ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα Τέμπη επιστρέφουν και προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα

Καραμανλής Τέμπη. Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Tα Τέμπη που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Βουλή με την συζήτηση για την προανακριτική προκαλούν πονοκέφαλο πρωτίστως στην κυβέρνηση και ακολούθως σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως δημιουργούν ευρύτερη πολιτική κινητικότητα όπως φαίνεται από την προσέγγιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η έξαρση των κοινωνικών κινητοποιήσεων για τα Τέμπη και ακολούθως η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, είχε συνέπεια η ΝΔ να πέσει μεν για πρώτη φορά στο 20%, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισαν, αντίθετα έχασαν και εκείνα δημοσκοπικές μονάδες, ίσως γιατί πέρασε η προπαγάνδα ότι «εργαλειοποιούν την κοινωνική δυστυχία». Το Μαξίμου βλέπει σαν εφιάλτη από τον δεύτερο γύρο των Τεμπών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξανεμιστούν οι λίγες μονάδες που ανέκτησε με την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσε τον τελευταίο μήνα. 

Στο επίκεντρο είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Από την μεθόδευση που ακολούθησε στην προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, το ΠΑΣΟΚ δεν βγήκε κερδισμένο, μάλλον χρεώθηκε ότι το θέμα περιορίστηκε μόνο στον πρώην υφυπουργό με τις μικρότερες κατηγορίες. 

Αυτή την φορά θα είναι πιο προσεκτικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μέσα στη εβδομάδα πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις. Δεν μπορεί οι υφυπουργοί να έχουν κατηγορίες για κακουργήματα και ο προϊστάμενος υπουργός να παραπεμφθεί για πλημμέλημα, έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γνωμοδοτικό συμβούλιο θα ζητήσει η ΝΔ

Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει ότι αυτό το σκεπτικό του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει λογική και νομική βάση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αναζητά τρόπο να πέσει στα μαλακά ο Κώστας Καραμανλής. Η ΝΔ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – όπως έκανε για τον Χρήστο Τριαντόπουλο– αλλά όπως έχει περιγράψει το SLpress.gr θα αναζητήσει διέξοδο μέσα από την αξιοποίηση του κανονισμού της Βουλής και του αιτήματος για συγκρότηση γνωμοδοτικού συμβουλίου από δικαστικούς που θα γνωμοδοτήσουν για το κατηγορητήριο. Μπορεί έτσι να ξεπερνά την εσωκομματική διάσταση του ζητήματος, αλλά θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι επιχειρεί εκ νέου συγκάλυψη, αναθερμαίνοντας την κοινωνική κατακραυγή. Με την πρόταση για γνωμοδοτικό συμβούλιο πάντως θα κερδίσει χρόνο.

Επιπλέον είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κλείσει την προανακριτική με συνοπτικές διαδικασίες και να παραπέμψει τον κατηγορούμενο στον φυσικό δικαστή. Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση θα επιμείνει, η προανακριτική να ασκήσει τις εισαγγελικές και ανακριτικές της αρμοδιότητες, να εξετάσει στοιχεία και να καλέσει μάρτυρες μεταξύ των οποίων φυσικά θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόθεση των κομμάτων είναι να επανέλθει στο σύνολο το θέμα του δυστυχήματος με κατηγορίες εναντίον και άλλων κυβερνητικών στελεχών και από την κοινοβουλευτική διερεύνηση να φανούν οι συνολικές ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. 

Ερωτηματικό είναι και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ο οποίος έχει δηλώσει απλώς ότι είναι στην διάθεση των αρχών και για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη συντάσσει το δικό του υπόμνημα. Ένα από τα στοιχεία της δικογραφίας για τα Τέμπη είναι ότι ο κ. Καραμανλής ήταν ενήμερος για τα κενά ασφαλείας τόσο από τους συνδικαλιστές όσο και από διοικητικούς παράγοντες του ΟΣΕ. Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα εάν ήταν ενήμερος και ο πρωθυπουργός, κάτι που βέβαια μπορεί να διευκρινίσει ο κ. Καραμανλής. 

Ο Σπίρτζης διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ 

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ο προβληματισμός σχετικά με τον Χρήστο Σπίρτζη. Την Κουμουνδούτου όμως έβγαλε από την δύσκολη θέση ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή και μάλιστα θα απαιτήσει να λειτουργήσει κανονικά για να παρουσιάσει στοιχεία που έχει στην διάθεσή του. Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ναι μεν θα πρέπει να επεκταθεί η διερεύνηση της προανακριτικής και στις προ του 2019 κυβερνήσεις, σημειώνουν όμως ότι εκ προοιμίου οι όποιες ευθύνες δεν μπορεί να είναι ίδιες. Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθαρίζει “κανένας συμψηφισμός”. 

Τα Τέμπη τους φέρνουν πιο κοντά 

Τα Τέμπη όμως προκαλούν κινητικότητα και στα άλλα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσαν την συνεργασίας τους για την προανακριτική για τα Τέμπη, αφήνοντας ένα ερωτηματικό για το εάν αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μία ευρύτερη προσέγγιση των κομμάτων τα οποία αμφότερα εμφανίζονται ως “αντισυστημικά”. 

Είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα μία σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο προέδρων, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Κινήματος Δημοκρατίας που συμφώνησαν στην κατάθεση κοινού αιτήματος προανακριτικής. Ο τρόπος όμως που έγινε η ανακοίνωση της συνεργασίας από τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του και έδειχνε ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν άρεσε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να δώσει συνέντευξη και να εξηγήσει “πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα”. Κάπως έτσι όμως προκύπτει ότι με το ξεκίνημα της προσέγγισης, από το πρώτο κιόλα βήμα, υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αρχηγών. 

Βέβαια για να κατατεθεί αίτημα προανακριτικής απαιτούνται 30 βουλευτές, τα δύο κόμματα από κοινού έχουν 12 άρα τους λείπουν 18 βουλευτές. Και οι δύο έχουν διαχωρίσει την θέση τους όχι μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του κόμματος διακήρυξε ότι «τα τρία κόμματα είναι όψεις του ίδιου διεφθαρμένου συστήματος». Θεωρητικά μπορούν να απευθυνθούν για τις απαιτούμενες υπογραφές στους ανεξάρτητους βουλευτές, στο ΚΚΕ, στην Ελληνική Λύση και στη ΝΙΚΗ. Πάντως ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είχε πει απευθυνόμενος προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, «από τη μία μας επιτίθεστε και την ίδια ώρα ζητάτε να συνεργαστούμε για την προανακριτική». 

Το ότι αφήνουν εκτός της ενδεχόμενης συνεννόησης, ακόμη και για τα Τέμπη, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ – φυσικά για το Κίνημα Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα για τη Νέα Αριστερά– έχει πολιτική σημασία. Διαχωρίζουν την θέση τους από τις ηγεσίες των «συστημικών κόμματων της κεντροαριστεράς», στο εκλογικό κοινό της οποίας απευθύνονται. Και οι δύο αρχηγοί θεωρούν παρωχημένους τους διαχωρισμούς δεξιά – αριστερά και με δηλώσεις τους τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου. Ένα ακόμη σημείο που τους ενώνει είναι η “αποστροφή” προς τον Αλέξη Τσίπρα. 

Βέβαια η συγκυρία ευνοεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι μετρήσεις την φέρνουν δεύτερο κόμμα. Αντίθετα το Κίνημα Δημοκρατίας είναι κάτω από το όριο του 3%. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να κερδίσει από μία συνολικότερη ακόμη και εκλογική σύμπραξη, την κοινοβουλευτική του επιβίωση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να προσελκύσει το δυσαρεστημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινό του Κινήματος Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν !

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει: πάντα θα βρίσκει τρόπους το διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό της Γρεκυλίας να βγάινει “από πάνω”. Οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους πληβείους! Η αστική δημοκρατία έχει εκφυλισθεί σε ένα μοντέλο διαπλεκόμενων πολιτικών οι οποίοι μόνο με την κοινωνία που τους ψηφίζει δεν ε΄χουν απολύτως καμμία σχέση.… Διαβάστε περισσότερα »

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx