Τα “πήρε” η Φώφη με τον Χρυσοχοΐδη – Η αντίδραση του υπουργού
01/06/2021Με δύο έκτακτες συσκέψεις, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην πρόσφατη έξαρση της δράσης συμμοριών στη χώρα μας. Οι χθεσινές νουθεσίες του πάντως προς της αντιπολίτευση και όσα είπε περί λαϊκισμού έκαναν την Φώφη Γεννηματά να το πάρει προσωπικά και να απαντήσει σε σκληρούς τόνους στον υπουργό.
Απαντώντας στις χθεσινές πρώτες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την εκτέλεση του πυγμάχου στη Βάρη που ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι». Συμπλήρωσε επίσης ότι «όποιος μιλά για Άγρια Δύση, για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα»!
Νωρίτερα το ΚΙΝΑΛ είχε κατηγορήσει την ηγεσία του υπουργείου ότι επιλέγει «λατινοαμερικάνικες τακτικές για να μην εμπλακεί σε “ενοχλητικές φασαρίες”» και είχε κάνει λόγο για «σιέστα και σομπρέρο». Τόνιζε επίσης ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στερείται «σχεδίων επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Παραλλήλως, το ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι «την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα δείχνει κάθε μέρα “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”, ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στο ψηφοθηρικό φετίχ του για την πανεπιστημιακή αστυνομία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει ως “εσωτερικό εχθρό” τη νεολαία και τα κινήματα αμφισβήτησης, και όχι τις μαφίες του κοινού ποινικού που αλωνίζουν ανενόχλητες».
Βολές Φώφης κατά Χρυσοχοΐδη
Η τοποθέτηση του Χρυσοχοΐδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία εξαπέλυσε σήμερα επίθεση στον ίδιο, αλλά και στον πρωθυπουργό, με αφορμή τα περιστατικά εγκληματικότητας από τη μία και την απόφαση για τη δημιουργία “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας” από την άλλη. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό, ότι επιλέγει ως «κύριο και προφανή αντίπαλο» τους φοιτητές και τους διαδηλωτές, την ώρα που «η χώρα γίνεται ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες».
Ειδικά δε για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είπε ότι «δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα και εξαντλείται σε επικοινωνιακά show στον Άρειο Πάγο». Αναφερόμενη στην πρόσφατη κίνηση του υπουργού, στις 19 Μαΐου, να παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με 500 ονόματα και διευθύνσεις που σχετίζονται με υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Κάτι πο υπενθύμισε και ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την κριτική στην κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών συνέχισαν και τα άλλα κόμματα, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ασφάλεια νιώθει μόνο το οργανωμένο έγκλημα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «θα έπρεπε ήδη να είναι σπίτι του» και χαρακτήριζε την αποτυχία του υπουργού «και προσωπική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη που έταζε νόμο και τάξη». Επέκρινε τέλος ιδιαίτερα, το γεγονός ότι την ίδια ημέρα η κυβέρνηση προωθούσε την στελέχωση της “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας”, κατηγορώντας την ότι στοχοποιεί για άλλη μια φορά τη νεολαία.
Πως απάντησε ο υπουργός
Στο σημείο αυτό στάθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, σε τηλεοπτική παρέμβασή του, είπε ότι διαχρονικά «και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση είχαν ως προσανατολισμό της αστυνομίας να αποτελεί εργαλείο καταστολής του λαϊκού και νεολαΐστικου κινήματος». Ανέφερε επίσης ότι εκεί στοχεύουν τα επιχειρησιακά σχέδια και αυτό δείχνει η απόφαση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ώρα που «δεν υπάρχει η ίδια φροντίδα, αντίθετα υποβαθμίζεται, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».
Σήμερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε δύο έκτακτες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη μία τέθηκαν ζητήματα επιχειρησιακού συντονισμού και σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, ήδη από αύριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο συντονισμός των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις έρευνες και να χαρτογραφηθούν αναλυτικά οι ενεργές εγκληματικές ομάδες στη χώρα.
Στην δεύτερη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της αστυνόμευσης και αποφασίστηκε ηενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε χώρους όπου υπάρχει συγκέντρωση κόσμου, όπως στις πλαζ. Στο κομμάτι αυτό, οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ αναμένεται να εντείνουν τις περιπολίες.