Τα σχέδια του Oruc Reis – Τι ζήτησαν από τον Μητσοτάκη οι πολιτικοί αρχηγοί

Πυρά της αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη για την ομιλία στη ΔΕΘ, slpress

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά το θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», το οποίο εισήλθε τη Δευτέρα, στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι εμφανίζουν και νέο χάρτη, βάζοντας στο στόχαστρο την Κάρπαθο, ενώ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το “Oruc Reis” παραμένει στην περιοχή και εξακολουθεί να συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και τουρκικά πολεμικά πλοία. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το Oruc Reis περιστοιχίζεται από τουλάχιστον επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και παραμένει στη θέση του, περίπου 100 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλόριζου. Όπως ανέφεραν επιτελείς του Πενταγώνου, το τουρκικό σκάφος. αν και έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

Που αλλού θα στείλουν το Oruc Reis

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, το προτρέπουν με μηνύματα μέσω ασυρμάτου να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην πρώτη φάση της αντίδρασής της, αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και παράλληλες  διπλωματικές ενέργειες.

Η Ελλάδα δεν επιδιώκει την στρατιωτική κλιμάκωση, στην οποία προσπαθεί να την σύρει η Τουρκία με μονομερείς προκλητικές ενέργειες, οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι, αν το τουρκικό σκάφος συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητα του θα «ακολουθηθεί άλλη δέσμη μέτρων». Η Άγκυρα πάντως έξακολουθεί να προκαλεί, θέτοντας σσυνεχώς θέμα Καστελλορίζου.

Το θέμα ανακίνησε  ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes, υποστηρίζοντας ότι οι “αξιώσεις” της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Παραλλήλως, αναφέρει ότι «το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ» και ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα, λόγω ενός ελληνικού νησιού μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων), το Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (1,24 μίλια) από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιομέτρων (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα!

Οι κινήσεις της Αθήνας 

Δεν σταματά, ωστόσο, στην γεωγραφική ανάλυση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει τις υποστηριζόμενες από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών. Ο Τούρκος διπλωμάτης παραθέτει και έναν χάρτη, μέσω του οποίου, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis και σε περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από την Κάρπαθο.

Λίγη ώρα αργότερα και ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι θα δοθούν νέες άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε άλλες νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί. Σημειώνεται, ότι την Δευτέρα και σήμερα Τρίτη, η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Για την άσκηση, η Άγκυρα είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Παραλλήλως, σε σύσκεψη που είχαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών αποφασίστηκε να ζητήσει ο Νίκος Δένδιας έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις και το μεσημέρι της Τρίτης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τι ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης την αποτροπή των ενεργειών του τουρκικού σκάφους και επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή μπορεί να γίνει «είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν το επιχείρησαν αποτελεσματικά». Τόνισε τέλος «την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική» και ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών.

Την ανάγκη για «εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο» που, όπως είπε, «έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί» επισήμανε και η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ». Σχολίασε επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική», υποστηρίζοντας ότι «οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη» και ότι «η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις».

Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, «στους οποίους απευθύνεται η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

Να επικαλεστεί το άρθρο 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας ζητά από την κυβέρνηση η Ελληνική Λύση, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία της ΕΕ αυτές τις κρίσιμες στιγμές». Χαρακτηρίζει μάλιστα «όνειδος» αυτή την «ανυπαρξία», την ώρα που «η κυριαρχία δύο χωρών-μελών της, Ελλάδας και Κύπρου, απειλούνται ευθέως».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι