Τα μυστήρια του ΣΥΡΙΖΑ – Κορυφή του παγόβουνου η ρήξη Κασσελάκη-Πολάκη
01/02/2024Αν και ο Παύλος Πολάκης διέψευσε με τον γνωστό “κομψό” του τρόπο ότι είναι σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι σαφές ότι οι σχέσεις του συντονιστή των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο είναι σε οριακό σημείο. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων –κατά την προσέλευσή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας– για το αν είναι σε ρήξη με τον πρόεδρο του κόμματος, μίλησε για «ιστορία επιστημονικής φαντασίας που διεκδικεί όσκαρ ηλιθιότητας!».
Είπε ο Πολάκης: «Γιατί δεν με ρωτάτε για τον Άδωνι που απολύει σήμερα 6000 ανθρώπους. Γιατί δε με ρωτάτε για την κυρία που είναι στον άγιο Σάββα που απέλυσε 58 άτομα και πήρε ιδιωτικό συνεργείο με διπλάσιο κόστος; Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει οποιοσδήποτε συνάδελφος που διεκδικεί το όσκαρ ηλιθιότητας, μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Αυτή τη δουλειά; θα κάνουμε Θα του ‘ρχεται καθενός στην κεφαλή κάτι, θα το πετά και θα πρέπει να διαψεύδουμε;».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά: «Γιατί δεν κάνετε πρώτο θέμα την διάψευση του κύριου Μητσοτάκη που έλεγε μέσα στη Βουλή, οικτίροντας τον Αλέξη Τσίπρα, “όχι είναι ψέμα δεν θα πάρει η Τουρκία F-16”. Και τώρα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Νούλαντ φαίνεται ότι θα μπει και στο πρόγραμμα για τα F-35. Δεύτερον με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, τον οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίρνουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά;» Καταλήγοντας είπε: «Ρωτάτε με πράγματα τα οποία έχουνε ουσία, στην ουσία εγώ απαντάω στα υπόλοιπα δεν απαντώ».
Όσο και αν το υποτιμά ο Παύλος Πολάκης το ενδεχόμενο διαγραφής του, που είναι ανοικτό εφόσον επιμείνει στις θέσεις του δεν είναι ασήμαντο. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει δημοσίως ότι «δεν θα βρισκόταν στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ήταν ο Παύλος Πολάκης και ο Μανώλης Καπνισάκης». Ωστόσο, οι σχέσεις τους δεν είναι στο καλύτερο σημείο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δέχεται εισηγήσεις να κάνει αυτό που “δεν τόλμησε” πέρυσι την Άνοιξη ο Αλέξης Τσίπρας: Να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη.
Η επιδείνωση προέκυψε με την αντίθεση του Παύλου Πολάκη στον γάμο των ομοφύλων που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο του κόμματος. Ο Κρητικός βουλευτής είπε ότι αυτό δεν περνάει στα ορεινά της Κρήτης, για να λάβει την δημόσια απάντηση από τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «στα βουνά η Αριστερά δεν κρύβεται αλλά αγωνίζεται». Βεβαίως, αυτό που λέει ο Παύλος Πολάκης είναι ότι η κάθετη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα θα έχει πολιτικό κόστος σε μια κατηγορία ψηφοφόρων, ειδικά σε μία συγκυρία που το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια για απώλειες. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, φαίνεται να μην δέχεται επιφυλάξεις και να επιμένει στα περί κομματικής πειθαρχίας, όταν έλθει στην Βουλή σε δύο εβδομάδες.
Περαιτέρω όξυνση προέκυψε με αφορμή τα εξοπλιστικά. Ο Παύλος Πολάκης θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με το υψηλό κόστος των F-35 και με τον τρόπο που μεθοδεύει τους νέους εξοπλισμούς η κυβέρνηση κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αντί να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση, παρότι ο ίδιος συμφωνεί με την “πατριωτική Αριστερά”. Όμως, όταν εξέφρασε τις θέσεις του στην συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να του είπε: «Παύλο αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις».
Δεν είναι μόνο ο Πολάκης…
Η κατάσταση είναι δύσκολη και για τους δύο. Μετά την αποχώρηση του μισού κόμματος και 11 βουλευτών θα έχει αυξημένο κόστος για τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει διαγραφή του στελέχους που τον στήριξε για την κατάκτηση της ηγεσίας. Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης έχει πολιτικές θέσεις και αναδεικνύει αντιπολιτευτικά ζητήματα –από τα F-35 μέχρι τα θέματα Υγείας– αλλά τον αδικεί το παρελθόν και το οξύ ύφος του. Την απομάκρυνσή του υποδαυλίζουν τα συστημικά ΜΜΕ, που φυσικά δεν νοιάζονται για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάσταση με τον Πολάκη, όμως, φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σαφή γραμμή σε σημαντικά ζητήματα. Στο θέμα των εξοπλιστικών υπήρξε διαφορετική γραμμή μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Ευάγγελου Αποστολάκη. Σε ένα άλλο επίπεδο, η εκπρόσωπος του κόμματος δέχεται επιθέσεις από κύκλους, που φέρονται να μιλάνε με τον πρόεδρο του κόμματος. Μία άλλη κατηγορία στελεχών και βουλευτών δείχνει αποστασιοποιημένη, περιμένοντας τις εξελίξεις με το βλέμμα στραμμένο στον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Αντιδράσεις υπάρχουν και για την ένταξη στο κόμμα του πρώην δημάρχου Ιάσμου Ουντέρ Μουμίν, που στην Πολιτική Γραμματεία εκφράστηκαν από τον Γιάννη Ραγκούση.
Εάν αυτές είναι τριβές σε επίπεδο στελεχών που δείχνουν δυσλειτουργία της ηγετικής ομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και σοβαρό πρόβλημα παρέμβασης στις πολιτικές και κινηματικές διεργασίες, από τους αγρότες μέχρι τους φοιτητές, ενώ τα στελέχη του αναλώνονται σε αντιπαράθεση απόψεων. Εν τέλει στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχουν άποψη, αλλά κανείς δεν έχει πρόταση για το πώς θα περάσουν οι θέσεις στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αξιοποιήσει την αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση από το ρήγμα που προκαλεί ο γάμος των ομοφύλων, μέχρι τα μέτωπα με τους αγρότες και τους φοιτητές.