ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα νέα ελληνικά όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία

Τα νέα ελληνικά όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία

“Χαράς ευαγγέλια” σήμαναν στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρόσκληση του προέδρου Μπάιντεν στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, τα δύσκολα όμως αρχίζουν μετά και σχετίζονται με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση βάζει σαν “κόκκινη γραμμή” την «φυσική παρουσία στρατού στην Ουκρανία», αφήνοντας ανοικτή μία νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Στην ερώτηση που δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάιντεν και «αν υπάρχει κόκκινη γραμμή για την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας», απάντησε: «Η χώρα δεν θα έχει κανενός είδους εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Biden θα περιλαμβάνει, όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, τα οποία οπλικά συστήματα για να αποσταλούν πρέπει να αποσυρθούν από τα ελληνικά νησιά, ή να σταλούν από αποθέματα, που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ως εφεδρείες για την άμυνα των νησιών. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται σε μεγάλο και το απειλητικό αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει μόνος του», ενώ για την πρώτη αποστολή είχε αναφέρει ότι το υλικό που εστάλη ήταν παρωχημένο και δεν σχετιζόταν με την άμυνα των νησιών. Το ερώτημα είναι υπαρκτό όπως δείχνει η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου ότι «δεν θα αποδυναμωθεί η άμυνα των νησιών για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία» κι ότι τα σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα είναι αναγκαία για την άμυνα των νησιών, ενώ ο πρωθυπουργός τα είχε χαρακτηρίσει παρωχημένα.

Τί θα κάνει η κυβέρνηση

Η καθιερωμένη σε χώρα μέλος της Συμμαχίας πρόσκληση καθυστέρησε, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου την επεδίωκε από καιρό, πρώτα από τον πρόεδρο Τραμπ και στην συνέχεια από τον Μπάιντεν. Φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου θα την αξιοποιήσει στο έπακρο για να προβάλλει το διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και σαν μικρή επικοινωνιακή ανάπαυλα από τα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως της ακρίβειας. Η πρόσκληση συνδέεται με την προθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει την χώρα στην ουκρανική κρίση, με την αποστολή αμυντικού υλικού, καθώς και με την προμήθεια του ακριβού αμερικανικού LNG.

Για το ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο αίτημά τους επιδιώκοντας με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια (αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και ικανοποίηση της Τουρκίας) δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση υποκύψει, με άλλοθι τις συμμαχικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, και προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποδυναμώσουν την άμυνα των νησιών. Και αν το αποφασίσει με ποια μεθόδευση, άραγε, θα το επιχειρήσει αφού κάτι τέτοιο θα βρει αντιδράσεις και από τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και πολιτικές εντός και εκτός της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι