ΑΠΟΨΗ

Τελειώστε με την ασυλία των υπουργών!

Τελειώστε με την ασυλία των υπουργών, ΚΟΛΜΕΡ

Οι εξεταστικές επιτροπές της βουλής είναι πολιτικό θέατρο κακής ποιότητος . «Εναπόκειται τώρα στη Δικαιοσύνη να πετύχει εκεί όπου ήταν προορισμένη να αποτύχει (ξανά) η Βουλή: στον ταχύ και διαφανή εντοπισμό των ευθυνών και στον καταλογισμό τους» (“Καθημερινή” 12/3/23 για το έγκλημα των Τεμπών). Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει πρώτα να καταργηθεί το άρθρο 86 του συντάγματος, όπως καταργήθηκε και το 16 περί κρατικής ανωτάτης παιδείας.

Το άρθρο 86 παρέχει μόνο στη Βουλή την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά μελών της κυβερνήσεως, για ποινικά αδικήματα που …τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί της υποθέσεως, παρέχοντας ουσιαστικά ασυλία.

Με την αθλία τροποποίηση του Συντάγματος το 1986, αφαιρέθηκε η αρμοδιότης απαγγελίας κατηγορίας, κατά μελών της κυβερνήσεως, απ’ το ειδικό δικαστήριο που αποτελείτο από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και 12 κληρωτούς ανωτέρους και ανωτάτους δικαστές, ως ίσχυε με το Σύνταγμα του 1975. Έτσι, η εκδίκαση του εγκλήματος των Τεμπών πέρασε στα χέρια του κ. Μαρκόπουλου, το πόρισμα του οποίου είναι καταγέλαστο (της πλειοψηφίας: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει).

Το πόρισμα υποστηρίζει ότι «το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος» κι αγνοεί την αποδεδειγμένη ύπαρξη ενός βαγονιού της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς, το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 θύματα από τα 57 δεν πέθαναν από την σύγκρουση αλλά από εγκαύματα ξυλολίου, που εξερράγη κατόπιν συγκρούσεως με το επιβατηγό τραίνο, ότι λείπει η σορός ενός θύματος κι ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξετέλεσε υπουργική εντολή καλύψεως της περιοχής του συμβάντος, πριν γίνει η απαραίτητη έρευνα.

Η ασυλία των υπουργών πρέπει να τελειώσει

Η αρχή του “ισχυρού κράτους” καθιερώθηκε μετά το 1974, με απεριόριστη την εκτελεστική εξουσία που επεκτάθηκε κι ανέλαβε καθήκοντα της δικαστικής ενώ η υπερέχουσα θέση του πρωθυπουργού ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τον μετέβαλε εις οιονεί μονάρχη με την τροποποίηση του Συντάγματος. Ήδη όμως, όπως κι ο ίδιος ο Κυρ.Μητσοτάκης αντελήφθη, επί τη ευκαιρία της καταργήσεως ουσιαστικώς του κρατικού μονοπωλίου της ανωτάτης παιδείας, που κατοχύρωνε το διαβόητο άρθρο 16 του συντάγματος 1975, ότι επιβάλλεται κι η κατάργηση του άρθρου 86, εις τρόπον ώστε να μην εκθέτει την εκάστοτε κυβέρνηση στα αδικήματα της παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας, παρακώλυσης της δικαιοσύνης και εν τέλει, τελέσεως εγκλημάτων δια παραλήψεως.

Διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει να περικοπούν τα κονδύλια βοηθείας της Κομισιόν προς την Ελλάδα. Το αντέχει η χώρα αυτό;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι