“Τελειώνει” την απλή αναλογική ο Βορίδης – Πως θα γίνουν οι επόμενες Δημοτικές εκλογές

Βορίδης: Oι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν στην αποχή και αυτό είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα

Νομοσχέδιο για νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, το σύστημα αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί στις εκλογές του 2023 εγγυάται την αυξημένη νομιμοποίηση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και την εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα.

Το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ, η οποία ήταν και παραμένει η αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» και η επαναφορά της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στα αντίστοιχα Συμβούλια. Σύμφωνα δε με τους εισηγητές του, έρχεται να επιλύσει μια σειρά ζητημάτων, τα οποία προέκυψαν από τον “Κλεισθένη” (νόμος για την απλή αναλογική) που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2019.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε άλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας, αμέσως μετά την εκλογή της, νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσει την «ομαλή» λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Με τις πρωτοβουλίες αυτές, εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού με τον νόμο της απλής αναλογικής, οι περισσότεροι από αυτούς δεν διέθεταν την πλειοψηφία στα Συμβούλια.

Τι αλλάζει ο Βορίδης

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, κ.κ. Βορίδης και Πέτσας, προβλέπει στα βασικά σημεία του την επαναφορά της πενταετούς θητείας για τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023. Παραλλήλως, μειώνει σε οριακό βαθμό τον αριθμό των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές γίνονται, ωστόσο, στον τρόπο εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η εκλογή από τον πρώτο γύρο σε όποιον εξασφαλίσει το 43% των ψήφων. Ποσοστό που είναι κατά 1% υψηλότερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006. Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζεται, κατά κανόνα τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι εισηγητές του, η εκλογή των 3/5 των μελών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. Μάλιστα τίθεται και όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.

Αλλαγές έρχονται όμως και για την εκλογή των «Κοινοτικών Αρχών», για τις οποίες καταργείται η ξεχωριστή κάλπη, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος. Προβλέπεται επίσης η εναρμόνιση της πλειοψηφίας του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, ενώ για τις μικρότερες ορίζεται ότι ο εκπρόσωπός τους θα εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών. Ορίζεται τέλος ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των συνδυασμών η 30η Ιουνίου, προκειμένου να ελέγχονται πλήρως οι προεκλογικές δαπάνες και να είναι έγκαιρα γνωστοί οι υποψήφιοι στο εκλογικό Σώμα.

Αναμένονται αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο του οποίου καταργεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην αντιπαράθεση που είχαν την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Ζαχαριάδης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο δεύτερος.

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης είχε χαρακτηρίσει για άλλη μία φορά «καταστροφικό για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης» τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, εξαιτίας του. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο και κόβει τη δεύτερη Κυριακή στο 40% ή στο 43%; «Φοβάστε τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο; Ξέρετε ότι η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα ως ρεύμα είναι πάντα συμπαγές, αλλά και πάντα μειοψηφικό; Δεν πιστεύετε στην ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσπαθείτε να την προσαρμόσετε ως μικρογραφία της κεντρικής αντιπαράθεσης;» είπε.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Δήμοι έχουν άλλα προβλήματα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την αποδυνάμωση των υπηρεσιών τους, λόγω της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων. Αυτό τουλάχιστον επισήμαναν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον πρόεδρο του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να ζητά «να αποτελεί προαπαιτούμενο, για τη μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμο σε Δήμο, η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου του δήμου προέλευσης». Θέση, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx