Τα νέα (1+3) αφεντικά της ΕΥΠ – H μετεγγραφή από το Security

Τα νέα (1+3) αφεντικά της ΕΥΠ - H μετεγγραφή από το Security, Νεφέλη Λυγερού

Πολύς λόγος γίνεται για το νέο διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Πράγματι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία  που επιλέγεται για την κεφαλή μίας Υπηρεσίας με βαρύνουσα σημασία στην εθνική ασφάλεια της χώρας, πρόσωπο το οποίο προέρχεται από τον καθαρά ιδιωτικό τομέα ασφάλειας.

Ο φρεσκο-διορισμένος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει πολυετή εμπειρία ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας. Έχει ταυτίσει το όνομά του με την πορεία της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής G4S, στην οποία από το 2011 κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Παρά τις αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου μόνο ως θετικό αξιολογεί το γεγονός ότι έχει διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, καταγράφοντας χιλιόμετρα στην αγορά εργασίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν ο Παναγιώτης Κοντολέων διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για το αξίωμα που του ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κατατεθεί το πτυχίο του και η πράξη αναγνώρισής του από την αρμόδια αρχή.

Η Group 4 Securicor είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός ασφαλείας στον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε παραπάνω από 100 χώρες, ενώ διαθέτει μισό εκατομμύριο υπαλλήλους. Είναι, μάλιστα, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη σε αριθμό υπαλλήλων. Στην Ελλάδα, ο όμιλος G4S προέρχεται από τη συγχώνευση των μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλειας στη χώρα, της Group 4 και της Wackenhut.

Ο όμιλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία στην Ελλάδα με την ίδρυση της Group 4 Securitas το 1979 και το 2002 ολοκλήρωσε την επέκταση του με την εξαγορά της Wackenhut. Σήμερα, αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στις υπηρεσίες ασφαλείας, με πάνω από 3.000 εργαζομένους και δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Διαθέτει επανδρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας υψηλής εξειδίκευσης σε αεροδρόμια, διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές,, τραπεζικά δίκτυα, οικονομικούς και εμπορικούς οργανισμούς, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνίες και άλλα.

Η προσωπική διαδρομή τριών δεκαετιών του κ. Κοντολέωντος ολοκληρώθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η τοποθέτησή του αποτελεί παράδειγμα του δόγματος της νέας κυβέρνησης ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού που διαθέτει η Δημόσια Διοίκηση, αλλά ταυτοχρόνως και ο εμπλουτισμός της με στελέχη “απ’ έξω”.

Απευθείας στον πρωθυπουργό

Αυτό το “απ’ έξω” είναι που κρίθηκε ότι τον καθιστά κατάλληλο για το νέο του ρόλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ΕΥΠ με τις γνώσεις, την άλλη νοοτροπία, τις καλές πρακτικές, τις γνωριμίες και την τεχνογνωσία όσον αφορά στα συστήματα ασφαλείας, στην αλματώδη ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Κατά τα άλλα, ο σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό Παναγιώτης Κοντολέων είναι κυθηραϊκής καταγωγής. Το επώνυμο Κοντολέων είναι από τα παλαιότερα στο νησί και ανιχνεύεται από το τέλος του 16ου αιώνα. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κοντολέων και μητέρα του η Μαρίκα, η οποία έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή. Ο Παναγιώτης και η αδελφή του μεγάλωσαν με τον πατέρα τους, ο οποίος εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία. Όσοι τον γνωρίζουν το νέο διοικητή της ΕΥΠ κάνουν λόγο για έναν street smart, εργατικό, απαιτητικό με τους συνεργάτες και με τον εαυτό του επαγγελματία.

Όπως αποδεικνύεται από τις επιλογές του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων δεν είναι εξαίρεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε εξαρχής ότι σκοπεύει να κινηθεί διαφορετικά. Αρχικά, πήρε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του. Κάτι που ουσιαστικά συνέβαινε διαχρονικά. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα –έστω και τυπικά– δεν θα παρεμβάλλεται κανένας υπουργός στην επικοινωνία μεταξύ της ΕΥΠ και του Μεγάρου Μαξίμου. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των θεμάτων που χειρίζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, θεωρήθηκε ότι πρέπει και θεσμικά να υπάρχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση και επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Η ΕΥΠ, άλλωστε, είχε και παλαιότερα υπαχθεί στον πρωθυπουργό.

Οι τρείς υποδιοικητές

Όπως ανακοινώθηκε, ο διοικητής της ΕΥΠ θα πλαισιώνεται από τρεις υποδιοικητές. Ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ακόλουθος πρεσβείας στο υπουργείο Εξωτερικών το 1975 ενώ το 2009 διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά τη συνταξιοδότηση του ορίστηκε εκπρόσωπος της ΝΔ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Βασίλης Γκρίζης είναι ο δεύτερος υποδιοικητής. Διετέλεσε μεταξύ άλλων για 15 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) που διεξάγει –με βαση την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004– ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Στην πραγματικότητα κινείται στον χώρο του που Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Βασίλης Γκριζης θα έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό τομέα.

Ο τρίτος υποδιοικητής είναι ο Διονύσης Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα. Κατάγεται από το Πεταλίδι και είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς βρίσκεται από το 2013 στο γραφείο του. Έχει διετελέσει και διευθυντής του γραφείου του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι γνωρίζοντες τον περιγράφουν ως σοβαρό και έμπειρο στην πολιτική διαχείριση.

Μία ακόμα αξιοσημείωτη προσθήκη είναι αυτή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ διατηρεί το ρόλο του ως κυβερνητικό όργανο για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Η θέση του συμβούλου δόθηκε στον αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει ένα ρόλο που  φέρνει κάτι από Ηνωμένες Πολιτείες και Λευκό Οίκο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα αποτελεί το σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συζητείται ήδη στη Βουλή  θα καταλαμβάνει θέση αντίστοιχη με αυτή του διπλωματικού, του οικονομικού και του νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx