Τα μιστά των ιερέων, νάρκη στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
17/11/2018Στον αέρα είναι η συμφωνία που ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, με εντάσεις και αποχωρήσεις, η Ιεραρχία αποφάσισε να συνεχίσει τον διάλογο με την Πολιτεία, βάζει όμως στο τραπέζι και το θέμα της μισθοδοσίας.Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι η μισθοδοσία είναι θέμα της Πολιτείας.
Οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Καισαριανής αποχώρησαν από την Σύνοδο, η οποία τελικά αποφάσισε ομοφώνως οι ιερείς να παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι σήμερα, και τα μισθολογικά ζητήματα να συζητηθούν σε διάλογο με την κυβέρνηση.
Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι σηματοδοτεί το τέλος του σχεδίου Συμφωνίας που αποφάσισαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Ιερώνυμος επιχείρησε να μεταπείσει τους Ιεράρχες, καλώντας τους να αποφασίσουν με ψυχραιμία, μέσω μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Φαίνεται όμως ότι τελικά δεν τους έπεισε, παρότι χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως «αφετηρία για μια ελεύθερη εκκλησία».
Μετά την ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου, στην συνεδρίαση της Συνόδου, πήραν τον λόγο πολλοί ιεράρχες, και εν μέσω αντιπαραθέσεων, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομοφώνως:
- Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
- Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
- Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η απάντηση του Μαξίμου
Στην ανακοίνωση της Ιεραρχίας απάντησε άμεσα το Μαξίμου, τονίζοντας ότι «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Το Μαξίμου φαίνεται να κρατά από την απόφαση της Ιεραρχίας μόνο την επιθυμία για συνέχιση του διαλόγου «στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Υπογραμμίζει μάλισταστην ανακοίνωσή του ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου», το οποίο «θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα. Το μόνο που εγκρίθηκε, όπως είπε, είναι η απόφαση για την συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων. Επανέλαβε επίσης την άποψη που είχε διατυπώσει και ο Αρχιεπίσκοπος, την επομένη της ανακοίνωσης του προσυμφώνου, ότι δηλαδή πρόκειται για πρόθεση συμφωνίας που πρέπει να εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με την εξέλιξη αυτή ωστόσο η συμφωνία είναι στον αέρα, αφού το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου ανέφερε ότι «οι δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της». Η κυβέρνηση όμως, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Μαξίμου, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς, στην ρύθμιση του θέματος της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών.
Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε επίσης ότι «η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών ρόλων» Εκκλησίας-Πολιτείας.