Τα πρώτα δείγματα γραφής και οι “μαγικές συνταγές” του Μητσοτάκη

ΤΘα σεβαστεί το Σύνταγμα η νέα κυβέρνηση; Γιώργος Σωτηρέλης

Από τη Δευτέρα έχουμε μια νέα κυβέρνηση. Ειλικρινά δεν περίμενα τόσα αρνητικά –κατά τη γνώμη μου– δείγματα γραφής και μάλιστα τόσο νωρίς. Φαντάζεστε στη Βρετανία ο νέος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την εξουσία να νομοθετεί και να αναλαμβάνει απ’ ευθείας τη διοίκηση του BBC, της ΜΙ5 και ΜΙ6, ακόμα και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων; Θα ήταν αποδεκτό ο νέος υπουργός υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη να συγκαλεί σύσκεψη χωρίς την ηγεσία της Σκότλαντ Γιάρντ και αμέσως μετά να απαιτεί την παραίτησή της;

Θα φοβόταν ένας Βρετανός πρωθυπουργός να αναθέσει τη διοίκηση του πρωθυπουργικού γραφείου στον ανιψιό του. Πολύ δε περισσότερο που ο συγκεκριμένος ανιψιός εκτέθηκε σοβαρά στο σκάνδαλο της εταιρείας διανομής ρεύματος Energa, ως συνέταιρος επιχειρήσεων του ενός ιδιοκτήτη, για λογαριασμό του οποίου δημιούργησε και Off Shore σε ένα νησάκι- φορολογικό παράδεισο έξω από το Ντουμπάι στον Περσικό Κόλπο.

Και επειδή ο ανιψιός εκτέθηκε σοβαρά επαγγελματικά ως νομικός, χρειάστηκε νέα δουλειά και προσελήφθη το 2013 στο γραφείο του θείου του, σημερινού πρωθυπουργού, στο υπουργείο που διοικούσε! Αλλά επειδή αυτό ήταν παράνομο, ο θείος υπουργός άλλαξε ολόκληρο νόμο για να τον προσλάβει! Περίμενε κανείς ότι στην πλέον δύσκολη και κρίσιμη θέση, αυτή του υπουργού Ανάπτυξης, θα τοποθετούσε έναν βουλευτή που επαγγελματικά έχει θητεία ως τηλεπωλητής βιβλίων; Αυτός θα γοητεύσει τους επενδυτές και θα καταφέρει να δημιουργήσει επενδυτική έκρηξη για να πιάσει σύντομα τον αριθμό ρεκόρ για ανάπτυξη 4%;

“Μαγικές συνταγές”

Έχει ακούσει κανείς από τους μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη; Ότι αν ένα γοητευτικό νησί είναι σε θέση να προσφέρει με τη φύση του αναψυχή ποιότητας σε 5.000 επισκέπτες, μπορεί να καταστραφεί και να νεκρώσει αν η απληστία χωρίς κανόνες, φέρει στο νησί 20.000 επισκέπτες που τελικά θα υποφέρουν; Δεν είναι υπόθεση. Είναι μια πραγματικότητα την οποία βίωσαν και πλήρωσαν θέρετρα στην Ευρώπη.

Ποια τελοσπάντων είναι αυτή η μαγική συνταγή της ευτυχίας με χαμηλούς φόρους και ταχύτατες διαδικασίες; Δηλαδή η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν ακόμα μικρότερους φόρους και ταχύτατες διαδικασίες, τα κατάφεραν και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση; Περίμενε κανείς ότι έπρεπε να καταργηθεί το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και να ενταχθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν η ίδια η ΕΕ έχει επίτροπο γι’ αυτό το θέμα και μάλιστα αυτός είναι ο δικός μας και δικός τους Δημήτρης Αβραμόπουλος;

Ας περιμένουμε όμως και για τα επόμενα δείγματα γραφής ενός νέου επιτελείου που όπως και ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι το καύσιμο της εποχής σε μια ανεπτυγμένη ανταγωνιστική οικονομική και πολιτική ζώνη, όπως είναι σήμερα η ΕΕ. Όλοι αυτοί δεν κατανοούν τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν κατανοούν ότι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, κυρίως με ευθύνη του Βερολίνου, προκάλεσαν σοβαρές κοινωνικές κρίσεις ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Ένωσης. Γι’ αυτό και σύντομα θα πέσουν σε τοίχο.

Η χώρα έχει στις πλάτες της μια βαριά χρεοκοπία σε όλους τους τομείς της ζωής και την υποχρέωση με σύνεση, να αποταμιεύει χρήματα για να αποπληρώνει τα δάνειά της. Ό,τι ανατρέπει τις κρίσιμες δημοσιονομικές ισορροπίες δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης και αυτό έγινε σαφές από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Eurogroup.

Νεοφιλελεύθερος δογματισμός

Υπάρχουν σε κρίσιμα πόστα δογματικά νεοφιλελεύθερα στελέχη, που πιστεύουν ότι με περιορισμό στις δημόσιες δαπάνες, ακόμα και εκείνες που αφορούν το κοινωνικό κράτος, μπορούν να δημιουργήσουν αναπτυξιακή έκρηξη. Αγνοούν παντελώς τις σημερινές παγκόσμιες ισορροπίες, τα πλεονεκτήματα που πρέπει να έχει μια σύγχρονη χώρα για να γίνει επιλογή μεγάλων επενδύσεων.

Υποτιμούν τις ισορροπίες στην εσωτερική αγορά και την παράμετρο της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Πως χωρίς αυτή τη ζήτηση ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια οικονομία θα σβήσουν, παρασύροντας και πολλά συνδεδεμένα επαγγέλματα. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή, όταν ο δεξιός πρόεδρος εφάρμοσε τις ίδιες συνταγές με αποτέλεσμα να ξανακληθεί το ΔΝΤ!

Η αυταρχική, μα κυρίως αναποτελεσματική αντίληψη ότι καταπολεμάμε δια ροπάλου τα συμπτώματα, αλλά αδιαφορούμε για τις αιτίες που τα παράγουν, θα προκαλέσει κοινωνικές αναστατώσεις. Αυτές είναι αποδεκτές μόνο από όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά καταστάσεις. Να εκμεταλλευτούν την ψευδαίσθηση μιας κοινωνίας, στην οποία οι πολίτες παραχωρούν προσωπικές ελευθερίες για να εισπράξουν ματαίως ασφάλεια. Διότι ασφάλεια χωρίς εργασία και κοινωνική ειρήνη δεν υπήρξε ποτέ σε καμιά σύγχρονη χώρα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι έχει δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις. Δικαιώματα που συνήθισαν να τα διεκδικούν προσωπικά, μέσω του πελατειακού συστήματος, το οποίο επανέρχεται στη ζωή μας δυναμικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx