Τελεσίγραφο Θεοδωράκη στον Δανέλλη: Ξεκαθάρισε απόψε τι θα κάνεις

Σύνταξη SLpress.gr
1039

Οι εξελίξεις που δρομολόγησαν Τσίπρας και Καμμένος μετά το διαζύγιο, δεν προκαλούν αναταράξεις μόνον στους ΑΝΕΛ, αλλά και στο Ποτάμι, καθώς ο Σπύρος Δανέλλης είναι ο βουλευτής που φέρεται ότι θα δώσει στον πρωθυπουργό την πλειοψηφία στην Βουλή.

Τις τελευταίες ώρες στο Ποτάμι έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες και φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να μεταπεισθεί ο βουλευτής, προκειμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι το Ποτάμι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, συναντήθηκε τελικά με τον βουλευτή του, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να ακολουθήσει την γραμμή του κόμματός, που είναι: Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά συνείδηση ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διεμήνυσε στον Σπύρο Δανέλλη ότι η θέση του κόμματος είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι δεν αλλάζει η απόφαση της ΚΟ για την ψηφοφορία επί της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή ο κάθε βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.

Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη και κυρίως αν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί αν ο Σταύρος Δανέλλης δώσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού, αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα, που επιμηκύνουν τον βίο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Οκτώβριο.

Προειδοποιήσεις Μαυρωτά

Προειδοποιήσεις προς τον Σπύρο Δανέλλη έστειλε και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς,  ο οποίος, μιλώντας στο πρωινό του ΟΡΕΝ, είπε ότι «θα πρέπει να σκεφτεί ότι πιθανόν αυτό (η παροχή δηλαδή ψήφου εμπιστοσύνης) κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία».

Στην ερώτηση μάλιστα «αν ο Δανέλλης αποτελέσει σωσίβιο, θα αναθεωρήσετε τη στάση σας για τη συμφωνία», ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού είπε ότι «αυτό είναι πολύ πιθανό». Οι δηλώσεις του Γιώργου Μαυρωτά έρχονται την ώρα που ο Σπύρος Δανέλλης φέρεται να είναι ο βουλευτής που δίνει τους 151 στον Τσίπρα στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ο Δανέλλης έχει εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας, κάτι που κάνει και σήμερα με άρθρο του στο ΑΠΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι η μη ψήφιση της θα απομονώσει την Ελλάδα, αφού τα Σκόπια δέχθηκαν όλα όσα έχουμε ζητήσει ως χώρα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φερόταν έντονα ενοχλημένος με την στάση του βουλευτή του, καθώς σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΟ του Ποταμιού η απόφαση ήταν να μην  δοθεί σε καμία περίπτωση ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Δανέλλης είχε δεσμευθεί τότε, ότι αν ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης, θα ακολουθούσε η παραίτησή του από βουλευτής.

Στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν πάντως ότι ο βουλευτής δεν έχει περάσει ακόμη απέναντι και αυτό γιατί στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής δεν ήταν κατηγορηματικός ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Απλώς εκφράστηκε θετικά για τον πρωθυπουργό και για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Διεργασίες και στους ΑΝΕΛ για την ΚΟ

Την ίδια ώρα, μετά τις διαγραφές της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να επικεντρώνει την στρατηγική του στην προσπάθειά του να παραμείνει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Για να έχει όμως Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αντιμετωπίζεται ως αρχηγός θα πρέπει να έχει 10 βουλευτές. Μπορεί ωστόσο να λογίζεται ως αρχηγός και με 5 βουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι είχε κατεβάσει υποψηφίους στα 2/5 των περιφερειών της χώρας και έχει ξεπεράσει στις προηγούμενες εκλογές το όριο του 3%.

Σήμερα οι ΑΝΕΛ έχουν 5 βουλευτές. Τον Πάνο Καμμένο και τους πιστούς σε αυτόν Κωνσταντίνο Κατσίκη και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Οι άλλοι δύο είναι ο Κώστας Ζουράρις που δεν ρίχνει την κυβέρνηση αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που θα υπερψηφίσει και τα δύο.

Παρόλα αυτά ο Καμμένος δεν τους διαγράφει, όπως την Κουντουρά και τον Κόκκαλη, γιατί θέλει να έχει 5 βουλευτές. Αν όμως ο Παπαχριστόπουλος τηρήσει όσα έχει δηλώσει, και μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών παραδώσει την έδρα, τότε βουλευτής γίνεται ο Κουίκ, τον οποίο ο Καμμένος έχει αποκαλέσει ήδη «μακεδονοκλάστη» και δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτελέσει απειλή για την απώλεια του δικαιώματος να έχουν οι ΑΝΕΛ Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Πάνος Καμμένος, με αυτά που βλέπει τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα του, φέρεται να παίρνει ήδη τα μέτρα του.

Έτσι πληροφορίες τον θέλουν να βολιδοσκοπεί ήδη βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από άλλα κόμματα. Ήδη μάλιστα ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, και το ενδεχόμενο να τον καλέσει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο Φωκάς άλλωστε δήλωσε σήμερα ότι θα «συνεργαστεί με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών». Και ο Καμμένος αντιστέκεται.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.