Τα σχέδια της κυβέρνησης για την μετά το μνημόνιο εποχή

Σαρακινός Βαγγέλης
851
Τα σχέδια της κυβέρνησης για την μετά το μνημόνιο εποχή, Βαγγέλης Σαρακινός

«Επιτέλους μπορούμε να κυβερνήσουμε» φαίνεται ότι είναι το νέο δόγμα στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του, Πάνος Καμμένος, έδωσαν σήμερα το στίγμα της κυβερνητικής συνεργασίας για τον χρόνο που απομένει έως τις εκλογές, για τους στόχους και τα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Στην κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο και πρωθυπουργός μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, καθώς, τώρα που δεν υπάρχει ο ασφυκτικός κλοιός του μνημονίου, θέλουν να δώσουν ένα αριστερό και κοινωνικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «νέα αρχή» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη θα πρέπει να διαπερνά πλέον το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με απώτερο σκοπό την μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Πρώτος στόχος είναι η μέγιστη επικοινωνιακή αξιοποίηση της εξόδου από τα μνημόνια και πολλοί εκτιμούν ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος μετάθεσης της συζήτησης για τον ανασχηματισμό για την επόμενη εβδομάδα. Η είδηση βγήκε από την Ιθάκη, όπου ανώτατη κυβερνητική πηγή είπε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου». Ο πραγματικός λόγος ωστόσο είναι ότι μια ανακοίνωση ανασχηματισμού τώρα, θα επικάλυπτε επικοινωνιακά την  έξοδο από τα μνημόνια, την οποία κυβέρνηση και πρωθυπουργός θέλουν να παρουσιάσουν ως μια σημαντική επιτυχία και δικαίωση των πολιτικών επιλογών τους.

Προετοιμασία για την ΔΕΘ

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, εκεί όπου πέρυσι η κυβέρνηση πήγε με το σύνθημα «έχουμε πλέον να δείξουμε έργο», εννοώντας την ολοκλήρωση και την προώθηση μεγάλων έργων στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Φέτος, αν και οι εξελίξεις στο Μακεδονικό έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά αρνητικό κλίμα, ο πρωθυπουργός, με τον αέρα της εξόδου από τα μνημόνια, αναμένεται ότι θα επιδιώξει με τις εξαγγελίες του, στις 8 Σεπτεμβρίου, να δώσει εκείνο το κοινωνικό στίγμα, το οποίο ικανοποιεί τις λαϊκές μάζες, αλλά και την ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, όπως και κάθε χρόνο, ο κ. Τσίπρας θα έχει βέβαια συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, για να ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.

Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ είναι φέτος οι ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην κυβέρνηση για την σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών με αμερικανικές εταιρίες. Η δηλωμένη άλλωστε πρόθεση παραγόντων της αμερικανικής κυβέρνησης για στήριξη της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και η ιδιαίτερη δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ, συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φοροελαφρύνσεις και παροχές

Στόχος του Μαξίμου είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ να συνοδεύονται με τις αντίστοιχες, άμεσες, παρεμβάσεις των υπουργείων, οι οποίες θα κάνουν σαφές το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής.  Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται ήδη, και όπως εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πολύ σύντομα, οι πολίτες θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά».

Μια ιδέα για το τι θα πει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ έδωσε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέροντας ότι έχει  εξασφαλιστεί ήδη για το 2019, ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, αλλά και για την ενίσχυση κοινωνικών παροχών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είπε σχετικά με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ότι μελετώνται , στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις, αλλά και παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά.  Υπογράμμισε επίσης ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει τις πρωτοβουλίες της για τον βασικό μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για το θέμα των συντάξεων στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή τους, το 2019, για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5%. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε για το θέμα ότι, «όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις», ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκη τόνισε ότι είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι η προβλεπόμενη μείωση δεν πρέπει να γίνει, αφού υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

Κάθαρση και κοινωνικό μέτωπο

Σε πολιτικό επίπεδο, τόσο ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του, όσο και ο Πάνος Καμένος με τις δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ των ΑΝΕΛ, άφησαν να εννοηθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα και διαφθορά.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», καθώς «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι». Είναι «αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε σκληρότερους τόνους ο Πάνος Καμμένος, είπε στα στελέχη του κόμματός του ότι οι ΑΝΕΛ είναι «το μόνο κόμμα της Μεταπολίτευσης που δεν κατάπιαν οι νταβατζήδες της». Συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει «άλλες δύο υποχρεώσεις. Η πρώτη να καθαρίσουμε οριστικά την χώρα από τους κλέφτες, τους νταβατζήδες και τα όργανά τους. Η δεύτερη, μέχρι τις εκλογές να οδηγήσουμε την χώρα στην ανάπτυξη ισχυροποιώντας όλους τους Έλληνες».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του γραμματέα της ΚΕ του, Πάνου Ρήγα, διαμηνύει ότι είναι αναγκαία «η διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της δεξιάς», δίνοντας το στίγμα για μελλοντικές συνεργασίες ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του επόμενου έτους, αλλά και για τους τόνους στους οποίους θα κινηθεί στο εξής η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.