμερικανός, που δεν γνωρίζει σχετικά, τη συνέντευξη στο CNN θα σχηματίσει την εντύπωση ότι πράγματι η κατάσταση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη εκεί κάτω και ότι η "συμπαθής" Ελληνίδα Πρόεδρος προσπαθεί να αμβλύνει τις "δικαιολογημένες" αντιδράσεις των Τούρκων.

Το επιτελείο της Προέδρου και ο Robertson

Το αμερικανικό ρεπορτάζ καλύπτει την επίσκεψη ωσάν να βρίσκεται το ίδιο το Καστελλόριζο υπό διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο αρχικός του τίτλος του CNN ήταν "Η Ελληνίδα Πρόεδρος προκαλεί με επίσκεψη σε μικροσκοπικό νησί στο κέντρο της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο"! Αργότερα φαίνεται ο τίτλος άλλαξε, αλλά το ρεπορτάζ είναι στο πλαίσιο προσπαθειών στρογγυλέματος της κατάστασης στην περιοχή.

Για την περίπτωση του Ακάρ το ρεπορτάζ είναι πιο ολοκληρωμένο αναφέροντας ότι ο «Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τουρκική πόλη...» απέναντι από το Καστελλόριζο ως απάντηση στην επίσκεψη Σακελλαροπούλου. Δηλαδή δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για τουρκική πόλη, ενώ για το Καστελλόριζο είναι απλά ένα νησάκι στη μέση του πουθενά δίχως να τονίζουν την ελληνικότητά του. Δυστυχώς, η κα Σακελλαροπούλου τροφοδότησε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, άθελά της, δίχως η προεδρία να έχει προηγουμένως λάβει τα απαραίτητα μέτρα εξασφαλίζοντας κάποιες "ρήτρες" πριν δοθεί η συνέντευξη.

Έτσι, οι Αμερικανοί έκοψαν και έραψαν, βγάζοντας τους Έλληνες προβοκάτορες με τον συγκεκριμένο τίτλο. Εξάλλου, το αντιιδεολογικό δημοσιογραφικό μητρώο του ανταποκριτή Nic Robertson είναι μαύρο. Είναι ο δημοσιογράφος που έδειξε να είναι υπέρ του βομβαρδισμού της ιρακινής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Είναι ο δημοσιογράφος που δημιούργησε σκηνικό πολέμου στους τηλεοπτικούς δέκτες το 2005 μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, ζητώντας μάλιστα να φοράει αλεξίσφαιρο! Είναι ο ανταποκριτής που μετέδιδε από το Ιράκ το 2004 ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από αντι-ιρακινές δυνάμεις ενώ την επίθεση την έκαναν Ιρακινοί! Πρόκειται εν ολίγοις για μάγο της παραπληροφόρησης.

Τα φάουλ της πρώτης Ελληνίδας Προέδρου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν πολύ απλά δεν έδινε συνέντευξη. Από πού και ως πού Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει αποκλειστική συνέντευξη κατά την επίσκεψή της σε ένα νησί και μάλιστα στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ, λες και είναι η τοπική δήμαρχος; Ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός για να ελαστικοποιείται τόσο πολύ η επικοινωνιακή στρατηγική.

Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κας Προέδρου καθώς ένας/μια Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τέτοιες συνεντεύξεις στο Προεδρικό Μέγαρο και όχι στο setting που επιλέγει ένας αμφιλεγόμενος έως και επικίνδυνος δημοσιογράφος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ο τοπικός μαγαζάτορας που θα μιλήσει για την κρίση στον κλάδο του σε ρεπόρτερ ώστε να στολίσει με quotes το κομμάτι του.

Όντας απροστάτευτη η άπειρη Πρόεδρος, εξέθεσε τον εαυτό της απολογούμενη ωσάν να ήταν απλή πλην "προκλητική" επισκέπτρια σε κάποιο νησάκι και όχι ηγέτης κράτους που πατάει σε ελληνικό έδαφος. Σίγουρα δεν ήταν μια καλή στιγμή για την Πρόεδρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.