Τα καλά νέα που δεν αρέσουν σε όλους...

Χρήστου Δημήτρης
2

του Δημήτρη Χρήστου  -

Σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, που καταγράφονται στις έρευνες ανεξάρτητων φορέων, όπως το Ινστιτούτο του ΣΕΒ, ο ΙΟΒΕ και η Markit, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και της απασχόλησης.

Πέραν των στατιστικών βελτιώσεων, στα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφεται, επίσης, η αλλαγή στο επίπεδο της ψυχολογίας και των προσδοκιών. Οι επιχειρηματίες, τα στελέχη των επιχειρήσεων και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών προβλέπουν τώρα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό ενθαρρύνει την καταναλωτική ζήτηση, οδηγεί σε αύξηση των παραγγελιών και παρακινεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επέκταση εργασιών και να σχεδιάσουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI, καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8. Η παραγωγή αυξάνεται για τέταρτο συνεχή μήνα και η απασχόληση παραμένει σε ανοδική τροχιά. Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2013. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση προέρχεται από την εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή κάμψη τον Σεπτέμβριο.

Ανταποκρινόμενες στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση των πελατών, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννέα ετών, από τότε που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

Καλά τα νέα και στον ΕΦΚΑ

Καλά ήταν τα νέα και για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντί για έλλειμμα 756 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, ήδη έχουμε πλεόνασμα 188 εκατομμυρίων! Πώς, όμως, προέκυψε αυτή η θεαματική βελτίωση σε μια περίοδο όπου η ανεργία συνεχίζει να κινείται πάνω από το 20%;

Πρώτον, από τις εισφορές των μισθωτών, κάθε μήνα 10%-12% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, κυρίως λόγω της μείωσης της ανεργίας και σε ένα βαθμό της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Δεύτερον, από την εξυπηρέτηση των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις τρέχουσες ρυθμίσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τρίτον, από την αξιοποίηση της περιουσίας του φορέα.

Τι θέλω να πως με όλα αυτά; Απλά, είναι προκλητικό και επικίνδυνο το παιχνίδι για την εξουσία, όπως το έχει σχεδιάσει η αντιπολίτευση, με πρωταγωνιστές τον Κυριάκο και τη Φώφη. Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν τους αφορούν. Και δεν τους αφορούν διότι τα ΜΜΕ που στηρίζουν την παλινόρθωση τους στην εξουσία, μια βολική για τα συμφέροντά τους εξέλιξη, ουδόλως ασχολούνται με τις θετικές ειδήσεις.

Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που στηρίζουν μανιωδώς τον αρχηγό της ΝΔ, και στα δελτία των καναλιών που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους τηλεθεατές, κυρίως εκείνους που έχουν πληροφόρηση μόνον από την τηλεόραση, δεν θα σας αφήσει αμφιβολίες για του λόφου το αληθές.

Τυφλή αντιπολίτευση

Τί μας λένε οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Τί έκριναν άξιο σχολιασμού σε επίσημες δηλώσεις τους; «Το μήνυμα μας ξεκάθαρο: Δεν θα επιτρέψουμε την συντηρητική οπισθοδρόμηση. Δεν θα αφήσουμε, η fake αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, να συκοφαντήσει τις προοδευτικές ιδέες και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού», ανέφερε σε ομιλία της στην Κόρινθο η Φώφη Γεννηματά. Είδατε συνέπεια! Το κόμμα της κρατάει ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Και κυρίως, σχεδιάζει και πρόγραμμα δημοκρατικού σοσιαλισμού! Αυτό το τελευταίο το έχει αναλάβει ο Βενιζέλος…

Δεν πάει πίσω και ο αμετανόητος Κυριάκος. Και λέω αμετανόητος, διότι έχει διαψευστεί δεκάδες φορές. Όφειλε να γνωρίζει όλα τα στοιχεία για τις οικονομικές εξελίξεις, ώστε να προσαρμόζει αντίστοιχα τον αντιπολιτευτικό του λόγο, με ανάλογα επιχειρήματα. Αντ’ αυτού διαβάζουμε: «Η λεγόμενη καθαρή έξοδος από το μνημόνιο είναι οφθαλμαπάτη. Η κυβέρνηση ξέρει ότι όσα λέει δεν πείθουν κανέναν και αυτό εξηγεί την επιθετικότητα και τον αυταρχικό καθεστωτισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε στο παιχνίδι της τεχνητής πόλωσης...» Με δύο λόγια η τεχνική πόλωση είναι έργο της κυβέρνησης και όχι στρατηγική της ΝΔ.

Και ξέρετε γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν στην πόλωση και στους χαρακτηρισμούς; Διότι ούτε το ένα κόμμα, ούτε το άλλο, έχουν στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, αν και όποτε καταφέρουν να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έτσι από μόνη της δεν συνιστά βελτιωτική αλλαγή. Ειδικά εάν συνδυασθεί με περικοπές στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Θα έλεγα ότι τότε οι παρενέργειές της θα πλήξουν τον σημαντικότερο παράγοντα στα ευρήματα τόσο της έρευνας του ΙΟΒΕ όσο και της Μarkit. Ποιός είναι αυτός ο παράγοντας; Είναι η αύξηση της ζήτησης, η οποία πηγάζει από τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση εισοδημάτων και κυρίως από αισιοδοξία για το μέλλον.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.