Τα “κόκκινα δάνεια” της πολιτικής κλεπτοκρατίας

Τα “κόκκινα δάνεια” της πολιτικής κλεπτοκρατίας

του Δημήτρη Χρήστου  – 

 

Όταν μιλάμε για “κόκκινα δάνεια”, τα ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως ή και μόνο στις περιπτώσεις δανεισμού των νοικοκυριών, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να απολέσουν την πρώτη τους κατοικία. Με τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν ασχολείται σχεδόν κανείς. Τι γίνεται για παράδειγμα με τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων που δεν εξυπηρετούνται; Τι γίνεται με τα δάνεια των κομμάτων και συγκεκριμένα εκείνων που έχουν υπερδανειστεί τόσο πολύ, ώστε είναι αδύνατον να τα αποπληρώσουν, εκεί που έχουν φτάσει;

Που έχουν φτάσει; Η ΝΔ οφείλει 221,3 εκατομμύρια ευρώ! Από τις πιστώτριες τράπεζες έχει χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος δανειολήπτης! Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 199,1 εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία καταβολή που έκανε ήταν το 2011 με ποσό 204.000 ευρώ. Αν διαιρέσουμε το άθροισμα των χρεών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (420,4 εκατομμύρια) δια του μέσου όρου οφειλών των δανειοληπτών, υπολογίζοντας ως μέσο όρο τις 50.000 ευρώ, προκύπτει ότι τα χρέη των δύο κομμάτων ισοδυναμούν με τα χρέη 8.400 οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους!

Θα πείτε πως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φταίνε μόνον οι δανειολήπτες αλλά και οι δανειστές. Σωστό εν μέρει καθώς η διαπλοκή που κυριαρχούσε είχε και την συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Άλλωστε στην περίπτωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δανειστής και δανειζόμενος ήταν το ίδιο. Ειδικά στην Αγροτική Τράπεζα, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, τα κόμματα εξουσίας διόριζαν εκλεκτά και έμπιστα κομματικά στελέχη τους για να κάνουν παιχνίδι με το πελατειακό σύστημα. Και μετά το παιχνίδι η περίφημη ειδικού σκοπού ΑΤΕ χρεοκόπησε!

Με τι μούτρα…

Σήμερα λοιπόν που ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναζητά επειγόντως λύσεις, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει και να στηρίξει τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας με θεμελιώδη υποχρέωση να απαλλαγεί από τον “κόκκινο δανεισμό”, τα κόμματα που χρωστάνε αρκούνται να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για τους ανάλγητους πλειστηριασμούς των κατοικιών.

Και αυτό το κάνουν, διότι το θέμα των δικών τους κόκκινων δανείων, δεν αξιολογείται και αποσιωπάται από τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις δυνάμεις της παλινόρθωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην φτάνει ως σοβαρό και προκλητικό θέμα στην κοινωνία. Και οι δανείστριες τράπεζες που θέλουν να τα έχουν καλά με όσους διαχειρίζονται πολιτική εξουσία, δεν τολμούν να πράξουν με τα δύο εν λόγω κόμματα, ό,τι τολμούν με τους απλούς πολίτες.

Με τι μούτρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να βγουν στην κοινωνία να ζητήσουν την ψήφο από τους πολίτες, χωρίς εξηγήσεις για τις ρυθμίσεις που σκέφτονται για τα δικά τους “κόκκινα δάνεια”; Κανένα πρόβλημα. Το θράσσος είναι στοιχείο της πολιτικής ειδικά σε χώρες που δεν υπάρχουν σοβαρά μέσα ενημέρωσης να ασκούν δημοκρατικό έλεγχο.

Η πατέντα στο σπίτι του Σαμαρά

Γιατί όμως -όπως όλοι οι άλλοι- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να έρθουν σε συνεννόηση, ώστε να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες; Να πουν βρε αδερφέ, ότι χρειάζονται ένα κούρεμα των δανείων, ώστε το υπόλοιπο που θα συμφωνηθεί, να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε βάθος χρόνου. Απλά, διότι περιμένουν όταν και εφόσον έρθουν στην εξουσία να διαγράψουν όλες τις οφειλές και να ξαναρχίσουν να δανείζονται εκ του μηδενός με τον αέρα της εξουσίας.

Το μόνο που προσπάθησαν και μάθαμε ως τώρα είναι, ότι στις 16 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά με την παρουσία τόσο του Γιάννη Στουρνάρα όσο και του Ινδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Σκοπός της συνάντησης ήταν να αναζητηθεί ένας τρόπος να απαλλαγεί(!) η ΝΔ από τα χρέη της, το οποία ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρεμ Γουάτσα ρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο ίδιος ή ομάδα εταιρειών της επιρροής του να αγοράσει τα δάνεια της ΝΔ σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής, ακόμη και στο 4% ή στο 15% της αξίας τους. Δηλαδή, να αγοράσει τα δάνεια ύψους τότε 200 εκατ. σε τιμή 8 έως 30 εκατ. ευρώ! Γι’ αυτό και δεν αντέδρασε στις πληροφορίες και το ΠΑΣΟΚ. Σου λέει αν κυβερνήσουμε με τον Μητσοτάκη, θα γράψουμε στο χιόνι και τα δικά μας δανεικά και αγύριστα.

Και μετά; Μετά η Ελλάδα με αυτούς στο τιμόνι, συν την υποστήριξη των πιστολέρο από τα αβανταδόρικα ΜΜΕ, θα κυβερνηθεί για να ξανασωθεί η χώρα από την καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι …σωτήρες!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι