ΑΠΟΨΗ

Τα στρατηγικά λάθη της Αχτσιόγλου

Τα στρατηγικά λάθη της Αχτσιόγλου

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης που εμφανίστηκε σαν “μετεωρίτης” στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι άπαντες τον υποτίμησαν, με πρώτη την αντίπαλο του Έφη Αχτσιόγλου και από Δευτέρα αναμένεται να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει να λεχθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο προβληματισμός και η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έκδηλα από την εμφάνιση του “αλεξιπτωτιστή” εξ Αμερικής, λόγω της απήχησης και της δυναμικής που αναπτύσσει στην κοινωνία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών, με όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στον μέχρι πρότινος απαξιωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, λοιπόν, ενορχηστρώθηκε μια επιχείρηση αποδόμησης του Κασσελάκη από τα “υπόγεια” του Μαξίμου και με βασικά προπαγανδιστικά εργαλεία τα συστημικά ΜΜΕ και τα social media. Στην στρατηγική αποδόμησης του Κασσελάκη αναγκάστηκε να προσχωρήσει και η Έφη Αχτσιόγλου, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη την περασμένη Κυριακή με εννέα μονάδες. Έτσι, ξεκίνησε ολομέτωπες επιθέσεις, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει εμπειρία, πολιτικό σχέδιο, στερείται σοβαρότητας και πολιτεύεται με όρους καθαρά επικοινωνιακούς.

Είναι προφανές ότι η Αχτσιόγλου και το επιτελείο της υποτίμησαν τον αντίπαλό τους. Δεν τον πίεσαν εξ αρχής σε ένα προνομιακό πεδίο για την ίδια, το πολιτικό, αλλά άφησαν τον Κασσελάκη να κάνει “παιχνίδι” και με το επικοινωνιακό χάρισμα που τον διακρίνει, όλα δείχνουν ότι θα τους “κλέψει” το κόμμα μέσα από τα χέρια. Είναι γεγονός ότι η Αχτσιόγλου δεν αντιλήφθηκε νωρίς την δύναμη της επικοινωνίας και της εικόνας για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων, τις ανακατατάξεις και την δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κομματική βάση για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βασίστηκε σε μια ψευδαίσθηση ότι είναι το απόλυτο φαβορί και θα κάνει περίπατο στις εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού.

Τί δείχνει δημοσκόπηση

Φυσικά, δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας, ότι παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την Αχτσιόγλου και που έχουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του κόμματος, με τις άστοχες επιθέσεις που κάνουν συνεχώς στον πολιτικό της αντίπαλο δίνουν επιπλέον ώθηση στην υποψηφιότητα του. Κι αυτό, επειδή στερούνται δημοφιλίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι για την υπονόμευση του Τσίπρα και την καταβαράθρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι συστηματικές επιθέσεις που δέχεται ο Κασσελάκης απο τα συστημικά ΜΜΕ, την κυβέρνηση και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλουν στην θυματοποίησή του με αποτέλεασμα να γίνεται συμπαθής στην κοινωνία των πολιτών, αποκτώντας πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση της Real Polls για λογαριασμό της ιστοσελίδας militaire.gr. Προβλέπει άνετη επικράτηση του Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση που έκανε η ίδια εταιρεία για τον α’ γύρο, κατάφερε να προβλέψει τόσο την επικράτηση του Κασσελάκη, όσο και τη διαφορά από την Αχτσιόγλου, ενώ έπεσε πολύ κοντά στα ποσοστά που έδωσε για όλους τους υποψήφιους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Real Polls που διεξήχθη στο διάστημα 20-21 Σεπτεμβρίου και σε δείγμα 1.535 πολιτών που θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές, το 53,7% δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Κασσελάκη και το 38,4% την Αχτσιόγλου, ενώ ένα 7% φέρεται αναποφάσιστο. Ταυτόχρονα, συντριπτική είναι η επικράτηση του Κασσελάκη στην “παράσταση νίκης”, καθώς αγγίζει το 73%, τη στιγμή που η Αχτσιόγλου λαμβάνει μόλις 16,7%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι