Tα γαλάζια τρολ κατά Καραμανλή – Το παρασκήνιο
01/09/2022Ενοχλήθηκαν τα γαλάζια τρολ του διαδικτύου και οι συστημικοί δημοσιογράφοι από την παρέμβαση Καραμανλή και έσπευσαν… Όχι να απαντήσουν στο περιεχόμενο της τοποθέτησής του, αλλά να απαξιώσουν τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, συνηθισμένη τακτική για τους ενσωματωμένους που κινούνται ενίοτε ως βασιλικότεροι του βασιλέως για να προστατεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το πρώτο επιχείρημά τους είναι γιατί μίλησε τώρα, ενώ δεν είχε μιλήσει στο παρελθόν, όπως πχ στην υπόθεση Novartis και στην παραπομπή των πολιτικών προσώπων. Δεύτερο επιχείρημα καταλυτικό… ότι την παρέμβασή του αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης και τα συριζοτρόλ, όπερ έδει δείξαι: Ο «τσιπροκαραμανλισμός επιστρέφει»!
Το παράδοξο είναι ότι αφού λένε αυτά προσθέτουν ότι «ο Καραμανλής δεν είπε κάτι διαφορετικό από τον Μητσοτάκη όσον αφορά τις πρωτοβουλίες ώστε να χυθεί άπλετο φως και να μην υπάρξουν σκιές στην υπόθεση». Τότε γιατί όλη αυτή η ενόχληση; Εκτός εάν ενοχλούνται και μόνο γιατί ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει όταν κρίνει. Ίσως θα έπρεπε να τους ρωτά πρώτα ή έστω τα υποσυστήματα του Μαξίμου από τα οποία παίρνουν γραμμή.
Ορισμένοι πήγαν ακόμη πιο μακριά και ανακάλυψαν ότι ο Καραμανλής είχε καλές σχέσεις με τον Πούτιν, άρα ο Πούτιν και ο Καραμανλής δεν θέλουν τον Μητσοτάκη. Άφησαν έξω τον Ερντογάν και ότι ο Καραμανλής ήταν κουμπάρος του, αυτό τους διέφυγε! Τα τρολ του διαδικτύου συνεχίζουν θυμίζοντας τις αθλιότητες επί των ημερών της πρωθυπουργίας του, για σουβλάκια και play station και πρόσθεταν την ερώτηση «πώς γίνεται τα συμφωνούν μαζί του οι συριζαίοι;».
Δεν είναι δίχως σημασία ότι στο θέμα παρενέβη ο Ανδρέας Λοβέρδος με tweet στο οποίο ανέφερε: «Το μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Πάρα πολλοί πολίτες μου τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω. Η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα». Η τοποθέτηση Λοβέρδου θα είχε κάποια λογική εάν ήταν στέλεχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή έστω της ΝΔ, ή εάν απαντούσε στο ερώτημα για πιθανή σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Πάρα πολλοί πολίτες μου τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω. Η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα.
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) September 1, 2022
Γαλάζιο παρασκήνιο
Υπάρχει όμως και η σοβαρή διάσταση του ζητήματος που σχετίζεται με την αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να απαντήσει στην τοποθέτηση Καραμανλή λίγη ώρα μετά την ομιλία του στα Ανώγεια, κάτι που είναι επικοινωνιακό και πολιτικό σφάλμα, καθώς μεγιστοποιεί το ζήτημα και του προσδίδει εσωκομματική διάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για να υπάρξει διευκρινιστική δήλωση.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού με διαρροή τους κάλεσαν «τον οποιονδήποτε να διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του», σημειώνοντας ότι «θα αντιληφθεί ότι δεν εμπεριείχε αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι είπε αυτονόητα πράγματα, αυτονόητες αλήθειες, ώστε ο δημόσιος βίος να μη δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».
Το θέμα ετέθη και στο briefing με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν υπήρξε άδειασμα του πρώην πρωθυπουργού: «Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβαση του, ο κ. Καραμανλής κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση. Θέλει έργω και λόγω διαλεύκανση. Καμία σκιά, άπλετο φως, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Πρόσθεσε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανότητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση φέρει την παραμικρή ευθύνη».
Στην επισήμανση ότι οι χθεσινές διαρροές έδειχναν ενόχληση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι: «Δεν υπήρξε απολύτως τίποτε. Ο Κώστας Καραμανλής είπε αυτό που κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή». Απάντησε επίσης ότι «δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό ή του Μαξίμου με το γραφείο του κ. Καραμανλή».
Οι παρεμβάσεις Καραμανλή
Για την ιστορία πάντως η πρώτη φορά που μίλησε μετά το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ήταν σε τηλεοπτική του δήλωση το 2015 για να στηρίξει το “Ναι” στο δημοψήφισμα. Στην συνέχεια έκανε τρεις παρεμβάσεις επικεντρωμένες στα εθνικά θέματα για να επισημάνει ότι δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Η πρώτη ήταν σε εκδήλωση για τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η δεύτερη ήταν απάντηση στον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι και την Μαδρίτη και η τρίτη ήταν σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου ξανά περιορίστηκε στα εθνικά θέματα.
Είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται για ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας που μάλιστα αγγίζει τον πρωθυπουργό. Όχι γιατί θέλει να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά γιατί προσπαθεί να προστατεύσει την παράταξή του από πιθανές μελλοντικές αποκαλύψεις ή κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Όσο και αν από το επιτελείο του προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν ότι είναι στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού, θέτει ερωτήματα και προδιαγράφει μία άλλη τακτική.
Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και δέχεται την δήλωσή του κ. Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση και δεν βάζει ζήτημα αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης. Εάν το έκανε θα ήταν σαν να ζητά την παραίτησή του. Καθώς τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στον Αντώνη Σαμαρά το ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φθάσουν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι για να προφυλάξουν τη ΝΔ καθώς επίσης και τι θα πράξουν στην συνέχεια υπουργοί-δελφίνοι και βουλευτές.